Hlavní obsah

Vyložte na stůl! Pamatujete si ještě základní pravidla nejoblíbenějších karetních a stolních her?

Foto: KOTOIMAGES, Shutterstock.com

Foto: KOTOIMAGES, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žolíky, Prší, Dostihy a sázky nebo třeba Člověče, nezlob se! To jsou legendární karetní a deskové hry, se kterými se někdy v životě setkala většina lidí. Vyzkoušejte si, zda si ještě vzpomínáte, o co v nich jde a jaká mají pravidla.

Článek

Během covidového útlumu se často probudil zájem o karetní a deskové hry i u lidí, kteří je nehráli už léta, jestli vůbec někdy. Přestože na trhu je podobných her takové množství, že jen opravdu zapálený hráč se v nich dokáže orientovat, existuje pár klasických variant, jejichž název znají snad všichni. Zdaleka ne každý se však orientuje v jejich pravidlech. Jak na to jste vy?

1. Která z následujících karetních her se pravidly výrazně liší od dvou zbývajících? Poradíme, že jejím smyslem je co nejrychleji nasbírat všechny karty jedné barvy.
2. Jak se jmenuje sada karet, s níž se hraje prší?
3. Snahou hráčů mezinárodně proslulé zábavy, která u nás nese název Člověče, nezlob se!, je dostat figurky na cílová políčka. Jakým způsobem je na začátku dostanete do hry v poli?
4. Světoznámá hra Monopoly měla v meziválečném období českou verzi, v níž hráči kupovali pozemky v Praze. Budete vědět, jak se jmenovala?
5. Která z následujících karet nemá při hraní žolíků proměnlivou hodnotu? Poradíme, že se vždy počítá za 10.
6. Kolik hráčů může hrát šachy?
7. Jak se jmenuje nejdražší kůň ve hře Dostihy a sázky?
8. Ve hře Prší si někdy hráč musí líznout dvě karty namísto jedné. Stane se to tehdy, když protihráč zahraje kartu jisté číselné hodnoty a on ji nedokáže stejnou kartou přebít. Tato hodnota je:
9. Jak se jmenuje hra, která se hraje na šachovnici, ale o šachy se nejedná?
10. Když chce hráč v žolících vyložit karty, kolika bodů musí napoprvé dosáhnout?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Mají vaše děti rády stolní hry? Vyrobte jim krásnou herní plochu ze starého stolečku! 

Reklama

Načítám