Hlavní obsah

Dekorace z mozaiky? Můžete je vyrobit ze střípků, knoflíků i korálků!

Foto: Thomas-Andreas, shutterstock.com

Práce se čtverečky není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Rozhodně to vyzkoušejteFoto: Thomas-Andreas, shutterstock.com

Reklama

Dekorace s mozaikou mohou vypadat hravě i luxusně. Poradíme vám, jak postupovat při jejich výrobě. A slibujeme, že to nebude složité!

Článek

Připadá vám složité si vyskládat a vyspárovat mozaiku? Našli jsme několik možností, jak to zvládnout snadno a se zajímavým výsledkem. Rozhodně se toho nemusíte bát!

Rámeček na obrázek

Vyrobte si rámeček na fotografii nebo obrázek z lepenky a samolepicích čtverečků. Základem jsou dva čtverce z kartonu – do jednoho z nich vystřihněte otvor na obrázek, pro začátek raději rovný tvar. Pokud neseženete samolepicí čtverečky, nastříhejte si je ze samolepicí tapety – na zadní straně jsou předkreslené.

Foto: Tomáš Rubín

Tenhle rámeček na fotku vyrobila pětiletá Terezka, což je důkaz, že je to vážně velmi snadnéFoto: Tomáš Rubín

Ozdobná krabička

Obyčejná dřevěná, ale i papírová krabička, se díky mozaice může proměnit v luxusní dárkovou. Efektní je použití kousků zrcadla – hotové skleněné i zrcadlové kousky koupíte ve výtvarných potřebách, včetně speciálního lepidla na mozaiky.

Foto: Tomáš Rubín

Počítejte s tím, že je mozaika těžká, proto podkladový materiál musí být tak pevný, aby ji uneslFoto: Tomáš Rubín

Srdce na dlani

Na výrobu mozaikového srdce potřebujete plastovou formu a vylévací hmotu. Tu lze nahradit i sádrou nebo jemným betonem – každý materiál je jiný. Vylévací hmota je lesklá a pevná, docela těžká a cenově nejnáročnější. Sádra je lehčí, ale křehká, hodí se hlavně na dekorace, se kterými nebudete moc pohybovat. Beton je nejlevnější, vhodný i na ven, je těžký.

Do formy nalejte vrstvu hmoty a nechejte lehce zatvrdnout – u sádry a betonu lze vychytat chvíli, kdy se do nich dá mozaika lehce vtlačit a nechat zaschnout, čili se nemusí spárovat.

Foto: Tomáš Rubín

Odlévací hmotu je lépe nechat vytvrdnout zcela, jednotlivé dílky na ni pak nalepte a místo spárování zalejte mezery řidší hmotou, kterou z mozaiky důkladně otřeteFoto: Tomáš Rubín

Dekorační koule

Mozaiku můžete vyskládat i z drobných kamínků či korálků. Můžete jí polepit například polystyrenovou kouli. Pro využití v interiéru můžete lepit tavnou pistolí, pro venkovní raději lepidlem, které snese výkyvy počasí.

Foto: Tomáš Rubín

Na kouli si můžete tvar mozaiky předkreslit – nebo to naopak zcela nechat náhodě, záleží na vásFoto: Tomáš Rubín

Motýl

Ve výtvarných potřebách prodávají z překližky vyřezané tvary zvířat či rostlin. Právě díky mozaice z korálků se mohou proměnit v zajímavou dekoraci. V tomto případě můžete korálky dávat dál od sebe a použít lepidlo se třpytkami, které mezery zajímavě vyplní.

Foto: Tomáš Rubín

Když na zadní stranu připevníte stužku nebo očko, můžete motýla pověsit na zeď, hezky vypadá i v rámečku jako obrázekFoto: Tomáš Rubín

Knoflíková mozaika

Z mozaiky můžete udělat jen malý detail – třeba na květináči. Můžete ho polepit rovnou, ale lze udělat i základ z plsti nebo ubrousku. Ten pak polepte různě velkými a barevnými knoflíky. Mozaika z nich vypadá hravě.

Foto: Tomáš Rubín

Knoflíkovou mozaiku můžete udělat i jako detail na polštářek či kapsář do kuchyněFoto: Tomáš Rubín

Malovaná mozaika

Jestli se vám mozaika líbí, ale netroufáte si na lepení, můžete ji namalovat barvami na sklo. Stačí udělat černou konturou základní tvar a ten rozdělit na různě velká pole. Ta po zaschnutí kontury vyplňte dalšími barvami tak, aby dělaly dojem mozaiky – výrobu jsme opět svěřili dětem.

Foto: Tomáš Rubín

Díky malované mozaice uděláte z obyčejné malé skleničky zajímavý svícenFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Obrázek můžete po zaschnutí nechat na fólii, ale klidně i sundat a dát na oknoFoto: Tomáš Rubín

Jaké dekorace právě tvoříte vy? Napište nám a inspirujte ostatní!

Reklama

Načítám