Hlavní obsah

Chystáte se malovat? A víte, jak doopravdy na to?

Foto: Thinkstock

Dilema přichází – jak si vybrat tu nej barvu? Mnohem důležitější však je dobře vymalovatFoto: Thinkstock

Reklama

Nejrychlejší cesta k proměně interiéru vede přes výmalbu stěn. Ale jednou za čas stejně musíte vymalovat, i když zrovna žádnou změnu neplánujete. Vhodná doba je právě teď.

Článek

Během léta a dovolené jste určitě načerpali síly, děti se zase chystají do školy. Možná zrovna jejich pokoj nebo i vaše ložnice volají po nových nátěrech stěn. Počasí je ideální – ani příliš velké vedro, ani zima, takže větrání nikomu nebude vadit a barvy dobře uschnou.

1. Jak často malovat

Někdo mění výmalbu každé dva roky, jiný se do malování pouští doslova jednou za uherský rok. Často frekventované provozy byste měli nově vymalovat asi jednou za tři roky, ostatní jednou za pět let. Nejde ale jen o estetickou stránku věci, ve starých nátěrech se můžou držet bakterie, rovněž je poznamenává běžný provoz domácnosti.

Foto: OBI

Díky nové výmalbě váš domov prokoukne raz dvaFoto: OBI

Foto: Primalex

Nábytek, který se nedá z místnosti vystěhovat, překryjte velkými igelityFoto: Primalex

2. Příprava stěn

Někdy stačí starý nátěr přetřít novým, ale pokud se na stěnách podepsal zub času (prasklinky, odlupování omítky) nebo na nich je už příliš mnoho starých vrstev, postavte se ke stěně čelem, a to obrazně i doslova. Nejprve oškrábejte staré nátěry, pak řešte případné trhlinky, naneste penetraci a nakonec vymalujte.

Foto: J.A.P.

Zajímavý dekor, například na dveřích, se dá barevně sladit i s okolní stěnouFoto: J.A.P.

Foto: Hornbach

Pomůcky potřebné k malování se prodávají buď jednotlivě, nebo i v sadáchFoto: Hornbach

3. Škrabání a opravy

Podklad důkladně navlhčete tak, aby voda prosákla skrz všechny vrstvy staré malby, a ty potom stahujte škrabkou se zakulacenými rohy. Ne vždy se podaří všechny vrstvy odstranit najednou; stěnu znovu navlhčete a opět seškrábněte. Objevili jste drobné vady na kráse? Malé praskliny a rýhy očistěte od prachu a schválně je udělejte trochu větší, abyste je pak snáze vyplnili opravnou stěrkovací hmotou. „S ní se dají vyřešit trhliny až do hloubky 1,5 cm,“ uvádí Ladislav Budín z hobbymarketu OBI.

Foto: Johnstone´s

Kombinace dvou odstínů jedné barvy vypadá efektně. A nikdy neuděláte chybu, když k nim přidáte ještě bílouFoto: Johnstone´s

4. Penetrace a výmalba

Až opravená místečka zaschnou (pro dokonalé zaschnutí se doporučuje počkat až do druhého dne), naneste penetraci. Jejím hlavním úkolem je zpevnit a sjednotit savost podkladu. „Univerzální penetraci použijte na nové omítky, na staré raději sáhněte po penetraci hloubkové. Penetrační nátěr stačí aplikovat jednou, v případě vysoce savých povrchů dvakrát. Následně jej nechte alespoň 5 až 6hodin zaschnout, teprve pak začněte s malováním,“ říká Ladislav Budín.

Foto: Primalex, OBI

Před nanášením barvy nejprve použijte penetraci. Na foto (zleva): Univerzální, 5 litrů za 275 Kč, či hloubkovou, 2,5 litru za 199 KčFoto: Primalex, OBI

Foto: Hornbach

Tónovací barvy Prolux Color jsou univerzální, pro vnitřní i venkovní prostředí (250 g, cena od 51 Kč)Foto: Hornbach

5. Jakou zvolit barvu

Nejpoužívanější barvy do interiéru se jmenují disperzní. Dobře kryjí a jsou otěruvzdorné. Prodávají se různé druhy, například můžou, ale nemusí být omyvatelné. „Kdežto akrylátové barvy jsou většinou omyvatelné, nepouští ani po kontaktu s vodou, ale nehodí se do míst s nadměrnou vlhkostí – nepropouštějí páry. Silikátové barvy jsou rovněž omyvatelné a současně vysoce paropropustné, proto se dají použít do koupelen,“ vysvětluje Ladislav Budín.

Foto: Primalex

Černá barva není obvyklá, takže spolehlivě zaujme. Hodí se do větších a světlých nebo dobře nasvětlených pokojů s vyššími stropyFoto: Primalex

Foto: OBI

Na foto (zleva): Akrylátová Classic barva bílá strukturová vytváří hrubou strukturu (7 kg za 439 Kč), termoizolační nátěr Eternal in Thermo zvyšuje povrchovou teplotu (4 kg za 699 Kč)Foto: OBI

Barvy se obecně škatulkují do tří základních skupin (teplé, studené a neutrální). Studené vytvářejí iluzi většího prostoru, kdežto teplé odstíny ho spíše zmenšují a činí útulnějším. Potřebujete-li snížit příliš vysoký strop, natřete ho některou tmavou barvou, ovšem chcete-li ho zvýšit, vymalujte ho bílou nebo světlou. A do tmavé místnosti se hodí barvy s leskem, protože ji pocitově více prosvětlí, a navíc lesk působí jako něco výjimečného. Tak proč si ho nedopřát?

Foto: Johnstone´s

Ochranu před bakteriemi zabezpečují nátěry z řady Microbarr Anti Bacterial (Acrylic Eggshell či Acrylic Matt, každý 5 litrů za 690 Kč)Foto: Johnstone´s

Foto: Malíři Natěrači CZ

K bílé se hodí jakákoli barva. Spojením se žlutou prosvětlíte daný prostorFoto: Malíři Natěrači CZ

A co vy – malujete si sami, nebo si raději zvete odborníka?

Reklama

Související témata:

Načítám