Hlavní obsah

Jak prát ručníky, aby byly měkké a savé? Nepřeplnit pračku, radši gel a žádná aviváž ani žehlička!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

V osuškách i ručnících se může dařit různým plísním, bakteriím a roztočům. Proto je třeba je pravidelně vyměňovat. Jak je správně prát a sušit, aby se nezhoršovala jejich savost?

Článek

Že je náležitá hygiena nesmírně důležitá, není žádná novinka. Bez ručníků a osušek se při ní nejspíš neobejdete, a aby vám sloužily co nejdéle a nejlépe, je namístě se o ně správně starat. Pravidla se přitom týkají nejen volby pracího prostředku a teploty, ale i sušení. Co dodržovat a čemu se naopak vyhnout?

Před prvním použitím ručníky vyperte

Koupili jste si krásnou sadu ručníků a nemůžete se dočkat, až si jimi zpestříte koupelnu? Chvilku s tím počkejte a nejdříve je hoďte do pračky. Nové ručníky totiž většinou špatně sají. Hlavním viníkem je povrchová úprava, která ve skladech a obchodech udržuje jejich barvy a vzory čerstvé a zabraňuje tvrdnutí. Před prvním používáním je proto alespoň jednou, ideálně však víckrát, vyperte. Někdy první cyklus nepomůže, buďte tedy trpěliví a po uschnutí na kousku vyzkoušejte, jak se novým ručníkům se savostí daří.

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Než je začnete používat, zbavte nové ručníky i osušky povrchové úpravy z výrobny: vyperte je!Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

V pračce nechte dostatek místa

Praní ručníků a osušek má svá specifika a pravidla, která platí jak pro první, tak pro všechny následující prací cykly. Aby se pořádně propraly i vymáchaly a lépe se z nich odstranily veškeré odumřelé částečky kůže, mastnota a špína, potřebují ručníky v pračce dostatek prostoru. Nikdy ji proto neplňte až po okraj a nechte přibližně třetinu bubnu prázdnou.

Foto: heller, Shutterstock.com

Ručníky a osušky potřebují v bubnu dost místaFoto: heller, Shutterstock.com

V čem prát ručníky? Gel ano, aviváž ne

Co se pracích prostředků týče, mnohem lepší volbou než prášek je tekutý gel. Méně ulpívá na vláknech, snáze látku vyčistí a lépe se z ní vypere. Nepřehánějte to však s jeho množstvím. Čím víc pracího prostředku použijete, tím větší jsou šance, že na látce zůstanou jeho zbytky, což vede k tvrdnutí a hrubnutí vláken. Takový materiál pak bude méně příjemný na používání.

Na aviváž v tomto případě zapomeňte a použijte ji raději na úklid. U osušek a ručníků totiž může slepit vlákna a zhoršit tím jejich savost, bílým kouskům navíc hrozí zašednutí. Bojujete se zápachem a aviváž je podle vás jediné východisko? Dejte jí opravdu jen minimální množství a zkuste se poohlédnout po jiném řešení. Na vině často bývá nevyčištěný filtr pračky.

Foto: DONGSEON KIM, Shutterstock.com

Ručníky nechte usušit v sušičce nebo volně rozvěšenéFoto: DONGSEON KIM, Shutterstock.com

Pozor na vyšší teploty a bez žehlení

Nižší savost a tvrdnutí osušek a ručníků mohou způsobit i vyšší teploty či nevhodný program. Při praní se vždy řiďte návodem, který výrobce uvádí na etiketě, obecně se doporučuje 40 až 60 °C.

Na sušení je skvělá sušička. Může pomoci i ztvrdlým kouskům, jimž dodá alespoň část jejich bývalé měkkosti a načechranosti. Jestli sušičku nemáte a neplánujete do ní investovat, ručníky a osušky volně rozvěste a nechte uschnout. Kvůli vysokým teplotám nejsou vhodné topné žebříky ani radiátory a zapomenout byste měli i na žehlení.

Jak často měnit a prát ručníky a osušky

Správné praní není to jediné, na co je třeba myslet, důležitá je i jeho frekvence. Ve vlhkém prostředí se líbí plísním, houbám a bakteriím. Mohou se usadit na použitém mokrém ručníku a při dalším využití pak způsobit vyrážky, lupy, alergické reakce a další kožní onemocnění. Osušky se proto snažte prát jednou týdně a ručníky na obličej či na citlivá místa zkuste vyměnit zhruba dvakrát do týdne.

Kdy je čas ručník vyhodit?

Jakmile poznáte, že ručníky neslouží jako dříve, málo sají a jsou stále hrubší, nejspíš přišel čas na jejich výměnu. Často k tomu dochází přibližně po dvou letech, záleží samozřejmě na kvalitě výroby, frekvenci používání a na péči.

Reklama

Načítám