Hlavní obsah

Veronika Žilková: Šikanátorky? Kritičky životů ostatních!

Foto: Mona Martinů

Šikanátorka vám dokáže zkazit celý den už ránoFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je pondělí, máte dobrou náladu, novou blůzu, hezký zážitek ze včerejšího kina... a potkáte známou. A ta všechno okamžitě zkazí. Proč?

Článek

S dotyčnou známou totiž prohodíte pár vět, a za chvíli odcházíte rozhozené, smutné a s nabouraným sebevědomím. Zažily jste šikanu!

Myslíte si, že už jste „velké“ a že ve svém věku se nemůžete stát obětí šikany? Omyl. Šikana nepatří jen do světa školáků, můžete ji zažít i teď. Od koho? Od kolegyně, od známé na ulici, od neznámé na lavičce v parku i od takzvaných kamarádek. Prostě od žen, které mají na všechno ten jediný „správný“ názor.

Ženy, které vás mohou šikanovat, bohužel poznáte až na druhý pohled. Na první se totiž zdají jako moudré a výjimečné ženy, které vědí, jak to na světě chodí. Nehádají se s vámi, naopak. Když vy něco řeknete, tak ony mlčí. Útrpně mlčí. Svým mlčením nebo povýšeným úšklebkem ve vás chtějí probudit nejistotu a pochyby o sobě samých. A pak vše obrátí v protiútok.

Řeknete ve společnosti svůj pozitivní názor na film, na kterém jste včera byly v kině. Šikanátorka? V kině nebyla, ale vašemu nadšení se ušklíbne.

Přinesete si novou blůzu do kanceláře, a šikanátorka ani nezvedne oči. Ostatní kolegyně jsou růžemi na vaší blůzce nadšené do chvíle, než se od stolu šikanátorky ozve: Ale látka se vzorem... (udělá významnou pauzu) ...je kýč. A máte „z vkusu" za pět. Samy chodí většinou jen v černé, tou totiž nic neriskují.

Nikdy se nesmějí, protože smích je projev názoru, a ten ony tajemně schovávají. Maximálně zvednou koutek, aby si nezadaly. Pozitivní nálada jim přijde málo „in". Na vaše starosti nikdy neřeknou: „To znám." Šikanátorky pravdu o svém životě nepřiznají. Ztratily by pak výjimečné postavení kritiček životů ostatních.

Nebojte se jich a nenechte se jimi manipulovat. Ženy, které určují, co se má, a co ne, většinou žijí falešně a prázdně. Jejich jedinou radostí je vaše zkažená nálada.

Jak s nimi bojujete vy?

Reklama

Související témata:

Načítám