Hlavní obsah

Spočítáte si termín porodu?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pohlaví dítěte je snadno zjistitelnéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánujete rodinu nebo jste již v radostném očekávání? Poradíme vám, jak si termín porodu můžete spočítat s lékařskou přesností sama. Také je dobré vědět, kdy je možnost otěhotnění největší. A dokonce se dá pomoci i tomu, jestli to bude kluk nebo děvče!

Článek

Chcete vědět „kdy na to“?

Jestliže graviditu plánujete, je dobré spočítat plodné dny. V zásadě jde o období ovulace, tedy zhruba uprostřed mezi prvním dnem poslední menstruace a datem té následující. Dnes už na trhu existují takzvané domácí ovulační testy, které vám velmi přesně pomohou určit vaše nejplodnější dny. Tehdy je pravděpodobnost otěhotnění sice nejvyšší, termín ovulace ale není zárukou. Jistě každá z nás zná příběhy o tom, že otěhotněla žena i během menstruace nebo dokonce po přechodu. Jinak řečeno, příroda je silnější než výpočty!

Podle termínu ovulace a průběhu menstruačního cyklu lze s velkou rezervou (!) naplánovat i početí holčičky nebo chlapečka. Obecně se dá říct, že plod mužského pohlaví snáze zplodíte přímo během dní vrcholné ovulace, u děvčátka to může být i v jiném termínu cyklu. "Jde o to, že spermie nesoucí chromozomy mužského potomka jsou rychlejší, ale méně zdatné, a proto potřebují k oplodnění vajíčka ´snazší´ situaci, tedy vajíčko v plné ovulační fázi," vysvětluje gynekolog Petr Zapletal.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Počít chlapečka je obtížnějšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Menstruace, početí, ultrazvuk. Kdo se v tom vyzná?!

Těhotenství trvá 40 týdnů nebo také deset lunárních měsíců od prvního dne poslední menstruace. Termín se počítá podle posledních měsíčků, podle pohybů plodu, ultrazvuku, hormonů placenty... Laici se v tom mohou utopit. „Lékaři určují porodní termín i podle toho, zda žena rodí poprvé nebo poněkolikáté, podle laboratorních výsledků stěrů z poševního sekretu a podobně. Metod, jak velmi přesně určit, kdy děťátko přijde na svět, je opravdu řada a doplňují se navzájem," říká doktor Zapletal.

Velkou výhodou proto je, že na různých webových stránkách o gynekologii a porodnictví jsou přímo odkazy na způsoby, jakými s maximální přesností porodní datum vypočítat (například na www.babyweb.cz). Do jedné z výpočetních tabulek uvedete buď datum oplodnění, znáte-li je s naprostou jistotou, anebo datum poslední menstruace (její první den). Je to snadné, rychlé a spolehlivé.

"Pokud nastávající maminka navštěvuje pravidelně lékaře v těhotenské poradně, může si klidně sama spočítat porodní termín. Metodu odečtu podle webových stránek mohu s čistým svědomím doporučit. Žádné informace však nelze získávat bez konzultace s gynekologem, takříkajíc podomácku," zdůrazňuje Zapletal.

Nerodíte na termín? Žádné strachy!

Když máte termín porodu tady a ono nic, netrapte se! Dnešní zobrazovací technika je natolik pokročilá, že lékař dokáže odhadnout, zda je či není vše v pořádku a je-li potřeba vyvolat umělý porod či postupovat ještě jinak. Podstatné je chodit na kontroly, zejména s ohledem na zdraví dítěte v děloze, ale i vaše.

Termín je jen termín a žádný přírodní zákon a děťátku se nemusí chtít na svět přijít přesně na čas. Stejně jak můžete přenášet plod, můžete jej porodit o něco dříve. Je to jako v knížkách o výchově - šedivá je teorie, zelený strom života.

Reklama

Související témata:

Načítám