Hlavní obsah

Jakou pánev potřebuje váš sporák?

Foto: Tefal

I na pánvi lze připravovat zdravé pokrmyFoto: Tefal

Reklama

Malá, velká, hranatá, levná, drahá… to jsou parametry, podle nichž zpravidla člověk kupuje novou pánev. Ale důležitá je ještě jedna vlastnost – na jakou varnou desku ji chcete používat. Víte, jaká je ideální na indukci a která patří na plyn?

Článek

I když se neustále tvrdí, že jsou smažené věci nezdravé, pánev patří k základnímu vybavení každé domácnosti. Nejen proto, že pokrmy z ní chutnají, ale pokud si správně vyberete, lze na nich připravovat chutná jídla téměř bez tuku, a tedy zdravěji. Přesvědčíme vás o tom!

Foto: Tefal

Na pánve s novým nepřilnavým povrchem Intesium lze používat i kovové nástrojeFoto: Tefal

Foto: Tefal

Indikátor teploty zabudovaný ve dnu vás upozorní, kdy začíná správný čas na smaženíFoto: Tefal

Na indukci jděte se železem, u plynu zapomeňte na bílou

Podlehli jste módě i všem argumentům o výhodnosti indukční varné desky, a pořizujete si ji domů místo starých elektrických plotýnek? Pak vás možná čeká i nákup nové pánve. Ne všechny totiž na indukci fungují! Jak na tom je ta vaše, si můžete vyzkoušet už poměrně známým testem s magnetem. Přiložte ho zespoda k pánvi, a pokud se na dně udrží, máte vyhráno, neboť obsahuje železo. A právě takzvané feromagnetické dno je k vaření na indukci nezbytné. Jestliže magnet spadne, musíte si za několik stokorun koupit pánev novou.

Když už budete vybírat pánev, vezměte ji do ruky a potěžkejte. Čím je pánev těžší a má silnější dno, tím lépe! To platí nejen pro indukční, ale i klasické elektrické varné desky. Těžká pánev totiž lépe přilne k plotýnce a nedochází tak ke zbytečným únikům tepla. Silné dno se zase vlivem vysokých teplot nezkroutí, časem se nezakulatí, takže pánev ne desce dobře „sedí“. Na indukci, kde je třeba kontakt mezi dnem a varnou deskou, by zdeformovaná vůbec nemusela fungovat.

Foto: Fissler

Čím těžší pánev, tím lépe přilne k varné desceFoto: Fissler

Foto: Fissler

Bezpečnostní rukojeť chrání proti popálení a dokonale padne do ruky, která po ní nemůže sklouznoutFoto: Fissler

U plynu je to v podstatě jedno. Ale buďte opatrní, pokud jste se například zakoukali do trendového bílého, barevného či jinak zdobeného nádobí! Krásné zůstane jen chvilku, plameny ho totiž brzy ožehnou a to, co se na tmavém ztratí, na bílé bude vidět!

Pánve pro zdravé smažení

Stejně jako se říká, že nezáleží, co máte na hlavě, ale v ní, i u pánve více než na vzhledu záleží na vnitřku. Zde je důležitý hlavně nepřilnavý povrch, který vám dovolí smažit prakticky bez tuku, tedy zdravě, bez toho, aby se pokrm napálil ke dnu. „Nejmodernější povrchy mají jedinečné složení, které obsahuje i tvrdou keramickou bázi a je obohacené safírem,“ říká Jiří Klimša z firmy Tefal. A pokračuje: „Díky tomu, jak se ověřuje například v našich testech, je možné i spálené mléko snadno spláchnout proudem studené vody a na nádobí nezůstanou žádné jeho neodstranitelné zbytky.“ O kvalitě těchto povrchů svědčí i to, že už na ně není třeba používat pouze dřevěné obracečky a vidlička, ale nepoškodí je ani kovové nástroje!

Foto: Tescoma

U plynových varných desek počítejte s tím, že pánev z venku zčernáFoto: Tescoma

Nejen nepatrné, nebo dokonce žádné množství tuku dělá smažení zdravější. Důležité je také dodržovat správné teploty. Smažit při třech až čtyřech stech stupních je u některých výrobků – například na plynu – běžné, rozhodně ale ne zdravé! A také si tím ničíte nádobí. „Pro smažení je ideální teplota kolem sto osmdesáti stupňů, proto se vyplatí kupovat pánve, které jsou vybavené takzvaným indikátorem teploty zabudovaným přímo ve dnu pánve. Ten mění barvu, a jakmile zčervená, pánev je ideálně nahřátá a připravená k dokonalému smažení,“ dodává Jiří Klimša.

Ještě si myslíte, že smažení je synonymum pro nezdravou přípravu pokrmů, které musí plavat v decilitrech tuku? Naopak! Pokud víte, jak na to, je to cesta, jak si dopřát lahodné a zdravé jídlo snadno a rychle!

Reklama

Související témata:

Načítám