Hlavní obsah

Velká domácí lékárna

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Bylinky a plody - lék, který je vždy po ruceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Komu by se hned chtělo běžet k lékaři! S některými obtížemi si můžete pomoci sami a snadno. Poradíme vám, jak na to!

Článek

Právě na podzim a v zimě je naše tělo pořádně zatížené a výsledkem jsou zdravotní problémy. Zapomeňte na práci, zůstaňte pár dní doma a pořádně se vykurýrujte. Uvidíte, že vám brzy bude zase lépe.

Suché sliznice

Pokud pracujete v kanceláři s klimatizací, znáte to určitě víc než dobře. Přetopeno a suchý vzduch je na denním pořádku. Sliznice v krku a ústech vysychají a pak jsou náchylnější k napadení bakteriemi a viry, které vyvolávají záněty. Vlhkost vzduchu 40-60% udrží nos, ústa, hrtan a hltan vlhké a zlepší obranyschopnost sliznic. Pořiďte si proto ultrazvukový zvlhčovač vzduchu. Z vody vyrobí jemnou mlhu a rozptýlí po místnosti.

Ztuhlá šíje

V důsledku průvanu nebo příliš dlouhého sezení, např. u počítače, se mohou svaly na šíji a ramenou silně křečovitě stáhnout. Ztvrdnou, zkrátí se a zhorší se jejich prokrvení. Proti tomu pomáhá vlhké teplo. Pronikne dovnitř, znovu zaktivuje prokrvení a uvolní svaly. Obklad s léčivým bahnem se snadno používá a opravdu vám pomůže. Koupíte jej v lékárně.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Masáž je účinnější po nahřátí svalůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nepříjemný opar

Pokud na opary trpíte, pak si pořiďte do zásoby hodně medu. Jedině ten totiž herpes simplex umí dokonale zničit. A čím to? Med obsahuje složku, která chrání před plísněni, viry a bakteriemi a aktivuje vznik kyseliny glukonové a peroxidu vodíku. Obě tyto sloučeniny mají silně antibakteriální a antidezinfekční účinek. Cukr v medu navíc puchýřky vysušuje!

Žaludeční a střevní problémy

Stačí se jednou pořádně přejíst nebo vypít nepřiměřenou míru alkoholu a problémy jsou na světě. Pomoci mohou léčivé čajové směsi z lékárny: Žaludeční čaj má protizánětlivý, antibakteriální účinek a díky tomu zklidní podrážděnou sliznici žaludku. V lékárně či bylinkářství si nechte smíchat 25 g heřmánkových kvěů, 25 g kondurangové kůry, 25 g kořene puškvorce, 25 g meruňkových listů a 10 g pomerančové kůry. Jednu lžíci této směsi spařte 2 dcl vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a přeceďte. Pro ten nejlepší účinek pijte 2-3 šálky denně mezi jídly.

Čaj na střevní potíže působí proti křečím a uvolňuje nadýmání. Nechte si namíchat 30 g heřmánkových květů, po 20 g drcených semen kmínu, fenyklu a anýzu a 10 g pomerančové kůry. Pijte vždy jeden šálek čaje po každém jídle.

Proti pálení žáhy skvěle zabírá čaj z mateřídoušky, šalvěje, šťavele kyselého a třezalky. Pijte vždy po jídle.

Tak ať je vám lépe!

Reklama

Související témata:

Načítám