Hlavní obsah

Zeleninové špízy s tempehem a avokádovým chimichurri

Hodnocení:
(12)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Ať už jste vegetariáni, nebo jen chcete trochu odlehčit jídelníček a přitom nehodláte absentovat na žádné grilovačce, máme pro vás tip, který vám budou závidět i všichni masožrouti: barevné zeleninové špízy s tempehem a avokádovou salsou.

Ingredience pro:
6 špízů
Na špízy
  • 1 uzený tempeh
  • 1 kukuřičný klas
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
Na chimichurri
  • 1 avokádo
  • 2 hrsti čerstvých bylinek
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1 limetka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 3/4 lžičky soli
Článek

Postup

Krok 1: Tempeh (skvělé je i marinované tofu nebo sýr halloumi), kukuřici, cuketu, papriku a cibuli nebo další zeleninu (předvařené brambory, cherry rajčátka, lilek) pokrájejte na podobně velké kostky a napíchejte na jehly.

Krok 2: Špízy pořádně pokapejte olejem a ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Přidat můžete i oblíbné bylinky, chilli vločky nebo grilovací koření.

Krok 3: Pečte na grilu nebo v troubě z obou stran dozlatova.

Krok 4: Zralé avokádo, bylinky (dala jsem oregano a petržel, ale skvělé jsou i máta a koriandr – prostě cokoli svěžího a zeleného), chilli papričku, limetovou šťávu, česnek, šalotku nebo jarní cibulku a sůl rozmixujte či nadrobno nasekejte na hladký krém a podle potřeby ho zřeďte vodou nebo kvalitním olejem.

Tip: Chimichurri se místo z avokáda tradičně připravuje z olivového oleje, takže ho klidně použijte jako tukový základ.

Tak co myslíte, dá se grilovačka zvládnout i bez masa?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama