Hlavní obsah

Jaro bez únavy: Máme 6 tipů, jak spolehlivě dobít energii!

Foto: FXQuadro, shutterstock.com

Po zimě bývá organismus vysílen. Někdy ho proto musíte trochu nakopnoutFoto: FXQuadro, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S únavou na jaře bojuje velká část populace. Během zimy organismus pracoval na maximum, aby vzdoroval všem nástrahám. Když na jaře může polevit, zmocní se vašeho těla únava. Co s tím?

Článek

V průběhu zimy jsou kladeny vysoké nároky na vaši imunitu, která musí zvýšeně bránit organismus před různými nemocemi. Mimo to ale i na váš lymfatický systém a energetické zásoby, jejichž vyšší spotřeba spočívá v ochraně těla před chladem. Větší zátěž pociťují také orgány jako žaludek, játra nebo žlučník.

Po dlouhých studených měsících přichází zase jaro. Pozitivní období plné tepla a energie. Vás se ale paradoxně zmocní únava, protože tělo po dlouhém vypětí konečně dostalo signál, že může polevit. Existují však způsoby, jak se dá s jarní únavou bojovat. My sázíme na tyhle tipy…

1. Nebojte se zívat

Tento zdánlivě malý detail může být jedním z dobrých nástrojů, jak únavu během dne minimalizovat. Je to vlastně naprosto přirozený způsob, kterým se samo tělo snaží rozproudit.

Při zívání dostáváte do těla velký přísun kyslíku, který stimuluje mozek a dodává mu energii. Pokud tedy zíváte v práci, není to proto, že by vás činnost nebavila. Vy se vlastně jen kontinuálně snažíte o to, abyste pracovali co nejproduktivněji.

2. Vyvětrejte si v ložnici

Základní prevencí únavy je pochopitelně kvalitní spánek, ale také pohodové vstávání do nového dne. Velmi důležité proto je prostředí místnosti, ve které spíte.

„Vyvětrejte ložnici, aby se vám dobře usínalo, a nezatahujte závěsy nebo žaluzie. Sluneční paprsky zvlášť teď v předjaří vám pomohou vstát a dodají vám tolik potřebnou energii,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Foto: lenetstan, shutterstock.com

Prostředí vaší ložnice je velmi důležité. Myslete na to, aby zde byl dostatek čerstvého vzduchuFoto: lenetstan, shutterstock.com

3. Proběhněte se

Jaro! Konečně zase období, které přeje venkovním sportům. Pokud trávíte celý den zavření někde v kanceláři, o to víc vám prospěje ranní nebo večerní běh na čerstvém vzduchu.

„Běh v přírodě působí silně protistresově a vysloveně nabíjí. Po běhání se pak domů vrátíte osvěženi, s lehkou hlavou a tělo zaplaví příval endorfinů neboli hormonů štěstí,“ popisuje Dana Škorpilová z Běžecké školy Miloše Škorpila. Více v článku Chůze versus běh: V čem má obyčejná procházka navrch? 

4. Pořádně se nadopujte vodou

To, že dostatečně nepijete, je problém a vždycky to problém bude. I při mírné dehydrataci se zpomaluje metabolismus a přichází nával únavy, někdy i migrény. Naopak dostatek vody v průběhu celého dne napomáhá tomu, abyste se cítili svěží a fit. Voda s citronem: Pomůže vám zhubnout? Ano, ale...

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Dehydratace je častou příčinou nejen nadměrné únavy, ale i bolestí hlavyFoto: wavebreakmedia, shutterstock.com

5. Zacvičte si jógu

Jste příznivcem pomalých druhů cvičení z kategorie body & mind (tělo a mysl)? Nemyslete si, že musí jít o uspávačku! Pokud zajdete na lekci některé z dynamických forem jógy a vše budete provádět, jak máte, efekt bude zcela opačný! (Jak si vybrat vhodný typ jógy právě pro vás?)

Cvičení jógy zrychlí krevní oběh, rozproudí tok lymfy a napomůže tak vylučování toxinů z těla. Navíc si během lekce správným způsobem protáhnete a trochu i namůžete svaly. Celkově se tak budete cítit flexibilnější a s tím i ve skvělém fyzickém i psychickém rozpoložení.

6. Dodejte si energii jídlem

Čím jiným tělu dodat pořádnou dávku energie než kvalitní a vyváženou stravou. Výživová odbornice Věra Burešová pro vás sestavila ukázkový jarní jídelníček, který vám pomůže dobít baterky.

  • Snídaně: 1–2 krajíce celozrnného chleba s baby špenátem a tuňákem
  • Svačina: sezonní ovoce, může být povařeno pro snazší trávení a konzumaci
  • Oběd: celerový krém s opraženými semínky dýně, plátek krůtího masa s vařenými bramborami a zeleninou
  • Svačina: ovocné smoothie (pro lepší sytící efekt můžete přidat polotučný tvaroh a pro zahřívací efekt – přece jen je ještě chladno – špetku skořice nebo chilli)
  • Večeře: bulgur s grilovanou zeleninou a žampiony

Jaké další potraviny vám dodají energii? Najdete je v tomto článku.

Reklama

Načítám