Hlavní obsah

Voňavé večeře: V hlavní roli kuře a bylinky

Foto: David Háva

Kuře a bylinky jsou chuťově zaručeně dokonale k soběFoto: David Háva

Reklama

Kuře, bylinky a zelenina si budou vždycky skvěle rozumět. Vyzkoušejte naše tipy na lahodná masíčka, po kterých se během chvilky zapráší.

Článek

Konečně jaro, všude se zelená a zrovna tak je to i ve vašich kuchyních. I když nemáte zahrádku, nemusíte zoufat. Bylinkám se bude skvěle dařit i za okenním parapetem. Jídla díky nim dostanou chuť i šmrnc. Skvěle jimi dochutíte polévky, saláty, masa nebo pomazánky a nebo právě třeba kuřecí maso. Nevíte si stejně rady? Poradíme! Hned ve třech chutných receptech.

Kuře s rozmarýnem a lilkem

Na 4 porce potřebujete:4 kuřecí stehna, 2 lžíce másla, sůl, pepř, 1 cuketu, 1 lilek, 6 vyzrálých rajčat, 1 cibuli, 1 snítku rozmarýnu, 1 snítku tymiánu, 2 stroužky česneku, olivový olej, drůbeží vývar na podlití

Foto: David Háva

Tymián a rozmarýn ochutí i lilek a cuketuFoto: David Háva

Postup:Kuřecí stehna opláchněte a důkladně osušte. Pak je osolte, opepřete a vložte do pekáčku. Poklaďte kousky másla, podlejte trochou vody a pečte asi hodinku v troubě předehřáté na 190 °C. V průběhu pečení občas přelejte maso výpekem.

Mezitím na oleji zpěňte nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte na plátky nakrájený česnek, pak na kousky nakrájený lilek a cuketu. Chvíli opékejte a pak přidejte nakrájená rajčata a lístky rozmarýnu a tymiánu. Vše ještě krátce orestujte, podle potřeby podlejte trochou vývaru a směs krátce poduste pod pokličkou. Pokud nemáte pořádně vyzrálá rajčata, můžete směs ještě dochutit troškou třtinového cukru.

Tip:Hotovou zeleninovou směs můžete přidat před dokončením úpravy masa do pekáčku a společně dopéct.

Kuře s tymiánem

Na 4 porce potřebujete:12 kuřecích paliček, olivový olej, sůl, pepř, 1 lžičku citronové šťávy, 2 stroužky česneku, 1 kelímek zakysané smetany, 1 lžičku citronové kůry, 2 lžičky čerstvých lístků tymiánu, salát a pečivo k podávání

Foto: David Háva

Citron, česnek a tymián... Už jste někdy tuto kombinaci vyzkoušeli?Foto: David Háva

Postup:Kuřecí paličky opláchněte a osušte pomocí papírových utěrek. Dejte je do mísy, osolte, opepřete, přidejte 3 lžíce olivového oleje, citronovou šťávu a prolisované stroužky česneku. Důkladně promíchejte a nechte 2 hodiny marinovat.

Pak paličky rozložte do pekáčku, podlejte troškou vody a pečte je asi hodinku při 190 stupních tak, aby měly zlatavou kůrku. V hmoždíři rozmíchejte tymián s citronovou kůrou a vmíchejte ho do zakysané smetany. Podle chuti směs osolte a opepřete, pro pikantnější variantu můžete přidat ještě prolisovaný stroužek česneku. Hotové paličky podávejte s bylinkovým dresinkem, salátem a křupavým pečivem.

Tip:Zkuste nahradit u dresinku zakysanou smetanu za jogurtovou majonézu.

Špagety s cuketou a kuřecím masem

Na 4 porce potřebujete:1 balení špaget, 300 g ricotty, 1 cuketu, 1 lžíci nasekané hladkolisté petrželky, 1 lžíci pažitky, 1 lžičku tymiánu, 2 kuřecí prsní řízky, 2 šalotky, sůl, pepř, olej

Foto: David Háva

Petrželka, pažitka i tymián vám vyrostou bez problémů na záhoně i v truhlíku za oknemFoto: David Háva

Postup:Ve vyšší pánvi na oleji opečte nadrobno nasekané šalotky. Pak přidejte na plátky nakrájenou cuketu a krátce opečte tak, aby zůstala křupavá. Vše z pánve vyjměte a dejte stranou. Ve výpeku opečte na malé plátky nakrájené osolené a opepřené maso. Pak přidejte zpět do pánve směs s cuketou a přidejte bylinky. Promíchejte a nakonec vmíchejte ricottu. Špagety uvařte podle návodu a přidejte k masové směsi. Vše důkladně promíchejte a podávejte.

Tip:Místo bylinek můžete nechat na pánvi zavadnout 500 g špenátu. Promíchat s masovou směsí a pak stejným způsobem přidat ricottu.

Jak si vedou bylinky u vás? Jaké používáte nejčastěji?

Reklama

Načítám