Hlavní obsah

Velký test domácích kávovarů

Foto: Thinkstock

Připraví automatický kávovar skutečně výbornou kávu?Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si doma připravovat skutečně kvalitní a lahodnou kávu? Počítejte s tím, že za špičkový automatický kávovar, který vám ji vytvoří, si budete muset připlatit. Které konkrétní výrobky jsou nejlepší a které vás nepotěší? Podívejte se na výsledky 5 z 11 testovaných kávovarů!

Článek

Časopis dTest

Obliba plně automatických espresso kávovarů v domácnostech stoupá. Za vysokou cenu můžete získat přístroj, který uvaří nejen velmi chutné espresso nebo cappuccino, ale i dlouho vydrží. Až na ty, které mají velkou spotřebu elektřiny nebo jsou loudavé.

Espresso, cappuccino a latté macchiato udávají tón i v českých restauracích a kavárnách, a tak není divu, že mnozí touží po tom vychutnat si své oblíbené nápoje i v klidu domova. Stroje na espresso jsou proto vybavené zařízením na automatickou přípravu mléčné pěny, v poslední době obzvlášť poptávané.

Drahý jako kávovar

Stačí jen zmáčknout tlačítko a stroj se o vše postará sám. Od namletí kávy, přes ohřev vody, tlakování a přivedení horké vody do jemného sítka s namletou kávou. Díky zásobníku vody a pohotovostní funkci je kávovar vždy připraven k akci. Sám se víceméně postará i o čištění nebo odvápnění. Luxus, který ale něco stojí.

Ceny testovaných přístrojů se pohybují od necelých třinácti do téměř padesáti tisíc korun. To je více peněz, než jsme zvyklí vydat například za pračku. Mnohé z nich jsou ovšem určeny nejen do domácností, ale také pro kancelářský provoz. Za tyto peníze ovšem očekáváme odpovídající kvalitu. Dobrou zprávou je, že ji téměř všechny přístroje nabízí. Při vysoké ceně se nechceme smiřovat s kompromisy.

Nejdražší testovaný přístroj WMF 800, který získal hodnocení „uspokojivě“, je příkladem toho, že ani vysoká cena není vždy zárukou špičkové kvality. Přístroj za téměř padesát tisíc korun má oproti ostatním vyšší spotřebu elektrické energie v případě, že je zapnutý. Spotřeba v režimu pohotovosti je celých 100 wattů za osm hodin. Má to několik příčin. Jednak je to velký bojler na vodu, kterou je třeba udržet horkou, a dále vyhřívaná deska na šálky. Například přístroj Siemens si za osm hodin provozu „řekne“ o pouhých 9 wattů.

Foto: Thinkstock

Dnes už nám nestačí obyčejná turecká kávaFoto: Thinkstock

Dobré espresso, ale…

Osm testujících, kteří celé dny pili čerstvě uvařené espresso Lavazza, nevěděli, z kterého přístroje pochází. V zásadě nemělo espresso ze žádného přístroje výrazné senzorické nedostatky, jako třeba hořký „ocásek“. Ovšem rozdíly mezi nimi byly. Nejlepší espresso uvařily přístroje De’Longhi ECAM a Philips Saeco HD 8837/09, mělo správnou teplotu a pevnou, trvanlivou pěnu. Cappuccino z těchto kávovarů ovšem vypadalo hůře. Především Philips měl problémy s napěněním mléka. Zmíněný kávovar je navíc poněkud náročnější na údržbu a vyžaduje více péče než ostatní.

Příznivci cappuccina by měli sáhnout po přístroji Jura Impressa C9. Po pouhých 55 sekundách se v hrnku objeví chutné cappuccino s pevnou a vzhlednou pěnovou čepicí, a to bez nutnosti s hrnkem hýbat nebo něco někde přepínat. Mléčná pěna na jedno zmáčknutí knoflíku je ovšem předností jen některých automatů. Přístroje De’Longhi, Melitta a Philips Saeco HD 8837/09spoléhají na klasickou přípravu pěny v nádobě vedle přístroje pomocí parní trysky; to se výrazně projevuje i na jejich nižší ceně.

Tipy pro milovníky kávy

Kávoví „závisláci“ – Plně automatické kávovary nabízí možnosti individuálního nastavení, jsou ale drahé a mají relativně vysoké náklady na údržbu. Jeden šálek kávy tak vyjde na přibližně tři koruny. Čím více kávy vypijete, tím spíše se nákup automatu vyplatí.

Občasní pijáci kávy – Levnější, rychlé a jednoduché na obsluhu jsou kávovary na kapsle. Jedna kapsle ovšem vyjde na přibližně devět korun a je z ní množství odpadu. Každá značka má navíc zpravidla svůj typ kapslí. Káva z kapslových automatů může být ovšem kvalitní (viz dTest 11/2009).

Pro horké espresso– Automatické kávovary se před a po použití samy čistí a zároveň předehřívají horkou vodou. Použijte ji pro nahřátí šálků.

Pro dlouhý život kávovaru – Stroj je nutné čistit a odvápňovat podle návodu. Filtr na vodu byste měli měnit vícekrát do roka. Zmírňuje usazování vodního kamene, není ale nutností. Pokud budete vyjímat varnou jednotku kvůli čištění, nezapomeňte předtím přístroj odpojit od přívodu elektrické energie.

Pro úspory energie – Všechny automaty se po určité době samy vypnou. Někdy je ale doba pohotovostního režimu příliš dlouhá. Její délka je ovšem programovatelná, doporučujeme ji zkrátit, zejména u přístrojů s nahřívanou deskou na šálky.

A jak dopadl test?

Zde je výběr 5 nejzajímavějších výrobků z 11 testovaných!

Jura Impressa C9 One Touch Cappuccino

cena: 32 340 Kč zhodnocení kvality časopisu dTest: dobře 1,9 Z výsledku testu: Přípravu espressa zvládne dobře, přípravu cappuccina pak velmi dobře. Kávovar prokázal velmi dobrou spolehlivost, a to zejména ve výsledcích dlouhodobých testů. Přístroj se dobře obsluhuje, včetně čištění. Spotřeba elektrické energie je hodnocena také jako dobrá. Kávovar je velmi bezpečný, a to i v případě chybné obsluhy. Jura Impressa C9 má funkci automatického odvápňování a automatické přípravy mléčné pěny, nedisponuje ale vyhřívanou deskou na šálky.

De´Longhi ECAM 23.420.SR-NN1

cena: 14 960 Kč zhodnocení kvality časopisu dTest:dobře 2,0 Z výsledku testu: Kompletní přípravu espressa zvládne velmi dobře, přípravu cappuccina pak pouze uspokojivě. Kávovar prokázal dobrou spolehlivost, a to zejména v dlouhodobých testech. Přístroj se dobře obsluhuje, včetně odvápňování. Spotřeba elektrické energie je hodnocena jako dobrá. Kávovar je i v případě chybné obsluhy velmi bezpečný. De'Longhi ECAM má funkci automatického odvápňování, nedisponuje ale funkcí přípravy mléčné pěny ani vyhřívanou deskou na šálky.

Melitta Caffeo Bistro

cena: 14 200 Kč zhodnocení kvality časopisu dTest: dobře 2,0 Z výsledku testu:Chuť, vůně, i pěna připraveného espressa byla velmi dobrá, teplota pak pouze dobrá. Cappuccino připraví s velmi dobrou teplotou, ovšem pouze průměrnou pěnou. Přístroj se dobře obsluhuje. Prokazuje dobrou spolehlivost, zejména v dlouhodobých testech, ale pouze průměrnou v oblasti péče a údržby. Kávovar má uspokojivou spotřebu elektrické energie a vykazuje pouze průměrnou bezpečnost při jeho nesprávném používání. Melitta Caffeo Bistro má funkci automatického odvápňování, nedisponuje ale vyhřívanou deskou na šálky ani funkcí přípravy mléčné pěny.

Philips Saeco Syntia HD8837/09

cena: 22 000 Kč zhodnocení kvality časopisu dTest:uspokojivě 2,8 Z výsledku testu:Chuť, vůně, teplota i pěna připraveného espressa byla velmi dobrá. Cappuccino připraví s velmi dobrou teplotou, ovšem pouze průměrnou pěnou. Spolehlivost kávovaru je pouze uspokojivá, v oblasti péče a údržby získal pouze známku dostatečně. Přístroj získal známku dostatečně za obsluhu, nedostatky se prokázaly zejména při ručním mytí. Kávovar získal dobrou známku za spotřebu elektrické energie a je velmi bezpečný. Philips Saeco Syntia HD8837/09 má funkci automatického odvápňování a disponuje také vyhřívanou deskou na šálky. Nemá ale funkci automatické přípravy mléčné pěny.

WMF 800

cena: 49 900 Kč zhodnocení kvality časopisu dTest: uspokojivě 2,8 Z výsledku testu: Chuť, vůně i pěna připraveného espressa byla velmi dobrá, ale jeho teplota pouze průměrná. Cappuccino připraví s dobrou pěnou, ovšem pouze průměrnou teplotou. Také spolehlivost kávovaru je dobrá, zejména v oblasti dlouhodobých testů. Přístroj vykazuje uspokojivé vlastnosti v oblasti obsluhy. Kávovar má velmi vysokou spotřebu elektrické energie. V testech bezpečnosti získal známku dobře. WMF 800 má funkci automatického odvápňování i automatické přípravy mléčné pěny a disponuje vyhřívanou deskou na šálky.

Na www.dtest.cz jsou k dispozici výsledky testů více než 5200 různých výrobků. Přístup k výsledkům všech testů po zaplacení měsíčního nebo ročního předplatného. Bližší informace na www.dtest.cz.

Související témata:

Načítám