Hlavní obsah

Vychytávky pro vaše boty: Takhle vám déle vydrží!

Foto: conrado, Shutterstock.com

Foto: conrado, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim se nezadržitelně blíží a to mimo jiné znamená, že s klesajícími teplotami začnete obouvat teplejší, respektive uzavřenou obuv. Co ale s množstvím sandálů, žabek a nejrůznějších nazouváků? Samozřejmě uskladnit! A pořádně, ať si je nezničíte.

Článek

Když se střídají sezony, nebývá v předsíni k hnutí. Ještě jste se neodhodlali k uložení letní obuvi a pomalu, ale jistě už vytahujete podzimní páry. Na nic dlouho nečekejte, správným uskladněním botám zachováte pěkný vzhled a delší životnost. Jak na to?

Zpátky do krabic

Před samotným uložením je důležité důkladné ošetření. Obuv proto nejprve očistěte od všech stop nošení a naneste krém, případně impregnaci. Přinesli jste si s novými botami i napínáky a schovali jste si je? Dobře jste udělali, teď je jejich chvíle. Jestli je nemáte, pro zvlášť oblíbené a hlavně kožené páry se vyplatí si je pořídit – napínáky pomůžou zachovat pěkný správný tvar a poslouží také jako prevence popraskání a lámání kůže. Obdobnou službu vám ovšem udělá i zmačkaný papír, kterým boty vycpete.

Čistou a ošetřenou obuv uložte do vhodných krabic – ideálně do těch papírových, v kterých jste ji koupili. Pokud už jsou ve sběru, můžete si pořídit krabice speciální. Co boty potřebují? Dostatečný prostor a prostředí, které není neprodyšně uzavřeno – uzavřené plastové boxy proto nejsou nejlepším řešením. Uskladnění má ještě jeden důvod – když boty nenosíte, je zbytečné, aby byly vystaveny slunečnímu svitu. I ten je jednou z příčin změn vzhledu.

Uchovali jste i hedvábný papír, ve kterém byl nový pár zabalený? Ještě lépe – boty jím opět obalte. Odsaje případnou vlhkost a tím při uskladnění udržuje správné klima. Krabicím s obuví najděte místo s vhodnými podmínkami: ideální je sucho a teplota mezi 15 a 20 °C. Dejte pozor na přílišnou zimu, v prostředí chladnějším než 10 °C by mohly materiály, jako je lakovaná useň či plast, popraskat. Krabice uložte rovně, při poloze na boku by mohlo dojít k deformaci obuvi.

Foto: Bonami

Průhledné krabice (34 x 22 cm) na boty Shoe Box Jocca, cena 399 Kč za dva kusyFoto: Bonami

Foto: Bonami

Krabice na boty (28 x 20,7 cm) s fialovým lemem Jocca jsou plastové, ale prodyšné, cena 169 Kč za dva kusyFoto: Bonami

Foto: Bonami

Stojan na 14 párů udrží obuv v dobré kondici a bez deformování tvaru, cena 1359 KčFoto: Bonami

Foto: Krabice-eshop

Pořídit si můžete i klasické kartonové krabice s horní klopou, cena od 31 Kč při odběru 25 kusůFoto: Krabice-eshop

Foto: IKEA

Praktické textilní boxy Skubb (22 x 34 x 16 cm): díky průhledné síťovině uvidíte, který pár je uvnitř, cena 199 Kč za sadu čtyř kusůFoto: IKEA

Foto: Sanomed

Napínáky do bot z bukového dřeva se přizpůsobí velikosti obuvi, cena 212 KčFoto: Sanomed

Foto: Sanomed

Napínák udrží koženou botu ve správném tvaruFoto: Sanomed

Foto: Obuvbarborka

Napínáky mohou být i plastové, cena na dotazFoto: Obuvbarborka

Foto: Cisteboty

Čisticí kartáč na broušenou kůži, semiš a nubuk je vyrobený z tvrdého bukového dřeva, cena 249 KčFoto: Cisteboty

Foto: Biooo

Jemnými štětinami krémovacího kartáčku Redecker z bukového dřeva snadno nanesete pečující produkty, cena 68 KčFoto: Biooo

A co botník?

Nejen uskladnění bot po sezoně má svá pravidla. I při výběru botníku pro každodenní úschovu se držte několika užitečných rad: měl by být nejen praktický a pro obuv opravdu vhodný, ale také pěkný. „Doporučuji vybírat podle prostoru, který pro něj máte vyhrazený. I do malé předsíně se vejde celkem prostorný botník, stačí zvolit ten s výklopnými fochy. Zároveň dejte pozor na to, aby měly uložené boty zajištěné odvětrávání a mohly tzv. ‚dýchat‘. Dále dávejte přednost materiálům, které jdou snadno udržovat – přece jen boty mohou být zamazané, tak aby bylo možné povrch omýt. Pro tento účel se hodí kovové či plastové vložky do botníku,“ radí Tereza Olszyński z obchodu La Almara.

Jestliže to dovolí dispozice bytu, nabízí se další varianta. „Botník v podobě samostatně stojící skříně často překáží a zbytečně zaplňuje interiér. Můžete tak vybudovat policový botník ve staré komoře nebo ve zděném výklenku. Boty budete mít vždy po ruce, ale přitom nebudou překážet. A pokud zvolíte posuvné dveře, nebudou vám zasahovat do prostoru chodby tak, jako by to bylo u klasických otočných dveří. Pak už je jen na vás, zda zvolíte dveře dýhované, laminované nebo celoskleněné s různými designovými motivy, které byt ozvláštní,“ dodává Petr Klíma, produktový specialista Sapeli.

Foto: Asko

Na foto (zleva): Vysoký botník s leskem Reno slouží také jako velké zrcadlo, cena 3999 Kč. Menší botník Klappe je výklopný, cena 2499 KčFoto: Asko

Foto: Dona-shop

Sedací výklopný botník s čalouněným sedákem, cena 3442 KčFoto: Dona-shop

Foto: Malvarosa

Dřevěný výklopný botník Zapatero ve vintage stylu, cena 5164 KčFoto: Malvarosa

A kde odpočívají vaše boty?  

Reklama

Načítám