Hlavní obsah

Vlastní jahody? Můžete je sklízet už letos!

Foto: Thinkstock

Jahody z obchodu? Zkuste to letos jinak a vypěstujte si je samiFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokukujete po sousedově balkonu, který zdobí truhlíky s jahodami? Neztrácejte čas, kupte si sazenice a můžete mít letos vlastní sklizeň také.

Článek

Pravda, na malém balkonu nebo terásce sice nikdy nevznikne jahodové pole, ale i tak si můžete vypěstovat pěkných pár jahod. Když si teď koupíte a v květnu vysadíte nakvétající jahodníky, za měsíc až dva budete sklízet červené plody.

Jaké si vybrat?

Dříve lidé v nádobách pěstovali hlavně drobné, měsíční jahody. Drobnoplodé odrůdy jsou stále k mání, ale kromě nich si lze koupit i sazenice velkoplodých odrůd. Další rozdíl je v tom, zda si vyberete odrůdu vzpřímenou, nebo převislou. A do třetice volte mezi jednou plodícími a stále plodícími jahodníky (sklízet budete průběžně až do nástupu podzimu). Pokud chcete ovoce spíše zavařovat, kupte si jednou plodící odrůdy, a když stojíte o drobné, zato průběžné uzobávání, vsaďte na jahody stále plodící.

Foto: archiv firmy

Jahody Delician F1 jsou krásně voňavé (SEMO)Foto: archiv firmy

Kde nakupovat

„Sazenice dostanete v mnoha zahradnictvích či zahradnických centrech nebo v jahodárnách u velkopěstitelů – někdy je lze objednat také přes e-shopy. A jak má vypadat zdravá sazenice? Má takzvané středové srdéčko, které obrůstají listy, jež jsou bez skvrn nebo náznaku plísně, a silný trs kořenů,“ uvádí Milan Hanč z Jahodárny Vraňany. Pokud chcete mít jistotu nejen zdraví, ale i oficiálně uznané sadby, hledejte visačku Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Foto: archiv firmy

Ukázka frigo sadby. Vpravo ji vidíte zhruba měsíc po výsadbě (Subtropické zahradnictví Kruh)Foto: archiv firmy

Výsadba není složitá

Jahodníky vysaďte do zahradnického substrátu promíchaného s kompostem, zajistěte odtok vody (nádoba musí mít na dně otvory a pod ni dejte misku nebo použijte samozavlažovací květináče). Někdy se prodává i zemina přímo určená pro jahody. Můžete také použít kokosový substrát obohacený kompostem.

Foto: archiv firmy

Bílá barva je u květu jahodníku tradiční, ale u odrůd se objevují i květy růžové až purpurové, takže právě na balkoně působí dvojí efekt – květy a plody (Hortifoto)Foto: archiv firmy

Přidejte také výživu

Při výsadbě aplikujte hnojivo na jahody v podobě peletek, které obsahuje rohovinu a minerální látky, či minerálních granulek (oboje postupně uvolňuje výživné látky po dobu několika měsíců). Lze rovněž hnojit průběžně společně se zálivkou krystalickými či tekutými hnojivy.

Foto: archiv firmy EMO

Velkoplodý převislý jahodník Temptation se hodí do nádob i na zahradu (SEMO)Foto: archiv firmy EMO

Jaké volit nádoby?

To je na vás. Někdo má raději tradiční keramiku, jiný nedá dopustit na závěsné drátěné koše (do nich se vkládá kokosová vložka, takže zemina nepropadává, ale zase tu můžou jahodníky snadněji proschnout). Pokud nechcete stále hlídat zálivku, dejte přednost samozavlažovacím nádobám, prodávají se i závěsné.

Foto: archiv firmy

Plody bílého jahodníku Marablanca chuťově připomínají ananas (Subtropické zahradnictví Kruh)Foto: archiv firmy

A kam s nimi? Jahodníky pěstujte na osluněném místě, ale pozor, nesnášejí přímý atak slunečních paprsků. Rovněž je chraňte před větrem a pravidelně zalévejte, aby zemina byla stále vlhká – ani přemokřená, ani přesušená.

Foto: archiv firmy

Jahody můžete na balkonu pěstovat v závěsných nádobách i v truhlících, nejpraktičtější jsou samozavlažovací (OBI)Foto: archiv firmy

Co se škůdci a chorobami

Jahody v nádobách nebudou napadat slimáci, jak se děje u jahod pěstovaných na zahrádce, a v porovnání se záhony mnohem méně hnijí. Objeví-li se na listech skvrny, v nádobách je nejjednodušší ochranou sestříhání listů. I když použít lze různé ochranné přípravky, s ohledem na zdraví jsou nejvhodnější bio preparáty.

Foto: archiv firmy

Až vám letošní jahody přestanou plodit, nemusíte je vyhazovat, jahodníky mají životnost několik let (na foto odrůda Tenira, Sempra Turnov)Foto: archiv firmy

Až odplodí, vyhodit, či uchovat?

Nemusíte je vyhazovat, příští rok zase poslouží (jahodníky mají životnost dva až tři roky). Jen je správně zazimujte: rostliny zbavte zaschlých a nemocných listů a celou nádobu zasaďte třeba u kamarádky na zahradě do zeminy a lehce přikryjte. Nebo před panelák, pokud máte někde spolehlivý kousek místa.

Foto: archiv firmy

Pro pěstování lze využít i mnohé vzpřímené stáleplodící jahody, například Selva (viz foto, Subtropické zahradnictví Kruh), Grandian F1, Delician F1Foto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Mezi převislé odrůdy patří například Mara de Bois, Fragoo Deep Rose, Rosana, Camara, Elan či Temptation (Hortifoto)Foto: archiv firmy

Co říkáte, už běžíte do obchodu pro své sazenice?

Načítám