Hlavní obsah

Vrstvené mini dezerty: Udělejte dojem na návštěvu!

Foto: Petr Makovička

Mini dezerty nejen výborně chutnají, ale také krásně vypadajíFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je malé, to je hezké. A v případě elegantních vrstvených dezertů k tomu ještě platí, že co je drobné, to je dobré! Připravili jsme pro vás tři recepty na sladké mini dezerty, které zapůsobí na návštěvu hned dvakrát. Tím, jak roztomile vypadají, a tím, jak dokonale chutnají!

Článek

Jsou malé a rozeznáte na nich jednu vrstvu od druhé. Tak lze jednoduše popsat tři drobné sladkosti, na které se můžete v dnešním článku těšit. Pohráli jsme si s panna cottou, mléčné rýži jsme dali styl a nakonec jsme si posvítili na tučňákovy řezy. Odoláte jim? Lehce určitě ne!

Obrácená panna cotta

O tom, jak skvěle chutná panna cotta, jste se už mohli přesvědčit v článku Souboj receptů: Dokonalé dezerty. Teď ji však poznáte v trochu jiném kabátě!

Na 6 malých panáků potřebujete: 50 g borůvek, 250 ml smetany ke šlehání, 3 plátky želatiny, 2 lžíce cukru krupice, hoblinky čokolády navrch.

Plátky želatiny podle návodu namočte na pár minut do vlažné vody. Poté je vyndejte, vodu vymačkejte a nabobtnalou želatinu ponořte do smetany. Přiveďte společně s cukrem k varu a ihned pak stáhněte z plotny. Na dno malých panáků dejte po lžičce rozmačkaných borůvek, zalijte želatinovou smetanou a nechte tři hodiny v lednici ztuhnout. Před podáváním posypte hoblinkami čokolády a podávejte.

Foto: Petr Makovička

Dezert je potřeba nechat v lednici pořádně ztuhnoutFoto: Petr Makovička

Rýžový mls

Potřebujete: 150 g rýže (my jsme použili typ parboiled), 700 ml mléka, 2 lžíce cukru krupice, lžičku vanilkového cukru, 200 g broskvového kompotu, případně šlehačku na dozdobení.

Rýži ve varném sáčku ponořte v kastrůlku do mléka, přidejte oba cukry a přiveďte k opravdu mírnému varu. Vařte dle návodu asi 17 minut, stáhněte z ohně, přeceďte a nechte zchladnout. Poté do šampusových skleniček postupně střídavě vrstvěte sladkou rýži a pokrájené ovoce (broskve můžete nahradit třešněmi, borůvkami nebo třeba brusinkami). Nechte vychladit, dozdobte šlehačkou a podávejte.

Foto: Petr Makovička

Rýži ponořenou do mléka přiveďte pouze k mírnému varuFoto: Petr Makovička

Tučňákovy mini řezy

Na základ potřebujete: 6 vajec, 6 lžic vrchovatých hladké mouky, 6 lžic cukru krupice, 6 lžic horké vody, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce kakaa. Na čokoládovou polevu: 200 g čokolády na vaření, 100 g másla; Na mléčnou náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 4 lžíce medu, 2 balení želatinového ztužovače.

Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh, žloutky s cukrem a vodou vyšlehejte do pěny. Postupně do ní střídavě zamíchejte mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a vyšlehané bílky. Rozdělte na dva plechy na pečicí papír a pečte každý 10 minut při 180 stupních Celsia.

Mezitím, co bude upečený základ chladnout, můžete připravit první část náplně. 250 ml smetany vyšlehejte, jedno balení želatinového ztužovače zalijte v jiné míse trochou vody, rozmíchejte a nechte pár minut stát. Vařečkou do něj jemně vmíchejte šlehačku, dvě lžíce tekutého medu, a tímto krémem pokryjte jeden upečený plát (nechte ho v pekáčku). Dejte do lednice na půl hodiny ztuhnout, potřete vršek půlkou čokoládové polevy, kterou jste připravili rozpuštěním čokolády a másla ve vodní lázni, a vraťte zase na chvilku do lednice.

Čokoládovou vrstvu pak pokryjte druhou částí smetanového krému, který jste připravili stejně jako ten první. Přiklopte zbylým plátem upečeného korpusu, polijte čokoládovou polevou a nechte v lednici pořádně vychladit. Poté krájejte na malé kostičky a podávejte (třeba i s párátkem jako jednohubky).

Foto: Petr Makovička

Hotové řezy polijte čokoládovou polevou a nechte vychladitFoto: Petr Makovička

Další tipy na skvělý medovník, který můžete také rozkrájet na malé kostičky, najdete v článku Medové pečení: Sladkosti, kterým neodoláte.

A jaké drobné dezerty chystáte doma vy? Který z receptů vás dnes zaujal nejvíce? Vyzkoušíte je? Pro další inspiraci můžete zavítat do rubriky Vaše recepty, je jí tam spousta!

Reklama

Načítám