Hlavní obsah

Poctivá domácí klasika: vepřové výpečky, bramborové knedlíky a špenát

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli je pravda, že tělo si vždy samo řekne, co potřebuje, tak ta naše si v tomhle podzimním počasí žádají poctivé zlatavé výpečky, domácí bramborové knedlíčky a smetanový špenát!

Článek

Nevím jak vy, ale já s příchodem podzimu dávám pomalu vale všem salátům a studeným jídlům a zvolna si snad začínám tak trochu nevědomky chystat zásoby na zimu. Prostě to chce poctivá teplá jídla. A vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem by sice neměly být na talíři každý den, ale čas od času to určitě neuškodí, co myslíte?

Vepřové výpečky čili Moravský vrabec

Na 4 pořádné porce potřebujete: 300 g vepřového bůčku bez kosti a kůže, 500 g vepřové plece, sůl, pepř, kmín, 2–3 velké cibule, 8 stroužků česneku

Na knedlíky: 1 kg moučných brambor, sůl, 120 g pšeničné krupice, 140 g polohrubé mouky, 2 vejce

Na špenát: 1 velkou cibuli, lžíci oleje nebo sádla, 4 stroužky česneku, 500 g čerstvého špenátu (nebo balení mrazeného), sůl, pepř, muškátový oříšek, 100 ml šlehačky

Postup: Bůček i plec pokrájejte na kousky, pořádně osolte, opepřete a okmínujte a smíchejte s nasekaným nebo prolisovaným česnekem. Na dno pekáče dejte najemno pokrájenou cibuli, také ji trochu osolte, překryjte masem, přiklopte poklicí nebo druhým plechem a dejte na asi hodinu péct při 200 °C. V polovině pečení promíchejte. Nakonec dejte maso asi na půl hodiny péct už bez poklice, až je pěkně zlatavé. Čas od času promíchejte.

Foto: Eva Malúšová

Maso, cibuli, česnek a koření jednoduše pokrájejte, přiklopte a dejte péct, než si připravíte všechno ostatníFoto: Eva Malúšová

Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, ještě horké oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s krupicí, moukou, vejci a trochou soli. Z těsta ihned (těsto se vám jinak rozteče) tvořte asi 4cm kuličky a vařte je v osolené vroucí vodě 12 až 15 minut. Po 12 minutách jeden knedlík rozřízněte, abyste zjistili, jestli už je hotový.

Foto: Eva Malúšová

Uvařené brambory oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s krupicí, moukou, solí a vejci. Z těsta pak ihned tvořte kulaté knedlíčky, které asi 15 minut vařteFoto: Eva Malúšová

Cibuli nechte na troše tuku zesklovatět, přidejte nasekaný česnek a po pár vteřinách i spařený, vyždímaný a pokrájený špenát. Osolte, opepřete a ochuťte špetkou muškátového oříšku. Zalijte smetanou, nechte prohřát a podávejte spolu s výpečky a knedlíky.

Foto: Eva Malúšová

Pak už jen spařený pokrájený špenát prohřejte s orestovanou cibulkou a česnekem, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte trochou smetanyFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Říkal tu někdo něco o permanentce do fitka?Foto: Eva Malúšová

Máte občas rádi podobné „poctivky“, nebo dáváte přednost dietnější kuchyni?

Reklama

Načítám