Hlavní obsah

Vrstvené mini dezerty: Udělejte dojem na návštěvu!

Foto: Petr Makovička

Mini dezerty nejen výborně chutnají, ale také krásně vypadají

Co je malé, to je hezké. A v případě elegantních vrstvených dezertů k tomu ještě platí, že co je drobné, to je dobré! Připravili jsme pro vás tři recepty na sladké mini dezerty, které zapůsobí na návštěvu hned dvakrát. Tím, jak roztomile vypadají, a tím, jak dokonale chutnají!

Článek

Jsou malé a rozeznáte na nich jednu vrstvu od druhé. Tak lze jednoduše popsat tři drobné sladkosti, na které se můžete v dnešním článku těšit. Pohráli jsme si s panna cottou, mléčné rýži jsme dali styl a nakonec jsme si posvítili na tučňákovy řezy. Odoláte jim? Lehce určitě ne!

Obrácená panna cotta

O tom, jak skvěle chutná panna cotta, jste se už mohli přesvědčit v článku Souboj receptů: Dokonalé dezerty. Teď ji však poznáte v trochu jiném kabátě!

Na 6 malých panáků potřebujete: 50 g borůvek, 250 ml smetany ke šlehání, 3 plátky želatiny, 2 lžíce cukru krupice, hoblinky čokolády navrch.

Plátky želatiny podle návodu namočte na pár minut do vlažné vody. Poté je vyndejte, vodu vymačkejte a nabobtnalou želatinu ponořte do smetany. Přiveďte společně s cukrem k varu a ihned pak stáhněte z plotny. Na dno malých panáků dejte po lžičce rozmačkaných borůvek, zalijte želatinovou smetanou a nechte tři hodiny v lednici ztuhnout. Před podáváním posypte hoblinkami čokolády a podávejte.

Foto: Petr Makovička

Dezert je potřeba nechat v lednici pořádně ztuhnout

Rýžový mls

Potřebujete: 150 g rýže (my jsme použili typ parboiled), 700 ml mléka, 2 lžíce cukru krupice, lžičku vanilkového cukru, 200 g broskvového kompotu, případně šlehačku na dozdobení.

Rýži ve varném sáčku ponořte v kastrůlku do mléka, přidejte oba cukry a přiveďte k opravdu mírnému varu. Vařte dle návodu asi 17 minut, stáhněte z ohně, přeceďte a nechte zchladnout. Poté do šampusových skleniček postupně střídavě vrstvěte sladkou rýži a pokrájené ovoce (broskve můžete nahradit třešněmi, borůvkami nebo třeba brusinkami). Nechte vychladit, dozdobte šlehačkou a podávejte.

Foto: Petr Makovička

Rýži ponořenou do mléka přiveďte pouze k mírnému varu

Tučňákovy mini řezy

Na základ potřebujete: 6 vajec, 6 lžic vrchovatých hladké mouky, 6 lžic cukru krupice, 6 lžic horké vody, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce kakaa. Na čokoládovou polevu: 200 g čokolády na vaření, 100 g másla; Na mléčnou náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 4 lžíce medu, 2 balení želatinového ztužovače.

Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh, žloutky s cukrem a vodou vyšlehejte do pěny. Postupně do ní střídavě zamíchejte mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a vyšlehané bílky. Rozdělte na dva plechy na pečicí papír a pečte každý 10 minut při 180 stupních Celsia.

Mezitím, co bude upečený základ chladnout, můžete připravit první část náplně. 250 ml smetany vyšlehejte, jedno balení želatinového ztužovače zalijte v jiné míse trochou vody, rozmíchejte a nechte pár minut stát. Vařečkou do něj jemně vmíchejte šlehačku, dvě lžíce tekutého medu, a tímto krémem pokryjte jeden upečený plát (nechte ho v pekáčku). Dejte do lednice na půl hodiny ztuhnout, potřete vršek půlkou čokoládové polevy, kterou jste připravili rozpuštěním čokolády a másla ve vodní lázni, a vraťte zase na chvilku do lednice.

Čokoládovou vrstvu pak pokryjte druhou částí smetanového krému, který jste připravili stejně jako ten první. Přiklopte zbylým plátem upečeného korpusu, polijte čokoládovou polevou a nechte v lednici pořádně vychladit. Poté krájejte na malé kostičky a podávejte (třeba i s párátkem jako jednohubky).

Foto: Petr Makovička

Hotové řezy polijte čokoládovou polevou a nechte vychladit

Další tipy na skvělý medovník, který můžete také rozkrájet na malé kostičky, najdete v článku Medové pečení: Sladkosti, kterým neodoláte.

A jaké drobné dezerty chystáte doma vy? Který z receptů vás dnes zaujal nejvíce? Vyzkoušíte je? Pro další inspiraci můžete zavítat do rubriky Vaše recepty, je jí tam spousta!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.