Hlavní obsah

Výklad dějin s půllitrem v ruce

Foto: bontonfilm.cz

Polský tank vtrhne do české hospodyFoto: bontonfilm.cz

Reklama

Kina by měla okamžitě zpřísnit bezpečností opatření! Žene se do nich polský tank s velmi zkušenou posádkou. Jiří Menzel, Eva Holubová či Bolek Polívka vyrážejí s pivem v ruce do boje se „spřátelenými" vojsky sovětské armády. Nemá cenu, abyste se jako diváci filmu Operace Dunaj nějak bránili, stejně vás dostane!

Článek

Již 23. července vtrhne do českých kin nový česko-polský film Operace Dunaj. Ačkoli se pod tímto snímkem mj. podepsal i Jiří Menzel, není přímo režisérem. Působil jako umělecký supervizor, který radil polskému (původně divadelnímu) režiséru Jacku Glombovi.

„Zajímá mě historie z pohledu člověka, ne ideologie. Je to film o porozumění," upozorňuje režisér na fakt, že snímek není dokumentem, ale komediálním svědectvím o sovětské invazi okem obyčejného Čecha. Diváci budou totiž svědky příběhu jednoho zatoulaného polského tanku, který místo aby jel pod vedením sovětské armády „osvobozovat" Československou socialistickou republiku, dojede do jedné české hospody.

Když Poláci opouštějí 20. srpna 1968 na povel Varšavské smlouvy kasárna, jako poslední vyjede směrem do Československa starý tank Beruška. Sedí v něm veterán Edek, svalovec Romek, student Florian a mladík Jasiu. Nešťastnou náhodou po cestě narazí do zdi české hospody, ve které se právě koná oslava pana Kulky, výpravčího, jenž právě odchází do penze.

Foto: bontonfilm.cz

Film má skvělé herecké obsazeníFoto: bontonfilm.cz

A přijde šok. Polský tank se při nárazu poškodil a nemůže odjet. A tak se s přítomností nepřátel budou muset čeští obyvatelé vesnice smířit a dokonce jim pomoci opravit porouchaný stroj! Po chvíli se ukáže, že i z nepřátel se mohou stát přátelé a že s opravou tanku se vlastně nemusí ani tolik spěchat...

Tragikomedie s podtitulem Když do hospody, tak tankem se může pyšnit opravdu hvězdným a především kvalitním hereckým obsazením. V roli Čechů září Eva Holubová, Jaroslav Dušek, Martha Issová, Jan Budař, Jiří Menzel či Boleslav Polívka. Z polských herců uvidíte např. Macieje Stuhra, syna slavného Jerzyho Stuhra.

Vynikající výkony herců, vtipné dialogy (především díky mírné jazykové česko-polské bariéře) a historický nádech dělají z filmu Operace Dunaj jeden z nejvýraznějších a nejlepších snímků letošního léta. Tak vzhůru do kina!

Operace Dunaj - premiéra 23. července 2009 Režie: Jacek Glomb Hrají: Jiří Menzel, Eva Holubová a další Žánr: tragikomedie Délka: 104 minut

Reklama

Související témata:

Načítám