Hlavní obsah
3,1
(699)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Příprava této dobroty je opravdu snadná a víc než nádobí si ušpiníte prsty při nezastavitelném ochutnávání.

15 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Žebra
  • 1 500 g vepřových žeber
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
Omáčka
  • 8 lžic kečupu
  • 1 lžička soli
  • 2 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička instantní kávy
  • 2 lžíce marmelády
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny. Použít můžete meruňkový džem, ale dobrý je i višňový, broskvový nebo jablečný, případně ho nahraďte medem či trochou hnědého cukru. Kečup lze zase vyměnit za kvalitní protlak. Pokud seženete, vyzkoušejte kouřovou sůl či uzenou papriku, masu dodají prima zauzenou chuť.

Foto: Eva Malúšová

Kromě kvalitních masitých žebírek nebudete potřebovat žádné zvláštní ingredienceFoto: Eva Malúšová

02.

Troubu vyhřejte na 220 °C. Ze žeber odstraňte ostrým nožem blány (pokud se vám to nepovede, nic se neděje, maso se upeče dobře i tak).

Foto: Eva Malúšová

Ostrým nožíkem zkuste odstranit blány, aby se koření lépe dostalo do masaFoto: Eva Malúšová

03.

Žebra ze všech stran osolte a opepřete, vložte do vyššího pekáče nebo hrnce, který smí do trouby, a dejte na 15 minut péct, aby se zatáhla. Mezitím si připravte omáčku.

Foto: Eva Malúšová

Někdo žebra před pečením zprudka smaží, ale já je raději při vysoké teplotě nechám 10 až 15 minut zatáhnout přímo v troubě, ušetří to spoustu práce i nádobíFoto: Eva Malúšová

04.

Kečup smíchejte s džemem, paprikou, solí, chilli dle chuti, nasekaným česnekem, jemně pokrájenou cibulí a kávou. Káva zní sice nezvykle, ale o její moci ve spojitosti s masem se přesvědčíte v článku Naučte se tajný trik pro dokonalé maso.

Foto: Eva Malúšová

Všechny ingredience na marinádu jednoduše smíchejteFoto: Eva Malúšová

05.

Ihned po vytažení z trouby žebra omáčkou z obou stran potřete, podlijte 1,5 hrnku vody, pekáč přiklopte a vraťte do trouby. Teplotu stáhněte na 170 °C a pečte 2,5 až 3 hodiny doměkka. Čas od času zkontrolujte a případně trochu podlijte. Čím vyšší teplotu zvolíte, tím rychleji budou žebra měkká, ale pomalé propékání při nižší teplotě jim dodá lepší chuť.

Foto: Eva Malúšová

Omáčkou žebra z obou stran potřete. Během pečení krásně zkaramelizujeFoto: Eva Malúšová

06.

Na závěr můžete žebra ještě chvíli při vyšší teplotě nebo pod grilem péct odklopená, aby získala krásnou barvu. Podávejte se zelným salátem coleslaw, čerstvým chlebem nebo s bramborovou kaší.

Foto: Eva Malúšová

Krátké maso z žeber je parádně šťavnaté a pečení s kostí dodá i omáčce opravdu výraznou chuťFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Fotografie nikdy nezachytí tu chuť a vůni, co myslíte?Foto: Eva Malúšová

Tip: Předpečená žebra můžete v sezoně ohřát a dopéct i na grilu, jen omáčku podávejte zvlášť. Moje druhá oblíbená varianta je maso předvařit – ušetříte si tím dost starostí s propečeností masa na ohni. Recept najdete v článku Hostina pro velkou společnost: Pikantní žebra, kukuřice a zelný salát.

Máte nějaký svůj kuchařský majstrštyk? Možná bude vašim hostům chutnat grilovaná kachna v asijské marinádě anebo třeba glazované bůčkové jednohubky.

Reklama

Načítám