Hlavní obsah
3,3
(64)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nikoho, kdo už někdy dobré trhané maso ochutnal, asi přesvědčovat nemusím, ale pro zbytek: věřte nám, je to dobrota! Tohle superšťavnaté maso je snadné na přípravu, má všestranné využití a výraznou chuť. Co víc si přát?

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 600 g vepřové plece
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Omáčka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička chilli
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1,5 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
K podávání
  • 4 ks bulek
  • 1/2 ks hlávkového salátu
  • 4 plátky sýra
Článek

Postup

01.

Maso vybírejte spíše tučnější: já dala plec, ale nic nezkazíte ani krkovicí. Ze všech stran ho osolte a opepřete.

Foto: Jakub Jurdič

Maso před pečením jenom osolte a opepřeteFoto: Jakub Jurdič

02.

Celý kus dejte do trouby vyhřáté na 220 °C na 30 minut zatáhnout, poté teplotu snižte na 160 °C, maso překryjte alobalem nebo přemístěte do pečicího sáčku (v něm máte ještě větší jistotu, že se nespálí, jen ho nezapomeňte několikrát propíchnout) a pečte další zhruba 2 hodiny doměkka.

Foto: Jakub Jurdič

Když se zatáhne, maso vložte do pečicího sáčku nebo alobalu, a při nižší teplotě dopečte doměkkaFoto: Jakub Jurdič

03.

Mezitím si připravte omáčku: na rozpáleném oleji nechte změknout pokrájenou cibulku spolu s asi lžičkou chilli vloček (množství upravte podle toho, jak moc máte rádi pálivé), přidejte nasekaný česnek, cukr, sůl a všechno koření a nechte lehce zkaramelizovat. Zalijte octem, worcesterem a protlakem a plechovku od něj ještě 2x naplňte vodou, kterou omáčku zřeďte. Asi 15 minut povařte.

Foto: Jakub Jurdič

Barbecue omáčku můžete koupit i hotovou, ale s touhle domácí se nedá srovnávatFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Omáčka je výrazná, takže upečené maso parádně ochutíFoto: Jakub Jurdič

04.

Upečené maso pomocí dvou vidliček roztrhejte na vlákna, smíchejte s omáčkou a ještě na chvíli vraťte do trouby prohřát.

Foto: Jakub Jurdič

Správně upečené maso jde pomocí vidliček krásně natrhatFoto: Jakub Jurdič

05.

Ochutnejte a případně ještě dokořeňte.

Foto: Jakub Jurdič

Pro lepší pocit doplňte trhané vepřové alespoň lístkem salátu...Foto: Jakub Jurdič

06.

Teď už jen na vás, jestli si maso dáte jako my do domácích burgerových housek spolu s rozpečeným plátkem sýra a kusem salátu, nebo dáte přednost třeba tortille.

Foto: Jakub Jurdič

Trhané maso je perfektní jídlo na party, připravíte ho předem a pak už ho stačí jen dohřát v troubě a obložit s ním houskyFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Mluvil tu snad někdo o hubnutí do plavek?!Foto: Jakub Jurdič

Tip: Jelikož se maso poměrně dlouho peče, doporučuji ho připravit klidně větší kus a zbytek si dát jen tak se salátem, těstovinami nebo třeba v sendvičích.

Je něco z pouličního občerstvení, čemu prostě nemůžete odolat dieta-nedieta? U nás třeba na plné čáře vítězí langoš a smažák...

Reklama

Související témata:

Načítám