Článek
Karlovarské rohlíky jsou charakteristické svým tvarem, kterého snadno dosáhnete pomocí nastřižení. Dodá jim typickou křupavost na povrchu, zatímco uvnitř zůstanou dokonale vláčné. Pravou chuť tomuto pečivu dodává sádlo, díky kterému je těsto poddajné a skvěle se s ním pracuje.
Postup
01.
V zadělávací míse smíchejte sypké suroviny: hladkou mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Do mísy přilijte vlažné mléko a přidejte změklé sádlo. Zadělejte těsto, ideálně s pomocí robotu s hnětacím hákem, dejte tomu klidně 10 minut. Hotové těsto nechte asi 40 minut dozrát v míse pod potravinářskou fólií nebo utěrkou.
02.
Po této době těsto přesuňte na vál a rozdělte ho na 12 stejných dílů. Každý vytvarujte pomocí válečku do dlouhého trojúhelníku, od nejširší strany zamotejte a vytvarujte zahnutý rohlík.
03.
Rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem a až teď je po vnějším obvodu několikrát nastřihněte. Pak je zakryjte a nechte kynout asi 50 minut.
04.
Vykynuté rohlíky potřete rostlinným olejem, vložte do trouby předehřáté na 220 °C a upečte dozlatova. Hotové je nechte zchladnout na drátěné mřížce.