Hlavní obsah

Vyhýbáte se ovoci, protože je moc sladké? Tyto 4 druhy jsou skoro bez cukru

Foto: Profimedia

Některé druhy ovoce neobsahují skoro žádný cukr. Patří mezi ně i vaše oblíbené?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Často slýcháte, že ovoce byste měli jíst jen málo, má přece hodně cukru. To je ale hloupost hned ze dvou důvodů. Zaprvé ovoce je mimořádně zdravé. Zadruhé existují druhy, které mají cukru jen minimum.

Článek

Pokud bojujete s kily navíc a vyhýbáte se všemu, co je sladké, u ovoce rozhodně udělejte výjimku. Věřte nebo ne, ovoce skutečně není důvod, proč jsou lidé tlustí.

Ovoce zkrátka jezte, a to jakékoli

Panika ohledně vhodnosti ovoce v dietním jídelníčku vznikla už kdysi dávno. Přibližně v době, kdy se velkým trendem stala nízkosacharidová strava, která zatratila všechno, co má nějaké cukry. Dnes už je ale celkem jasné, že není cukr jako cukr, a proto ovoce, které je sladké ve svém přirozeném stavu a nikoli kvůli průmyslové úpravě, můžete jíst s maximálním klidem.

„Konzumace kvalitního ovoce se opravdu bát nemusíte. Díky obsažené vláknině cukry z něj vaši linii určitě neohrozí. Samozřejmě, pokud ho budete konzumovat v rozumné míře a celé,“ říká instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou změně. Stejně jako řada dalších odborníků doporučuje jíst celé kusy ovoce, protože pouze vymačkaná šťáva, neobsahuje právě zmíněnou velmi důležitou vlákninu (smoothie je variantou pro lidi, kteří rádi ovoce popíjejí).

Jestliže vás ale i tak zajímá, které ovoce má tak málo cukru, že ho nemusíte řešit absolutně vůbec, čtěte dále...

Foto: Profimedia

Velmi zdravé a ne příliš sladké je bobulovité ovoce. Ještě méně cukru než třešně mají rybíz a malinyFoto: Profimedia

Avokádo

„I když jej mnozí považují za zeleninu, jedná se o ovoce. Neobsahuje skoro žádný cukr, ale zato má spoustu vitaminů, minerálů, vlákniny i nenasycených mastných kyselin,“ říká Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit dovážející exotické ovoce a lahůdkovou zeleninu.

Avokádo je horkým favoritem aspoň na dvě ovocná prvenství. Je to v podstatě nejméně sladké – opomineme-li některé druhy oliv – a dost možná i nejzdravější ovoce vůbec. Je známé jako kvalitní zdroj tuků, ale také jako potravina, která obsahuje přes dvacet různých vitaminů a minerálních látek, a to v poměrně solidním množství.

Navíc tahle hvězda zdravých potravin se dá upravit na nesčetně způsobů. Podívejte se na 8 tipů, jak jíst avokádo!

Červený rybíz

„Jeden z nejtradičnějších českých druhů ovoce, který lidem běžně roste na zahrádkách, můžete směle zařadit k nejzdravějším bobulovinám. Obsahuje velké množství vitaminu C, vitaminy skupiny B, provitamin A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek. Navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, a samozřejmě jen zanedbatelně cukru,“ říká výživová odbornice Zuzana Komůrková.

Foto: Profimedia

Mlsat v létě maliny s jogurtem nebo zakysanou smetanou rozhodně není hřích. Ba naopak se jedná o velmi zdravou svačinuFoto: Profimedia

Maliny

Takové maliny se zakysanou smetanou jsou vynikající letní dezert, který si klidně můžete dát každý den, když budete mít chuť. Tohle oblíbené ovoce obsahuje jak více vlákniny než ostatní bobuloviny, tak zároveň minimum cukru, což je zvláště pro dietářky ideální kombinace. Nutno zmínit, že je to samozřejmě také skvělý antioxidant a zdroj vitaminu A, B, C a minerálů zinku a vápníku.

Jahody

Výborný, super zdravý, lehký dezertík si můžete v létě udělat také z jahod. Nejsou sice zdaleka tak bohaté na vlákninu jako maliny, nicméně také patří mezi nejméně sladké ovoce. Mimo to jsou výjimečným zdrojem vitaminu C, kterého mají podobně jako citrusové plody a samozřejmě dalších cenných živin.

Jejich výhodou je i to, že je tvoří až z devadesáti procent voda. Tím pádem jsou nejen dietní, ale také podporují hydrataci těla, což se v létě určitě hodí.

Na jakém ovoci vyloženě ujíždíte vy?

Reklama

Načítám