Hlavní obsah

Vychytávky s kartony od vajíček: Neuvěříte, na co všechno se vám můžou hodit!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Vyhazujete karton od vajíček hned, jak je donesete domů a naskládáte do chladničky? Máme pro vás hned pět důvodů, proč to příště už neudělat.

Článek

Kartonové krabičky na vajíčka jsou skvělou surovinou, ze které se dá vyrobit leccos. Kdybyste jich měli desítky, pak dokonce i zajímavý nábytek, ale proč nezpracovat i jednotlivé kousky. Zvlášť když to jde velmi snadno a rychle. A v co je můžete proměnit?

Na prstýnky a náušnice

Potřebujete si večer někam odložit prstýnek a náušnice, než se půjdete naložit do vany? Z víčka krabičky od šesti vajíček a dvou „trnů“ ze spodní části můžete vytvořit jednoduchý tácek, na kterém na vás šperky rády počkají. Výroba je snadná – odstřihnete dvě špičky a oddělíte vrchní ploché víčko. Do něj obě špičky nalepíte tavnou pistolí a případné nerovnosti zakryjete přilepením kousků kartonu. Pak celý tácek natřete barvou a přelakujete bezbarvým lakem.

Foto: Eva Malúšová

Chcete tácek postavit do koupelny, kde je vlhko? Pak ho ošetřete alespoň dvěma nátěry laku, protože karton velmi rád zvlhne a pak mění tvarFoto: Eva Malúšová

Miska

Karton, ze kterého krabičky na vajíčka jsou, se moc dobře hodí pro výrobu papírového nádobí. Jen vždy volte takové kousky, které neuchovávaly rozbitá nebo znečištěná vajíčka – a to i v případě, že výsledné misky či tácky nebudete používat na potraviny.

A jak nádobí udělat? Kartony natrhejte do misky a zalijte vodou – nechejte namáčet ideálně do druhého dne. Pak vodu lehce slijte, rozmočený papír rozmělněte ponorným mixérem na kaši a vymačkejte z ní co nejvíc vody. Papírová hmota by měla být tak mokrá, aby se dala tvarovat. No a pak si jen sežeňte nádobu, kterou chcete okopírovat: z vnější strany ji obalte potravinovou fólií a naneste na ni souvislou vrstvu papírové hmoty. Nechejte dobře vyschnout.

Foto: Eva Malúšová

Papírové nádoby můžete nazdobit ubrouskovou metodou, natřít barvami a nalakovat. Tím nejen vylepšíte jejich vzhled, ale i prodloužíte trvanlivostFoto: Eva Malúšová

Zásobník na laky

Máte doma hojnou zásobu laků na nehty a nevíte, kam je uložit? Spodek kartonu na vajíčka vám pomůže. Stačí ho natřít a trochu nazdobit – třeba zbytkem krouceného provázku – a zásobník na laky je na světě. Můžete ho postavit na poličku toaletky nebo schovat do šuplíku jako pořadač.

Foto: Eva Malúšová

Jedinou nevýhodou je, že oblé prohlubně na vajíčka si moc nerozumějí s hranatými tvary lahviček, takže si do něj budete moci ukládat jen ty kulatéFoto: Eva Malúšová

Pořadač do šuplíku

Chcete si do zásuvky uložit nějaké drobnosti, ale tak, aby necestovaly? I tady je obal od vajíček ten pravý spojenec. A nepotřebuje toho moc – jen trochu vylepšit, například ubrouskovou metodou. Pak ho jen položte na dno šuplíku a uložte do něj všechno, co potřebujete.

Foto: Eva Malúšová

Čím drobnější věci budete do pořadače ukládat, tím méně barevný ho udělejte – jinak se v něm budou drobnosti „ztrácet“ a na první pohled je neuvidíteFoto: Eva Malúšová

Zásobník na stužky

Dokud jsou stuhy zalepené, tak je to v pohodě, ale po prvním použití se z nich stává klubko neposedných hadů. A právě karton od vajíček se stane šikovným pomocníkem, který je zkrotí. Stačí jen stužky umístit tam, kde byla vajíčka, a zavřít. Do vrchní strany pak udělejte otvory a konce stuh jimi provlékněte. Tahle vychytávka není nic zdobného, ale ušetří vám čas i nervy.

Foto: Eva Malúšová

Krabičku na stužky můžete také lehce vyzdobit za pomoci nalepených ubrouskůFoto: Eva Malúšová

Svícen

Ze dvou spodních částí krabiček od vajíček vytvoříte zajímavý a velmi technicky vyhlížející svícen. Stačí je rozpůlit, slepit tavnou pistolí a po zaschnutí nastříkat černou nebo stříbrnou barvou. Svíčku dovnitř nedávejte přímo, ale ideálně do skleničky, aby karton od plamínku nechytil.

Foto: Eva Malúšová

Ve stříbrném provedení vypadá tento svícen jako z hliníkového bloku motoru – mohl by se zalíbit i jako doplněk pánského pokojeFoto: Eva Malúšová

Tip: Víte, že kartony od vajíček nepatří do kontejnerů na papír, ale do směsného odpadu? Jsou totiž vyrobeny z již recyklovaného papíru, který se znovu nezpracovává. I proto se hodí, že je můžete ještě použít, než definitivně skončí v popelnici.

Využili byste v domácnosti podobné krabičky? Napište nám!

Reklama

Načítám