Hlavní obsah

Šťavnatá žebra, co odpadávají od kosti

Hodnocení:
(340)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
3 hodiny
Náročnost
nízká

„Tohle je ta nejlepší věc, jakou jsem kdy jedl!“ prohlásila osoba mně blízká po prvním ochutnání těchto pečených žeber. A i když maso doma jinak skoro nejíme, musela jsem je na jemný nátlak péct už několikrát. Toliko asi k receptu... Navíc je opravdu snadný a víc než nádobí si ušpiníte prsty při nezastavitelném ochutnávání.

Ingredience pro:
4 porce
Na žebra
  • 1500 g masitých vepřových žeber
  • sůl
  • pepř
Na omáčku
  • 8 lžic kečupu
  • 1 lžička soli
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • chilli
  • 1 lžička instantní kávy
  • 2 lžíce džemu
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si suroviny. Použila jsem meruňkový džem, ale dobrý je i višňový, broskvový nebo jablečný, případně ho nahraďte medem či trochou hnědého cukru. Kečup lze zase vyměnit za kvalitní protlak. Pokud seženete, vyzkoušejte kouřovou sůl či uzenou papriku, masu dodají prima zauzenou chuť.

Foto: Eva Malúšová

Kromě kvalitních masitých žebírek nebudete potřebovat žádné zvláštní ingredience

Krok 2: Troubu vyhřejte na 220 °C. Ze žeber odstraňte ostrým nožem blány (pokud se vám to nepovede, nic se neděje, maso se upeče dobře i tak).

Foto: Eva Malúšová

Ostrým nožíkem zkuste odstranit blány, aby se koření lépe dostalo do masa

Krok 3: Žebra ze všech stran osolte a opepřete, vložte do vyššího pekáče nebo hrnce, který smí do trouby, a dejte na 15 minut péct, aby se zatáhla. Mezitím si připravte omáčku.

Foto: Eva Malúšová

Někdo žebra před pečením zprudka smaží, ale já je raději při vysoké teplotě nechám 10 až 15 minut zatáhnout přímo v troubě, ušetří to spoustu práce i nádobí

Krok 4: Kečup smíchejte s džemem, paprikou, solí, chilli dle chuti, nasekaným česnekem, jemně pokrájenou cibulí a kávou. Káva zní sice nezvykle, ale o její moci ve spojitosti s masem se přesvědčíte v článku Naučte se tajný trik pro dokonalé maso.

Foto: Eva Malúšová

Všechny ingredience na marinádu jednoduše smíchejte

Krok 5: Ihned po vytažení z trouby žebra omáčkou z obou stran potřete, podlijte 1,5 hrnku vody, pekáč přiklopte a vraťte do trouby. Teplotu stáhněte na 170 °C a pečte 2,5 až 3 hodiny doměkka. Čas od času zkontrolujte a případně trochu podlijte. Čím vyšší teplotu zvolíte, tím rychleji budou žebra měkká, ale pomalé propékání při nižší teplotě jim dodá lepší chuť.

Foto: Eva Malúšová

Omáčkou žebra z obou stran potřete. Během pečení krásně zkaramelizuje

Krok 6: Na závěr můžete žebra ještě chvíli při vyšší teplotě nebo pod grilem péct odklopená, aby získala krásnou barvu. Podávejte se zelným salátem coleslaw, čerstvým chlebem nebo s bramborovou kaší.

Foto: Eva Malúšová

Krátké maso z žeber je parádně šťavnaté a pečení s kostí dodá i omáčce opravdu výraznou chuť

Foto: Eva Malúšová

Fotografie nikdy nezachytí tu chuť a vůni, co myslíte?

Tip: Předpečená žebra můžete v sezoně ohřát a dopéct i na grilu, jen omáčku podávejte zvlášť. Moje druhá oblíbená varianta je maso předvařit – ušetříte si tím dost starostí s propečeností masa na ohni. Recept najdete v článku Hostina pro velkou společnost: Pikantní žebra, kukuřice a zelný salát.

Máte nějaký svůj kuchařský majstrštyk? Možná bude vašim hostům chutnat grilovaná kachna v asijské marinádě anebo třeba glazované bůčkové jednohubky.

ynezorPumanzeSaNyknalC