Hlavní obsah

Vepřová pečeně v italském stylu. S bylinkami a citronem

Hodnocení:
(106)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
nízká

Vepřová pečeně se dá dělat na milion způsobů a nejlepší je, pokud ji seženete s vyšším tukovým krytím navrchu: když ho lehce naříznete, udělá dokonalou křupavou krustu. Jde to ale i bez ní. Tak se pusťte do přípravy!

Ingredience pro:
4 porce
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 1.5 lžičky soli
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1.25 kg vepřové pečeně bez kosti
  • 2 cibule
  • 1 citron
Článek

Postup

Krok 1: Česnek, bobkový list, pepř, polovinu soli a polovinu fenyklu rozdrťte v hmoždíři nebo sekáčku. Smíchejte se lžící olivového oleje, aby vznikla pasta.

Krok 2: Vepřovou pečeni položte tukovým krytím nahoru do dřezu nebo velké misky a přelijte vroucí vodou, aby se tuk spařil – tak během pečení dosáhnete opravdu křupavé kůrky. Osušte a tukovou vrstvu ostrým nožem několikrát nařízněte. Maso potřete pastou, zbylou solí osolte a nechte asi hodinu odpočinout při pokojové teplotě, maso se tak lehce namarinuje.

Krok 3: Troubu zapněte na 200 °C. Do pekáčku k masu přidejte na osminky nakrájenou cibuli a osminky citronu. Maso potřete trochou olivového oleje, posypte zbylým fenyklovým semínkem a pečte asi 30 minut. Pak teplotu stáhněte na 160 °C a pečte ještě asi 1,5 hodiny. Pokud není kůrka dostatečně křupavá, ještě ji opatrně dopečte pod grilem.

Doporučujeme také lahodnou hamburskou pečeni na smetaně. A s čím pečete vepřové vy? 

ynezorPumanzeSaNyknalC