Hlavní obsah

Pomerančový vývar aneb Vánoční vůně do bytu z domácích zásob

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umíte si představit vánoční atmosféru bez vůně jablek, citrusů, skořice nebo čerstvého jehličí? Díky našim tipům si tato skvělá aromata teď můžete dopřát, kdykoli vás napadne.

Článek

Vonné svíčky, tyčinky, rozprašovače a oleje do aromalamp, z nichž se linou krásné vůně – to patří především k dlouhým zimním večerům a k umocnění romantické či slavnostní nálady. Možná, že o Vánocích pálíte také františky nebo purpuru. Příjemnou vůni ale snadno získáte také přímo z čerstvého ovoce, koření či z přírodnin, které najdete buď na zahradě nebo v lese. Máme pro vás pár jednoduchých tipů, jak na to.

Vyzkoušejte pomerančový vývar

Nebojte se, nejedná se o polévku. Ale příprava pomerančové interiérové vůně je docela podobná. Vezměte rendlík, nalijte do něj trochu vody, přidejte pomerančové slupky a nechte několik hodin pozvolna dusit na sporáku. Citrusy vám báječně provoní celý byt, jen nezapomeňte průběžně přilívat vodu.

Voničku pověste na lustr nebo do skříně

Nechcete-li se pouštět do vaření, vyzkoušejte jinou metodu. Vyrobte si vlastní voničku. Je to docela jednoduché. Připravte si půl balíčku celého hřebíčku (koření) a jeden velký, neoloupaný pomeranč. Napíchejte do něj jednotlivé hřebíčky. Záleží jen na vaší kreativitě, zda je rozmístíte náhodně nebo se pustíte třeba i do nějakého obrazce.

Hotovou voničku omotejte ozdobnou mašlí, režnou nití, provázkem či rybářským vlascem a pověste ji třeba na lustr místo jmelí. Můžete ji ale pověsit také do skříně nebo šatny a bude vám díky ní nádherně vonět celý šatník.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Pomeranče jsou krásné na pohled a nádherně voní i samy o sobě. Ale když přidáte hřebíček, získáte vánoční voničku!Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Citronovo-jablečný zvlhčovač vzduchu

Můžete zabít dvě mouchy jednou ranou a vyrobit si vlastní pokojovou vůni, která bude sloužit zároveň jako zvlhčovač. Její výhodou bude, že vám za suchých zimních dnů vzduch nejen osvěží, ale i zvlhčí. Ideální je, pokud můžete využít krbová kamna, v nichž se topí dřevem. Na ně postavte litinový hrnec naplněný vodou a přidejte do ní nakrájenou citronovou kůru, tyčinky celé skořice, hřebíček (koření) a jablečné slupky.

Podobného efektu naštěstí docílíte, i když máte doma jen ústřední topení. Voňavou vodu klidně nechte vařit a odpařovat při mírném varu na sporáku. Když ho pak třeba po hodině vypnete, rozhodně tento interiérový deodorant nevylévejte do dřezu. Přeceďte ho do lahví s rozprašovačem a používejte v kuchyni nebo všude tam, kde potřebujete osvěžit vzduch.

Citron vás zbaví nepříjemného kouře

Asi nám dáte za pravdu, že posezení u sálajícího krbu je v zimě nesmírně příjemné. Bohužel se někdy stane, že kromě úžasné vůně dřeva zavane do místnosti zápach kouře. Abyste ho už příště nemuseli čichat, hoďte do hořícího krbu několik kousků citronové kůry. Kyselost citronových par neutralizuje zásadité látky z dřevěného dehtu, takže se dá říci, že funguje jako pohlčovač pachů. Tuto vlastnost můžete využít i preventivně, když citron přidáte do krbu po každém rozdělání ohně.

Foto: Creative Photo Corner, Shutterstock.com

Citron je univerzální pomocník, funguje i jako pohlcovač pachůFoto: Creative Photo Corner, Shutterstock.com

Využijte truhlík a přírodní dekorace

Skvělou zásobárnou nádherných vůní může být také zahrada nebo les. Tam můžete získat vhodný materiál, jako jsou borové větve i s šiškami, kousky smrku, cedru, větvičky zimostrázu či cesmíny, jmelí či hrozny červených a bílých bobulí. Ty naaranžujte do truhlíku na letničky a umístěte ho místo vnějšího na vnitřní okenní parapet, na krbovou římsu nebo přímo na sváteční stůl. Díky tomu se vám snadno podaří barvy a vůně zimy vnést přímo domů.

A jak na to? Nejprve z truhlíku vysypejte starou zeminu a důkladně ho vymyjte roztokem vody s jedlou sodou nebo octem. Truhlík pak vyložte pěnou na zapichování suchých květin a můžete začít vytvářet originální vánoční dekoraci. Většina čerstvě ustřižené zeleně vydrží týden i déle, jestliže ji denně postříkáte vodou z rozprašovače.

Truhlík můžete místo hmoty naplnit vodou, ale v tom případě je třeba ucpat drenážní otvory, např. jílem nebo tmelem. Pokud se rozhodnete vyrobenou dekoraci v truhlíku postavit na nalakované povrchy, raději pod něj dejte jednorázovou dětskou plenu, kterou zastřihněte podle velikosti jeho dna. A nezapomeňte dekoraci občas zkontrolovat, případně včas vyměnit.

Jaké interiérové vůně máte nejraději vy?

Načítám