Hlavní obsah

Výpečky po mexicku: šťavnaté vepřové carnitas

Hodnocení:
(121)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Jestli nemáte rádi nic exotického, mexické carnitas asi nebudou pro vás. Jedná se totiž o šťavnaté, v pomerančové šťávě vařené vepřové, které se podává s fazolovou pastou, avokádovým guacamole a tortillami. Carnitas znamená malá masíčka, protože maso se po uvaření natrhá na kousky a opeče dokřupava. Já ho ráda připravuji na večírky – maso si připravím předem a pak už si jen každý zabalí do placek, na co má chuť.

Ingredience pro:
6 porcí
Na výpečky
  • 1200 g vepřové plece
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pomeranč
  • 1 chilli paprička
Na fazolovou pastu frijoles refritos
  • 1 hrnek fazolí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 stroužky česneku
Na guacamole
  • 1 avokádo
  • limetka
  • sůl
  • chilli
  • čerstvý koriandr
  • cibule
K podávání
  • limetka
  • čerstvý koriandr
  • červená cibule
  • tortilla
Článek

Postup

Krok 1: Začněte masem, které pokrájejte na menší kusy. Nejlepší je vepřová plec neboli ramínko, případně v kombinaci s dalšími tučnějšími částmi, jako je krkovice.

Foto: Eva Malúšová

Suroviny na maso seženete v každém obchodě a s papričkou si nelámejte hlavu, klidně dejte sušenou

Krok 2: Maso dejte spolu se solí, čerstvě mletým pepřem, oreganem, římským kmínem, nasekanou cibulí, česnekem a chilli papričkou (já dala čerstvou jalapeño, ale zvládnete to i se sušenou), šťávou z jednoho pomeranče a 250 ml vody do hrnce, přiveďte k varu a vařte doměkka. Já použila tlakový hrnec, kde stačilo 45 minut, v obyčejném počítejte zhruba dvakrát tolik. Dvěma vidličkami poté maso natrhejte na vlákna.

Foto: Eva Malúšová

Všechny suroviny vlastně jen dáte do hrnce (nejlépe tlakového) a po uvaření natrháte na kousky

Krok 3: Mezitím si připravte fazolovou pastu, která se v Mexiku podává snad ke všem jídlům. Já raději než plechovky používám fazole sušené, jsou pak mnohem chutnější a zdravější. Stačí je den až dva předem namočit (a 2x denně měnit vodu), a poté v osolené vodě s bobkovým listem uvařit v tlakovém hrnci doměkka.

Foto: Eva Malúšová

Když fazole včas namočíte, jejich vaření se tím značně zkrátí a odměnou vám bude mnohem lepší chuť než těch z plechovky

Krok 4: Scezené fazole (z hrnku sušených nebo jedné až dvou plechovek sterilovaných) rozmixujte a podle potřeby zřeďte trochou vody nebo tekutiny z vaření. Na troše sádla nechte zesklovatět cibuli, přidejte nasekaný česnek a po několika vteřinách i fazole. Pastu chvíli opékejte, podle chuti dosolte a podávejte teplou či studenou.

Foto: Eva Malúšová

Frijoles refritos znamená znovuosmažené fazole – po uvaření je totiž rozmačkáte a opečete na cibulce, česneku a sádle

Krok 5: Nezapomeňte ani na guacamole: dobře zralé avokádo rozmačkejte nebo rozmixujte s limetkovou šťávou, solí, čerstvým nebo sušeným chilli a koriandrem dle chuti. Vmíchejte hrst najemno nasekané jarní cibulky nebo jednu šalotku a podle potřeby zřeďte trochou vody. Kdo má rád, může přidat nasekaná rajčata nebo pastu dochutit římským kmínem a prolisovaným česnekem.

Foto: Eva Malúšová

Avokádo vždy okamžitě zakápněte citrusovou šťávou, aby nezhnědlo

Krok 6: Těsně před podáváním opečte požadované množství masa na pánvi dokřupava. Kdyby bylo moc suché, přidejte trošku oleje nebo sádla.

Foto: Eva Malúšová

Na pánvi si pak opečte jen tolik masa, kolik zrovna sníte

Krok 7: Nasucho na pánvi nebo v troubě ohřejte i placky.

Foto: Eva Malúšová

Tortilly můžete poměrně snadno připravit i domácí, ale často seženete dobré kupované

Krok 8: A můžete podávat! Na placky natřete trochu fazolí, přidejte maso, avokádo, nasekanou cibulku, koriandr a zakápněte limetou. Hodí se ale i kysaná smetana, nasekané chilli a strouhaný sýr.

Foto: Eva Malúšová

Populární street food je skvělou variantou na večírky, kdy si každý nabere, na co má zrovna chuť

Baví vás mexická kuchyně? Pak určitě vyzkoušejte i sýrem plněné papriky a jako dezert neodolatelný flan de queso!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek