Hlavní obsah

Vychytávky s aviváží: Budete se divit, na co všechno se doma hodí. Leští, čistí a provoní celý byt

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Voní a změkčuje prádlo při praní, ale co když to není všechno, co tahle barevná tekutina umí? Vyzkoušejte aviváž jako skvěle vonící čisticí prostředek v domácnosti a výsledkem budete překvapeni!

Článek

Období před Vánoci je doba, kdy se ve většině domácností gruntuje, smejčí, prostě úklidové prostředky jsou v permanenci. Výrobci doporučují na každý povrch jiný přípravek, ale když vám některý dojde nebo jen chcete experimentovat, sáhněte po obyčejné aviváži. Osvědčila se na mnoha místech domácnosti jako skvělý pomocník. A kromě čisticích vlastností má jednu neocenitelnou výhodu – po úklidu budete čistotu ještě dlouho cítit…

Místo drahého vonítka

Některé druhy oblečení, jako třeba funkční oděvy, bundy s membránou, krajkové prádlo nebo džíny s lycrou, by neměly přijít do kontaktu s aviváží. Ale to neznamená, že se se musíte vzdát oblíbené vůně! Do skříně s oblečením postavte misku nebo talířek, na který položíte ubrousek namočený do aviváže. Odér se bude linout několik dní.

Provonět interiér si zaslouží i stará chalupa. Všudypřítomná zatuchlina se jen těžko vyvětrá. Ovšem když do skleničky nalijete půl deci aviváže a postavíte ji do prostoru, už za půl hodiny ucítíte velkou změnu.

Foto: Eva Malúšová

Papírový ubrousek namočený do aviváže dovede provonět skříň na dlouho Foto: Eva Malúšová

Zaseknutý zip

Jistě znáte situaci, kdy se vám na bundě, mikině nebo tašce zadrhne zip, ideálně ve chvíli, kdy opravdu spěcháte a vůbec se vám takové zdržení nehodí. Na tento typ „stávky“ pomáhá kápnutí aviváže. Zip se hladce rozjede.

Vše se leskne jedna radost 

Koupelna je místo, kde se aviváži daří nejlépe. Nejenže je tam obvykle pračka, ale hlavně je zde spousta míst, která si žádají leštění – od zrcadel přes baterie až po dlaždičky či sklo ve sprchovém koutu. Na to všechno se ideálně hodí právě aviváž. Stačí ji zředit v poměru 1 díl aviváže na 4 díly vody a používat jako klasický čisticí prostředek, takže buďto umývat namočeným hadříkem, nebo nalít do rozprašovače a aplikovat z něj.

Foto: Eva Malúšová

Nejen baterie, ale i zrcadla budou zářit a ještě k tomu vonět Foto: Eva Malúšová

Hřebeny a kartáče zajásají

Když už budete dělat úklid koupelny, podívejte se i na hřebeny, kartáče a všechny propriety, které chtějí jednou za čas umýt. Vykoupejte je ve výše zmiňovaném roztoku, případně ještě vydrbejte kartáčkem.

Skvrny nemají šanci

Dnešní moderní potahové materiály už jsou vybaveny různými nečistotám odolnými impregnacemi, ale fleky od marmelády nebo rozlité kávy se stále odstraňují špatně. I zde pomůže aviváž. V poměru 1 : 1 s vodou si ji namíchejte do rozprašovače a aplikujte na skvrnu. Hadříkem opatrně přetírejte a nechte zaschnout.

Dveře, okna, podlaha 

Vrchní strana kuchyňských skříněk je místem, které vyžaduje silnější kalibr. Nejenže se nečistí tak často, ale hlavně se tam usazuje mastnota vzniklá při vaření. Tady budete potřebovat neředěnou aviváž přímo na hadříku, kterým setřete veškeré nečistoty jedna dvě. Když už budete dělat gruntovní úklid, připravte si do mísy roztok aviváže a vody v poměru 1 : 4 a umyjte i lustry, dveře a zárubně. Uvidíte, jak vám to půjde díky voňavému roztoku od ruky.

Nakonec ještě podlaha – s výjimkou podlahy z neošetřeného dřeva (ať už je to plovoucí, prkenná nebo parketová) můžete roztok s aviváží použít i na přetření vinylu, linolea či jiných povrchů na bázi PVC. Na povrchu nezůstane žádný film ani neuvidíte šmouhy.

Mytí oken

Když už se do těch oken jednou musíte dát, tak ať je to aspoň s příjemnou vůní, co říkáte? Místo klasického přípravku na leštění použijte opět aviváž, jen ji výrazně zřeďte – stačí půl deci na dva litry vody.

Foto: Eva Malúšová

Pro mytí oken stačí velmi nízká koncentrace roztoku Foto: Eva Malúšová

Vůně na toaletě 

Ona malá místnůstka si žádá neustálý přísun vůní, a pokud vás už nebaví stále kupovat nové krabičky s gelovým vonítkem, zkuste tentokrát kápnout aviváž do roličky toaletního papíru (na kartonový střed). Tekutina se bude odpařovat a příjemně vonět.

Zachraňte štětce

Nejen po malování, ale kdykoli, když zapomenete nějaký štětec ihned umýt, přijde vhod lázeň s aviváží. Do sklenice s půllitrem vody nalijte zhruba půl deci a nechte štětce odpočívat do druhého dne. Měly by jít lépe vyčistit.

Staré tapety musí dolů? Postříkejte je!

Starý dobrý recept na to, jak se zbavit starých tapet, je prostý – postříkáte je mýdlovou vodou. Jenže jakmile mýdlo rozmícháte ve vodě, pění a práce s touto tekutinou je složitá. Nahraďte ji aviváží. Rozprašovačem nejprve čistou vodou postříkejte povrch tapet, které chcete odstranit, a pak přetřete hadříkem namočeným do aviváže. Vše se krásně spojí a za půl hodiny se můžete dát do strhávání.

Foto: Eva Malúšová

Odstraňování tapet dovede potrápit – aviváž vás vysvobodí Foto: Eva Malúšová

Kuchyňská pomoc 

Aviváž rozzáří i vaši kuchyň. Skleněné povrchy skříněk nebo nerezová dvířka ledničky jsou místa, která potřebují skoro každodenní péči. Otisků prstů se zbavíte přetřením roztokem vody a aviváže (na 2 litry vody asi půl deci aviváže).

Stejně koncentrovaný roztok použijte i na vyčištění připáleniny na pečicích mísách nebo kastrolech. Stačí vyčkat hodinu nebo nechat přes noc odmočit a pak umýt obvyklým způsobem.

A ještě jeden tip z kuchyně – nálepky ze sklenic nejlépe vyčistí směs sody a oleje, ale na některé typy etiket platí i ponoření do vody s aviváží. Postačí výše zmíněné ředění.

Foto: Eva Malúšová

Na místech, která jsou v kontaktu s jídlem, doporučujeme roztok s aviváží ještě setřít vlhkým hadříkemFoto: Eva Malúšová

Zahrnete aviváž mezi čisticí prostředky? Nebo raději zůstanete u klasických přípravků? 

Reklama

Načítám