Hlavní obsah

Vyhněte se rakovině. Tyhle prohlídky vám pomůžou a jsou zdarma!

Foto: THINKSTOCK

Při včasném odhalení je i rakovina prsu zcela vyléčitelnáFoto: THINKSTOCK

Reklama

Přes šedesát procent Čechů si myslí, že je zbytečné chodit na preventivní kontroly. V dalším díle seriálu Braňte se rakovině vám vysvětlíme, proč to může být osudová chyba.

Článek

Preventivní prohlídky mohou včas odhalit závažná onemocnění a zhoubné nádory. Mezi ty nejčastější patří rakovina tlustého střeva, prsu a děložního čípku.

„Ačkoli je celoplošný screening těchto onemocnění zdarma, využívá ho zatím jen málo lidí,“ říká MUDr. Ferdinand Polák, náměstek pro zdravotní péči MZČR a internista ve VFN. Přitom zachycení přednádorových změn nebo včasného stadia nádoru může významně snížit výskyt zhoubných onemocnění a zmírnit utrpení mnoha lidí.

V situaci, kdy na rakovinu v ČR umírá 28 000 lidí ročně, je s podivem, že se preventivním prohlídkám vyhýbáme. Není divu, že na kardiovaskulární choroby a rakovinu umíráme častěji než v zemích západní Evropy.

„A to přes fakt, že je úroveň zdravotní péče srovnatelná a rozsah preventivních prohlídek je širší než v okolních zemích. Včas zachycená nemoc obvykle znamená 95% šanci na vyléčení,“ upozorňuje MUDr. Kateřina Písecká z Centra individuální péče při VFN.

O jakých prohlídkách tedy mluvíme?

Foto: thinkstock

Mamografické vyšetření vám může zachránit životFoto: thinkstock

Prevence rakoviny prsu

Bezplatné vyšetření prsu vám doporučí praktický nebo ženský lékař jednou za dva roky, a to od 45 let. Ačkoli ho zatím využívá jen asi polovina žen, které na něj mají nárok, zachránilo už hodně životů. Zachytilo 80 % pozitivních nálezů v časném stadiu, tudíž i šance na vyléčení byla velká.

„Pokud má žena s prsy jakékoli problémy či má pozitivní rodinnou anamnézu, má vyšetření zdarma i v nižším věku,“ konstatuje MUDr. Kateřina Písecká.

Rakovina děložního hrdla

Počet případů karcinomu děložního hrdla je u násjeden z nejvyšších v Evropě. Bohužel opět platí, že polovina žen ve věku 25–59 let preventivní gynekologické prohlídky zanedbává – a to i přes fakt, že časné stadium je dobře léčitelné, kdežto prognóza u rozvinutého stadia příliš pozitivní není.

Foto: thinkstock

Stovkám pacientů zachrání preventivní kontroly zdraví a životFoto: thinkstock

Nádorová onemocnění tlustého střeva a konečníku

Ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku neboli kolorektálního karcinomu jsme první v EU. Ročně tuhle diagnózu lékaři řeknou asi osmi tisícům lidí a přibližně čtyři a půl tisíce pacientů na něj umírá. Přesto jen 17 % osob ve věku 50–80 let využije možnosti nechat si udělat test skrytého krvácení do stolice.

„Asi patnáct set lidí, kterým byl v minulých čtyřech letech karcinom diagnostikován v počátečním stadiu, mohlo okamžitě začít s intenzivní léčbou a má velmi příznivou prognózu,“ uvádí MUDr. Ferdinand Polák.

Ve věku od 50 do 54 let byste tedy měli absolvovat každý rok vyšetření na okultní krvácení – máte ho zdarma. Od věku 55 let můžete test doplnit o screeningovou kolonoskopii – jednou za deset let. Rozhodně vždy navštivte lékaře, když objevíte krev ve stolici, nedobrovolně hubnete a cítíte se unavení a slabí...

Přehled prevence, kterou mají ženy zdarma

  • preventivní prohlídka u praktického lékaře jednou za dva roky – včetně onkologické prevence a poučení o samovyšetření prsou
  • jednou ročně preventivní vyšetření u gynekologa
  • dvakrát ročně vyšetření u zubního lékaře
  • v 18, 30, 40, 50, 60 letech – vyšetření cholesterolu a tukových látek v krvi
  • v 18 letech – vyšetření glykémie – hladiny cukru v krvi
  • od 25 let – u žen s rodinnou anamnézou či při rizikových faktorech klinické vyšetření prsou, od 45 let – jednou za dva roky mamografické vyšetření prsu
  • od 40 let – vyšetření EKG ve čtyřletých intervalech
  • od 50 let – preventivní vyšetření stolice na přítomnost krve ve dvouletých intervalech

Chodíte na preventivní kontroly? Napište nám pravdu.

Reklama

Související témata:
Náměstci

Načítám