Hlavní obsah

Vychytávky pro zralou pleť: Co dělat, abyste oddálily vrásky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestresovat se, jíst zdravě, cvičit, meditovat, narodit se s exkluzivní genetickou výbavou. Co vám pomůže na vrásky, když nejste superženou, která by tohle všechno zvládla?

Článek

Pleť stárne od dvacátého pátého roku života. Nejdřív vzniknou jemné linky, které se časem prohlubují. Mohou za to genetické predispozice, hormonální změny, ale i špatný životní styl. Genetiku a hormony sice úplně nezměníme, návod na přípravu elixíru mládí také nemáme, ale naštěstí existuje kosmetika, která umí proces stárnutí zpomalit.

Ztráta jasu i hydratace

S přibývajícím věkem se snižuje rychlost, kterou se kožní buňky stačí obnovovat. Kůže se ztenčuje a ubývá v ní kolagen, elastin a kyselina hyaluronová. Kolagen společně s elastinem umí pleť vypnout a udržovat ji mladistvou, pevnou, hladkou a bez povadlých kontur. Kyselina hyaluronová zase pomáhá buňkám vázat na sebe vodu, tedy udržovat pleť hydratovanou, a tím pádem i bez vrásek.

Nicméně, s přibývajícím věkem této trojice v kůži ubývá a vrásky se začínají hlásit o slovo. Také tomu nepřispívá fakt, že ve vyšším věku v horní vrstvě pokožky proudí méně krve, takže pleť není tak zářivá jako v mládí. Ano, je to nespravedlivé.

Své pokožce škodíte i zvenčí – přemírou slunečních paprsků, znečištěným životním prostředím, kouřením, špatnou stravou, nedostatkem spánku a nelze opomenout stres. V pleti pak vznikají volné radikály, které způsobují poškozování kůže a zvyšují pravděpodobnost, že se ta linka mezi obočím, kterou tak často zkoumáte u zrcadla, bude jen prohlubovat.

Vychází z toho jednoduché řešení: udržovat pleť hydratovanou, používat produkty, které jí vrátí zpět pevnost a rozjasnění, a hlavně – žít zdravě. S tím posledním vám sice nepomůžeme, ale s kosmetickými pomocníky ano. Vybrali jsme pro vás tedy několik tipů, které by měly působit jako elixír mládí. Vyzkoušíte je?

Kolagen a Q10

Součástí péče o pleť jsou neodmyslitelně krémy. Měly byste si pořídit jeden na den, druhý na noc, protože přes den pleť potřebuje ochranu, v noci zase regeneraci.

Pomocí krémů krásně vpravíte do pokožky chybějící kolagen a na vrásky je známým pomocníkem i koenzym Q10, který pleť zpevňuje. I ten kůže obsahuje i přirozeně, ale s věkem ho rovněž ubývá.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Vyplňující noční krém Hyaluron Cellular Filler, Nivea, 400 Kč; zpevňující pleťový krém Q10 Age Control, Declaré, 1085 KčFoto: archiv firem

Všemocná anti-age séra

Séra jsou nabitá látkami mnohem víc než krémy a dokážou pleť doslova „nakopnout“. Nanášejte je na čistou pleť, až potom aplikujte krém. Mívají lehkou konzistenci a ihned se vstřebávají, takže se nemusíte bát, že by bylo vrstevní produktů nepříjemné. Používejte je hlavně večer, kdy je pleť „otevřená“ a dokáže do sebe přijmout mnohem víc živin než ráno po probuzení.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Pleťové olejové sérum Elasticity+Filler, Eucerin, 1829 Kč; sérum Elixir Jeunesse, Yves Rocher, 799 KčFoto: archiv firem

Hydratace na prvním místě 

Právě dehydratace pleti stojí často za tím, že se vrásky začínají tvořit předčasně. Zkuste také séra (nebo boostery) zaměřená pro hydrataci pleti.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Hyaluronový booster, Essenté, 970 Kč; sérum s magnólií a ceramidy pro dehydratovanou pleť, Ryor, 315 KčFoto: archiv firem

Starejte se o oční okolí

Máte-li pleť přirozeně suchou, jste k tvorbě vrásek náchylnější, proto by oční krém měl být vaše koupelnové must-have i v mladším věku. Bonusem jsou takové, které dokážou oční okolí projasnit díky částečkám odrážejícím světlo.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Intenzivní omlazující krém na oči a rty, Dermacol, 149 Kč; hydratační a rozjasňující tyčinka na oční okolí Cat’s Purrfect Eye Stick, Tonymoly, 390 KčFoto: archiv firem

Restartujte pleť pomocí masek 

Jednou za týden si dopřejte pohodu, dejte si nohy nahoru a patnáct minut si vyhraďte pro sebe a svou pleť. Pleťové masky se většinou, pokud nejde o čisticí, nanášejí na vyčištěnou pleť. Vybrat si můžete z textilních nebo krémových gelových a hledejte v obchodech ty pro zralou pleť.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Textilní maska Slunečnice, Kocostar, 129 Kč; vyživující pleťová maska Age Prevention (60 ml), Youth To The People, 1090 KčFoto: archiv firem

Vraťte pleti jas 

Víte, co působí na pleť jako rozjasňovač číslo jedna? Vitamin C. Jde o antioxidant, který pomáhá bojovat proti volným radikálům a pleť zanechá odolnější a pevnější. Kromě toho dokáže nezdravě vypadající, našedlou pleť, která vás může trápit právě teď na podzim a v zimě, proměnit v rozjasněnou.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Rozjasňující sérum s vitaminem C, Le Chaton, 628 Kč; sérum Defend C 25, Natinuel, 1600 KčFoto: archiv firem

Kouzelné ampulky 

Už jste slyšely o ampulích, které dokážou pleť proměnit jako mávnutím proutku? Dokážou vyhladit povrchové vrásky a nanášejí se jako podklad pod krém. Můžete si dát regenerační kúru v kuse nebo je použít jako první pomoc, když potřebujete pleti dobít baterky i bez spánku nebo plastické operace.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Anti-age ampule, Alcina, 295 Kč; koncentrát proti vráskám v ampulích, Skeyndor, 928 KčFoto: archiv firem

Co funguje nejlíp na vrásky vám?

Načítám