Hlavní obsah

Objevte kouzlo second handů!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

V sekáči najdete značkové kouskyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro vyzývá k obnově šatníku, vaše peněženka ale říká pravý opak? Nevadí. Navštivte některý z mnoha second handů. Když budete trpělivě „hrabat", dříve nebo později na nějaký ztracený skvost určitě narazíte. A věřte, že pocit dobrodružství budete mít nepoměrně větší než při nákupu v módním butiku.

Článek

Obléknout se s vtipem a šarmem za pár desítek tisíc dokáže každá z nás. Ale vytáhnout z krabice plné neforemných vyrudlých triček a starých šátků poklad, to je teprve to pravé mistrovství. Mezi Calvinem Kleinem zakoupeným ve značkovém butiku a tím, kterého samy objevíte v zastrčeném second handu je totiž asi takový rozdíl jako mezi zmraženým pstruhem ze supermarketu a tím, kterého vlastnoručně vylovíme z horského potoka.

Návštěva second handu, to je především dobrodružství. Nevíte nikdy dopředu, zda v haldách hlušiny vůbec na něco narazíte. A pokud ano, tak na co. Proto radím: přijďte s otevřenou duší a své představy nechte za dveřmi. Možná se vašich smyslů dotkne zvláštní kožený pásek, možná batikované tričko s prošívaným výstřihem a možná jen hedvábný šáteček na zápěstí.

Nóbl druhá ruka konkuruje butikům

Není second hand jako second hand. Některé už dávno našly své místo na obchodních třídách hlavních měst, interiér v nich je stylově „vychytaný" a potkat se v nich můžete i s celebritami známými z televizní obrazovky. Tady na parádní značkové kousky narazíte určitě, cena za obnošené tričko nebo halenku té správné značky však může klidně přesáhnout i pár stokorun. Na rozdíl od vesnických „sekáčů" totiž místní obsluha dobře ví, co nabízí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

S trochou štěstí najdete i originální kouskyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Daleko větší zábavu skýtají klasické „hrabárny". Velká hala nacpaná tyčemi s ramínky, mezi nimi bedny se záplavou barevných triček, šátků a kraťasů... Pokud máte volné odpoledne, rozhodně doporučuji. Budete si chvílemi připadat jako prospektor pátrající na Aljašce po zlatých valounech, ale možná bude vaše vytrvalost odměněna úspěchem. A možná také ne, ale i v tom spočívá kouzlo second handů. Nevadí, přijďte za dva dny znovu. Krám bude plný nových „starých" kousků.

Posledním typem second handů jsou obchody spojené zároveň s outletem. Tady se vedle starších kousků prodávají i věci nové, ovšem s výraznou slevou. Takhle se mi jednou povedlo v pražském „sekáči" narazit na výprodej zboží z pařížského obchodního domu. Projmutý zimní kabát v lososové barvě nosím dodnes. Když však řeknu, že jsem za něj dala jen šedesát korun, nevěří mi nikdo.

Kabátek s duší

Nevím, jestli mají second handy budoucnost. I pro náš další klidný život bych pro ně ale hlasovala. Vedle záplavy rychloobrátkového zboží, kterou chrlí asijské manufaktury jen proto, aby pozítří skončila zapomenutá na skládkách, má totiž zánovní kabátek se second handu duši. A ještě jedna věta na závěr: zatímco v halence z obchodního domu můžete potkat hned zítra sousedku a pozítří kolegyni z práce, u blůzy ze second handu máte téměř jistotu, že jste jedinečná.

Reklama

Související témata:

Načítám