Hlavní obsah

Koupelna bez obkladů: Moderní, krásná a praktická!

Foto: Zoom-Team, Shutterstock.com

Foto: Zoom-Team, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do koupelny patří obklady… tradiční a praktické. Ale co když je vaše představa o ideální koupelně jiná, tradicím neholdujete nebo prostě chcete vyzkoušet něco nového? Možnosti jsou. Čtěte a inspirujte se.

Článek

Koupelna už dnes nemusí být jen „kachlička vedle kachličky“. Pokud právě plánujete rekonstrukci stávající či výstavbu zcela nové koupelny, vězte, že se nabízí řada zajímavých, funkčních a opravdu elegantních řešení, kdy obklady prostě nehrají hlavní roli.

Jednoduše proto, že je architekti či designéři ve svých návrzích šikovně nahradili speciální barvou či cementovou stěrkou, případně i kombinací materiálů včetně klasických obkládaček a dlažby. K dostání jsou dokonce i vinylové tapety vhodné do koupelny. Výsledkem je originální koupelna osobitého rázu, nebudete si připadat jak v showroomu koupelnového studia.

„Je to vždy především věc domluvy interiérového designera se zákazníkem. První předpoklad je ten, že musíte překonat zažité klišé, že tam, kde je voda, musí být přece obklad. Druhý pak, že se vám musí absence obkladů líbit, že například máte rádi něco netradičního,“ říká designér Petr Molek ze studia očkodesign.

Foto: Polytex

Krásné a vzdušné díky speciálnímu nátěruFoto: Polytex

Foto: Polytex

Actin Li je ekonomickou alternativou k obkládačkám v koupelně či kuchyni. Hladkou stěnu stačí natřít interiérovou barvou podle vámi zvoleného odstínu a potom nanést průhledný lakFoto: Polytex

Neprosáknou?

„Vlastnosti různých epoxidových nátěrů, benátských štuků a cementových stěrek ve srovnání s obklady nebo dlažbou vždy vyhrávají, alespoň u mě. To, že jsou nenasákavé a dostatečně odolné proti oděru, je samozřejmé,“ říká Petr Molek.

„Co je ovšem zajímavější, je to, že jsou bezespárové. A pokud je použijete i na podlaze, odpadá tak nekonečná údržba spár, které stejně po krátkém čase zajdou a změní barvu. Nevznikají tak nevzhledné cestičky v místě, kde se nejvíce chodí,“ vysvětluje dále designér.

Foto: Dimex

Voděodolné a nepropustné mohou být i speciální tapetyFoto: Dimex

Foto: Het

Speciální nátěr a tapeta? Proč ne! Foto: Het

Foto: Aťák design

Efektní kombinace cementové stěrky a obkladuFoto: Aťák design

Kam se hodí?

Co se týká stylu, omezení není takřka žádné, jde o citlivé použití v interiéru a o to, zda například netradiční koupelna zapadne do celkového konceptu vašeho obydlí. Druhou stránkou věci je technické omezení. Vždy totiž záleží na konkrétním materiálu, respektive povrchu. Předem se poraďte s odborníky. Podle Martina Brodského z firmy Akzo Nobel totiž i přes inzerovanou voděodolnost barev nejsou všechny nátěry určeny na stálý styk s vodou.

„Do starých domů bych zmíněné ,moderní' povrchy doporučil pouze tehdy, pokud je dům dokonale suchý. Nátěrem se zeď uzavře a nedýchá tak jako spárami. Časem by to mohlo dělat neplechu,“ upozorňuje Petr Molek. Z druhé strany, pokud vás třeba trápí křivé zdi, stěrka či nátěr pro vás budou výhodné. Na zeď se totiž nemusí dohazovat tolik materiálu, aby se vytvořila rovina jako pro obklad.

Dalším benefitem vedle snadné údržby a nevšedního designu může být i snadná instalace zrcadel, držáků a poliček – odpadá pracné navrtávání obkládaček a také se můžete vyhnout jejich popraskání.

A pokud jste z absence obkladů v rozpacích – líbí se vám, ale zcela „holé“ koupelně důvěru nedáte, – můžete kombinovat a nechat si klasicky obložit místa, jako je například sprchový kout či bezprostřední okolí vany. Obklady tak nebudou hrát prim a určovat ráz celé koupelny, jen ji vkusně a funkčně doplní.

Foto: očkodesign

Koupelna je v neutrálních barvách, bílé, černé a převážně šedéFoto: očkodesign

Foto: očkodesign

Betonová stěrka zde nahrazuje klasické obklady. Je bezespárová, takže se dobře udržujeFoto: očkodesign

Foto: očkodesign

Dojem rustikálna vytváří dlažba, praktično zastupuje cementová stěrka na zdechFoto: očkodesign

A kolik to stojí?

Jednoduchý dotaz, těžká odpověď. Jak u obkladů, tak u nátěrů máte vždy možnost volby. Můžete si pořídit obklad 500 Kč za m², ale také za 10 000 Kč/m² a více. Jde o to, jak kvalitní je podklad, jaké obkládačky vyberete a jakého zvolíte výrobce. Totéž platí pro nátěry či stěrky, nelze paušálně říci, že je nějaké řešení nejlevnější. Startovací částka se ale pohybuje kolem 800 Kč/m².

Foto: očkodesign

Chybí vám zde obklady? Nám neFoto: očkodesign

Foto: Murexin

I pohledovým betonem můžete „vyřešit" koupelnuFoto: Murexin

Jak se vám takové koupelny líbí?

Reklama

Načítám