Hlavní obsah

Vražda, která stojí za to!

Foto: Hynek Glos a dejvickedivadlo.cz

39 stupňůFoto: Hynek Glos a dejvickedivadlo.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

John Buchan a Alfred Hitchcock: 39 STUPŇŮ. I díky nejznámějšímu autorovi hororu Alfredu Hitchcockovi vznikla divadelní hra, ve které vám tvůrci z Dejvického divadla ve hře 39 stupňů možná předvedou, jaké je to bát se v divadle!

Článek

Předlohou pro napsání této britské komedie je stejnojmenný film Alfreda Hitchcocka z roku 1935. Režisér David Ondříček vychází z divadelního textu, který jeho autor napsal pro čtyři postavy, a také se inspiruje Hitchcockovým filmovým zpracováním původního špionážního románu Johna Buchana z roku 1915.

Hlavní hrdina Richard Hannay se kvůli podivné shodě okolností dostane do nezáviděníhodné situace. V jeho bytě je zavražděna neznámá agentka a on se stává hlavním podezřelým. Začíná hon na zločince, během něhož se Hannay snaží nejen uprchnout, ale především nalézt a usvědčit pravé viníky.

Jaroslav Plesl jako Richard Hannay s vizáží anglického gentlemana má v sobě tu pravou míru naivního vlasteneckého ostrovanství i urputnou snahu zneškodnit špionážní síť... Skvělou partnerkou je mu Simona Babčáková v rolích tří žen, které zásadně zasáhly do jeho života: extravagantní, německy řízné Annabelle, pokorné, lyrické Margaret i elegantní, upjaté, posléze zamilované Pamely, dívky Richardových snů.

Foto: Hynek Glos a dejvickedivadlo.cz

Kdo je vrahem?Foto: Hynek Glos a dejvickedivadlo.cz

Václav Neužil a David Novotný mají na kontě celou řadu postav, mužských i ženských. Oba toho využili k mnoha komediálním, občas až groteskním kreacím, které se vyhýbají obvyklým klišé. Zásoba gagů, jež jim připravil režisér, se zdá být nepřeberná a oba jsou hnacím motorem inscenace, protože právě oni vytvářejí situace, do nichž ženou Richarda... Jana Paterová, Lidové noviny

Maličké jeviště Dejvického divadla zabydlují postupně konstrukce železničního mostu, londýnské cihlové zdi, telefonní budky, kožená lenoška a stojací lampa, světelná reklama, dokonce stará tajemná vila a limuzína v typické filmové perspektivě... Režie: David Ondříček Hraji: Jaroslav Plesl, Simona Babčáková, Václav Neužil, David Novotný

Hra byla poprvé uvedena v roce 2005 v divadle West Yorkshire Playhouse v režii Fiona Buffini. V srpnu 2006 ji mohli diváci zhlédnout v Tricycle Theatre v Kilburnu. V londýnském West Endu se nepřetržitě hraje denně dodnes! Inscenace získala Cenu Laurence Oliviera za nejlepší komedii roku 2006. 39 stupňů můžete vidět 10. a 22. prosince od 19.30 hodin v Dejvickém divadle!

Související témata:

Načítám