Hlavní obsah

Velká nespravedlnost: Jeden z vás hubne při milování víc! Kdo to je?

Foto: Thinkstock

I jiný pohyb může být nahrazen sexemFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při milování se hubne, ne že ne! Ale kdo při sexu postavu rýsuje víc? Jedno pohlaví je na tom o 30 kalorií lépe! Uhodnete které?

Článek

Pokud do léta hodláte shodit pár kilo bez drastických diet a popíjení „zázračných“ koktejlů, ze kterých ve výsledku beztak máte jenom průjem, domluvte se s partnerem, že spojíte příjemné s užitečným. Ne, nemusíte společně navštěvovat posilovnu, stačí, když se vaše fitness hodiny budou odehrávat v posteli. To je názor vědců z kanadské University of Quebec v Montrealu, jejichž studii uveřejnil odborný časopis Public Library of Science. Tipnete si, které pohlaví při sexu hubne víc? Muži, nebo ženy?

Základní linie spalování

Výzkumníci si pro svůj pokus vybrali 20 heterosexuálních párů ve věku 18 až 35 let, přičemž je hned ze začátku podrobili testu. Každého, kdo se výzkumu zúčastnil, nechali běžet 30 minut na běžeckém pásu, aby zjistili, jak rychle spaluje kalorie. Výsledky pomohl zajistit fitness tracker, náramek, který naměřil žádané hodnoty. Poté se páry odebraly domů s cílem milovat se jednou týdně v horizontu 30 dní (pochopitelně s náramkem na ruce).

Dvojice se oddávaly sexu různě dlouhou dobu, přičemž měly zakázáno užívat jakékoli přípravky na podporu libida a medikamenty pro léčbu erektilních dysfunkcí, zároveň se měly vyvarovat veškerého alkoholu a drog. (Nejkratší milování trvalo jen 10 minut, to nejdelší hodinu.)

Foto: Thinkstock

Převezměte iniciativu, jinak muž spálí víc!Foto: Thinkstock

Kdo je tady pánem?

Při pohledu na data z fitness trackeru bylo hned jasné, že muži spalují víc kalorií než ženy. Během jednoho milostného setkání je to v průměru asi 100 kalorií (když se jedná o vášnivý sex, je to až 120 kalorií za jednu rozkoš!), zatímco ženy nepřekročí průměrnou hranici 70 kalorií. Zjednodušeně řečeno, pánové mohou při sexu spálit 4,2 kalorií za minutu, ženy o kalorii méně. Pochopitelně je to způsobeno tím, že se muži při sexu víc „nadřou“, jsou zkrátka aktivnější. Však taky 25 procent mužů uvedlo, že po milostném výkonu byli unavení. Totéž řeklo jen 15 procent žen.

Na druhé straně, muži jsou sice po sexu vyčerpaní, ale taky psychicky spokojení, jak následně vyplynulo z jejich odpovědí uvedených v dotazníku. Vědí, že jogging je účinnější, co se týče ztráty kalorií, ale radost ze sexu je vyšší. A celé je to vlastně mnohem zábavnější než třeba tenis.

Foto: Thinkstock

Každá spálená kalorie dobrá, ne? A zejména, když jde o příjemný způsobFoto: Thinkstock

Součást tréninku

„Tyto výsledky naznačují, že sexuální aktivita může být považována za významný výkon,“ nechala se slyšet hlavní autorka studie Julie Frappier, která dodala, že data z tohoto výzkumu by měla sloužit pro plánování intervenčních programů jako součást zdravého životního stylu, neboť někteří muži při milování skutečně vydají víc energie za poměrně krátkou dobu – v porovnání s aktivitou na běžeckém páse.

„Sexuální aktivita je důležitá a má dopad na duševní, tělesné a sociální zdraví, jakožto i na kvalitu života jedince,“ dodala výzkumnice Frappier s myšlenkou, že sex se dá považovat za nejpravidelnější aktivitu jednotlivce v rámci celého jeho života. „Je důležité, aby se provedly další výzkumy na toto téma,“ uzavřela.

Takže, slečny a dámy, neflákejte to. V porovnání s joggingem máte co dohánět! Při běhu respondentky z výzkumu spálily sedm kalorií za minutu, kdežto při sexu jen ony tři kalorie a nějaké „drobné“. Proto jestli chcete vybrousit svoji postavu do titěrných plavek, dokud je čas, začněte s jezdeckými pozicemi a nenechte tomu vašemu prostor pro oddych! Kdo bude nespokojenější? Tipujeme, že to bude nerozhodně!

A kdo hubne ve vaší posteli? On, nebo vy?

Reklama

Načítám