Hlavní obsah

Víkendové vaření: Hermelín na grilu

Foto: Petr Makovička

Ochutnejte kombinaci bramboráku a hermelínu

Máte chuť na hermelín, jenže jste tak trochu líní a nechce se vám čekat x dní, než se naloží? Udělejte si ho grilovaný, a doplňte ho ještě křupavými bramboráčky. Uvidíte, že je možná ještě lepší! A jak na něj? To se dozvíte v dalším díle Víkendového vaření s Markétou!

Článek

Dnes pro vás máme zajímavý tip, jak takový hermelín připravit! Tento velmi jednoduchý recept se dá navíc podle potřeby různě obměňovat. A výborný je nejen s pivem, ale například i s dobrým červeným vínem!

Foto: Petr Makovička

Připravte si vše potřebné

Na grilovaný hermelín si pro 4 osoby nachystejte: 4 hermelíny, barevný pepř nebo steakové koření, brusinkový kompot. Na bramboráčky: 8 brambor, asi ¼ l mléka, 2 vejce, 4 lžíce hladké mouky, 3 lžíce majoránky, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, olej nebo sádlo.

Foto: Petr Makovička

Syrové brambory nastrouhejte a slijte šťávu

Foto: Petr Makovička

Přilijte mléko a přidejte vejce

Foto: Petr Makovička

Přisypte mouku, majoránku, sůl a pepř

Foto: Petr Makovička

Nakonec dejte prolisovaný česnek

Nezapomeňte na mléko!

Nejdříve připravte směs na bramboráčky. Syrové brambory pořádně osušte a najemno nastrouhejte. Vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Zalijte mlékem, aby se vsáklo, ale brambory nesmí „plavat“. Utřete česnek a spolu s rozšlehanými vejci, majoránkou, solí, pepřem a moukou smíchejte s bramborami. Pokud dáte mouky méně, bramboráčky budou pěkně křupavé, jako rösti, jestli je chcete měkčí, dejte klidně 6–8 lžic mouky.

Foto: Petr Makovička

Na rozpélený tuk dejte kopeček těsta a lžící rozestřete

Foto: Petr Makovička

Opečte z obou stran a dejte na ubrousek

Na pánvi rozpalte olej nebo sádlo, množství tuku přizpůsobte druhu pánve – na pánev s nepřilnavým povrchem vám bude stačit tuku méně. Pomocí spodní strany lžíce tvořte malé bramboráčky. Neměly by se dotýkat. Opečte je po obou stranách dozlatova. Hotové dejte na papírový ubrousek a odsajte přebytečný tuk.

Rozpečte je s kořením podle chuti

Hermelíny vyndejte z alobalu a položte na plech s pečicím papírem. Povrch posypte čerstvě mletým barevným pepřem nebo steakovým kořením a dejte do trouby pod gril na 20 minut. Pokud nemáte gril, nechte je jen rozpéct při 180 °C asi 20 minut. Hermelíny můžete servírovat mezi bramboráčky nebo na nich, přelité brusinkovým kompotem. Ideální přílohou je čerstvě natočené pivo.

Foto: Petr Makovička

Vyzkoušejte a určitě si pochutnáte

Tipy a triky od Markéty:

  • Mléko se do brambor přidává proto, aby neztmavly. Bramboráčky by pak měly fialovo-hnědou barvu a vypadaly by divně.
  • Nezapomeňte těsto pořádně osolit a opepřit!
  • Místo barevného pepře a steakového koření můžete použít třeba červenou papriku, chilli nebo česnekovou sůl.
  • Sýr vyndejte z alobalu, ve kterém je zabalený. Pokud na to zapomenete a  necháte ho v troubě, může se stát, že vám začne hořet a vy si nebudete mít na čem pochutnat.
  • Hermelín můžete nahradit i jiným sýrem. Například pivním, hermadurem nebo třeba syrečky. Ty ale doporučujeme rozpéct přímo na bramboráku nebo usmažit v těstíčku.
  • Jestli vám nechutná brusinkový kompot, nebo ho prostě nemáte, zkuste česnekovo-jogurtový dip, do kterého můžete podle chuti přidat bylinky.
  • Když vám dojde hladká mouka, dá se použít i polohrubá.
  • Část brambor můžete nahradit najemno strouhanou cuketou, bramboráky budou chutnat zase jinak, stejně tak, pokud použijete místo oleje domácí sádlo.
  • Rösti jsou strouhané vařené brambory smíchané s cibulí a opečené na oleji. Placky se dělají asi 1 cm vysoké. Je to tradiční švýcarský pokrm, který se podával k snídani.
  • Pokud vám jídlo přijde moc těžké, zkuste ho odlehčit salátkem, třeba jen míchaným listovým, zakápnutým olivovým olejem s citronem.

Doufám, že vám náš recept zachutná a příjemně vás naladí třeba na sobotní večer! Dejte si k tomu čerstvě vychlazené pivo a jen relaxujte.

A co si k pivu rádi „zakousnete“ vy? Máte nějaké osvědčené recepty? Budu se těšit na vaše tipy!

ynezorPumanzeSaNyknalC