Hlavní obsah

Pro milovníky turistických výšlapů: Takhle vám pohorky déle vydrží!

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se v létě na toulky přírodou a po horách? Pak jistě víte, že základem každé turistiky je správná obuv. O tu se však musíte náležitě starat, aby vám dobře sloužila. Tady je pět užitečných rad.

Článek

Turistické boty nejsou žádnou levnou záležitostí. Většinou si je ovšem pořizujete na více let a neměníte je každé dva roky jako lodičky podle nejnovějších trendů. Jestli chcete své obuvi na výšlapy značně  prodloužit životnost, dopřejte jí odpovídající péči: nákupem bot počínaje a mezisezonním uložením do krabice konče.

Nejprve rozšlápnout

Důležitý je už samotný prvotní výběr turistické obuvi: měla by se zkoušet na silnější ponožku a počítejte také s tím, že se chodidlo na túře v botě rozloží a možná i trochu oteče. Nové boty si hned trochu rozšlápněte: projděte se v nich nejen doma, ale vyrazte kolem domu a po okolí, abyste vyzkoušeli, zda vás někde netlačí.

Foto: Vladyslav Starozhylov, Shutterstock.com

Dobře ošetřené turistické boty něco vydržíFoto: Vladyslav Starozhylov, Shutterstock.com

Nepodceňte impregnaci

Pro turistické boty je velmi důležitá impregnace – obuv se napustí přírodními či chemickými látkami, aby se posílila ochrana podkladu či materiálu před škodlivým působením různých vlivů, jako jsou hlavně vlhko a plísně. Na výběr jsou impregnační spreje, krémy i kondicionéry: spreje jsou vhodnější pro textilní obuv, krémy a kondicionéry pro celokožené modely. Vždy použijte jen jeden prostředek!

„Co se týká voděodolnosti, je mnohem lepší a komfortnější udělat to doma než během cesty. Druh impregnace závisí na typu a značce bot, proto by vám měl personál obchodu doporučit konkrétní prostředek již při nákupu, eventuálně si přečtěte doporučení od výrobce,“ radí Otakar Vašek z obchodu Lezec-shop a dodává, že obvykle bývá impregnační prostředek na kožené boty na bázi oleje a na boty z textilie na bázi silikonu.

Interní školitelka firmy Deichmann Magda Elblová doplňuje, že nejdůležitější je ošetřit boty až po důkladném očištění: „Obuv v žádném případě nekrémujte před umytím. Prach a nečistotu odstraňte nejlépe hadříkem a vlažnou vodou, případně můžete použít na větší nečistoty jemný kartáč. Po očištění a vysušení obuv ošetřete vhodným prostředkem. Přípravek nanášejte rovnoměrně a v tenké vrstvě krouživými pohyby, jinak se useň zašpiní a nebude se lesknout. Při čištění netlačte, ať nepoškodíte svršek obuvi.“ Ošetřující přípravek by měl působit asi patnáct minut, potom se může obuv vyleštit měkkým hadříkem.

Péče během túry

Jestli se chystáte na několikadenní výlet, nepodceňte očistu obuvi po každém výšlapu. Nemusíte být extra důkladní, ale vždy proveďte určité minimum. „Každý den po skončení výletu v táboře jednoduše obraťte boty vzhůru nohama a bouchněte jimi o sebe, abyste uvolnili jakoukoli nečistotu, která se v nich nahromadila během dne. Použijte kapesní nůž nebo jiný ostrý nástroj a vyšťourejte bahno z podešví. Nechte mokré boty přes noc uschnout,“ doporučuje Otakar Vašek s tím, že je můžete vycpat na noc novinami nebo suchým hadrem.

Důkladná očista i kontrola

Po návratu z dovolené turistickou obuv nejdřív dokonale očistěte a teprve poté uskladněte. Boty musíte zbavit veškerých nánosů bahna i prachu – ideální je na to teplá, jemně mýdlová voda. Při vysychání se vyvarujte kontaktu s topením či slunečními paprsky – mohly by materiál poškodit. Boty také podrobte důkladné kontrole, jestli vám někde cestou nepraskla tkanička, neoloupla se vnitřní stélka či nevypadl kroužek u dírek na tkaničky – když zjistíte sebemenší poškození, vyhledejte opravnu hned, ať máte boty v pořádku pro start příští turistické sezony.

Závěrečný kondicionér

Je-li vaše obuv kožená, měli byste jí občas dopřát také trochu speciálního kondicionéru na kůži. Tento krém přírodní materiál ošetří a zvýší jeho odolnost a nepromokavost. Po dostatečném vsáknutí jsou boty připravené k uložení, ideálně na suché místo, které větrá: třeba do krabice v komoře.

Tipy na vhodnou obuv:

Foto: archiv firmy

Na foto: oboje Hanwag, 4890 Kč, 4690 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Deichmann, 1199 Kč, Baťa, 799 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Scarpa, 3860 Kč, Salomon, 3990 KčFoto: archiv firem

A jak pečujete o své turistické boty vy? Jste také tak pečliví? Umíte se správně postarat i o funkční oblečení?

Reklama

Související témata:

Načítám