Hlavní obsah

Vitaminy na jaře? Potřebujete jen některé!

Foto: thinkstock

Kdy saháte po vitaminové tabletce vy? Lékaři před tím varují!Foto: thinkstock

Reklama

Začínáte svůj den tím, že bezmyšlenkovitě spolknete barevný multivitamin? Odborníci by z vás radost neměli. Radí doplňovat jen to, co momentálně opravdu potřebujete. A co to je?

Článek

Pokud vitaminů přijímáte jen o trochu méně, než je potřeba, nepozná se to snadno. „Chronický nedostatek vitaminů a stopových prvků se u nás vyskytuje vzácně,“ říká profesor Tomáš Zima z Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky.

Vyrazit pro chrastící krabičku má podle něj význam v době, kdy jste vystaveni zvýšené zátěži, třeba když těžce pracujete nebo intenzivně trénujete, čekáte miminko nebo kojíte. Nebo když jste, jako právě teď, vyčerpaní dlouhou zimou. Živiny z těla rychle ubývají také během nemoci, hlavně při zvracení a průjmu.

Můžou i ublížit!

Hodit do pusy tabletku je mnohem rychlejší než nakrájet salát. Ládovat se přípravky bez rozmyslu se ale nemusí vyplatit. Vitaminy ze stravy je totiž prakticky nemožné se předávkovat, zatímco tabletami snadno. „Víte, že nadbytek vitaminu C může vyprovokovat tvorbu ledvinových kamenů, průjem nebo vyrážku? Možná užíváte zinek, abyste vylepšili stav svých vlasů a kůže. Buďte opatrní, zinek brání vstřebávání mědi, která podporuje pigmentaci. Kštici budete mít sice bujnou, ale úplně šedivou,“ varuje internistka Jitka Housová.

Foto: thinkstock

Zeleninové a ovocné šťávy jsou odborníky velmi doporučoványFoto: thinkstock

Co potřebujete právě vy?

  • Dělají se vám „koutky“: Trhlinky v koutku úst naznačují nedostatek vitaminu B2 (riboflavinu). Časté jsou i řezavé bolesti pod víčky a slzení, stejně jako šupinatá kůže kolem nosu a na čele. Zdrojem vitaminu B2 jsou hlavně potraviny živočišného původu (maso, vnitřnosti). Obvykle proto chybí vegetariánům, a hlavně veganům, kteří odmítají i vejce a mléko.
  • Kouříte: Potřebujete čtyřikrát víc vitaminu C než nekuřáci! Doporučená denní dávka je 80 mg, vykouřením jedné cigarety ale spotřebujete 25–150 mg „céčka“.
  • Máte silnou menstruaci: Ztrácíte hodně krve, a proto potřebujete železo. Jezte více červeného masa, jater, plodů moře a brokolice. Železo v tabletách zapíjejte pomerančovou šťávou – vitamin C usnadňuje jeho vstřebávání. Nikdy ne čajem, ten železo blokuje!
  • Často krvácíte z nosu: Srážlivost krve má v těle na starosti vitamin K. Předepisuje se i před plánovanými operacemi. Účinek vitaminu K výrazně snižuje užívání antibiotik a také pravidelné a vydatné popíjení alkoholu.
  • V noci vás budí křeče: Možná vám chybí hořčík, zvlášť pokud aktivně sportujete nebo chodíte do sauny. Hodně minerálů prostě vypotíte. Zkuste tekutiny doplňovat minerálkami s vyšším obsahem hořčíku a přidat i jeho tabletku; jste-li na správné stopě, zbavíte se křečí během několika dní.
  • Prahnete po burských oříšcích: Intenzivní chuť na arašídy nebo burákové máslo signalizuje nedostatek vitaminů skupiny B. Pokud nechcete přibrat, sáhněte raději po B-komplexu!
Foto: thinkstock

Čerstvé ovoce je lepší než vitaminový doplněk stravyFoto: thinkstock

Jaro dává zabrat

S čerstvou listovou zeleninou jste to přes zimu asi nepřeháněli, proto vám teď nejspíš chybí draslík, karoten a železo. Do salátu si přidejte naklíčenou řeřichu, je to vitaminová bomba. Po dlouhém období temna také máte málo vitaminu D – s pomocí slunečního svitu si ho tělo zvládne vyrobit až 80 %, teď by to ale chtělo vzpruhu v podobě tučných mořských ryb, třeba tuňáka, lososa nebo tresčích jater.

Naši předkové instinktivně věděli, co jim chybí. Aby se k tomu dostali, olizovali i omítku nebo jedli syrová játra. Řekněte, není to fajn, že už dneska nemusíme? Více tipů proti jarní únavě najdete v článku Jaro bez únavy: Máme 6 tipů, jak spolehlivě dobít energii!

Reklama

Načítám