Hlavní obsah

Plněné papriky se sýrem: Takhle je jedí v Mexiku

Hodnocení:
(63)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Když jsem si v Mexiku objednala sýrem plněné papričky (chiles rellenos de queso), čekala jsem malé jalapeños ve strouhance, prostě jako v našich restauracích. Dostala jsem ale velkou papriku plněnou čerstvým sýrem a celou osmaženou ve vajíčku. S rýží, voňavou tomatovou omáčkou a nezbytným avokádem byla skvělou alternativou našich masem plněných paprik, takže jsem ji musela připravit i pro vás!

Ingredience pro:
2 porce
Na papriky plněné sýrem
  • 2 papriky
  • 1 mozzarella
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení
Na rajčatovou omáčku
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • limetka
Článek

Postup

Krok 1: Papriky nasucho na pánvi, na hořáku nebo pod grilem ze všech stran zprudka opečte, aby zčernaly a vytvořily se na nich puchýřky. Uzavřete je do sáčku nebo plastové krabičky a nechte 15 minut zapařit.

Krok 2: Mezitím se pusťte do omáčky (v Mexiku ji připravují z čerstvých rajčat – asi 500 g na dvě porce –, které spolu s česnekem a cibulí nasucho z obou stran na pánvi opečou a poté jen rozmixují s kuřecím vývarem). My použijeme rajčata drcená v plechovce, protože mají výraznější chuť než zimní dovážená.

Krok 3: Nahrubo pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na troše másla, přidejte nasekaný česnek a po asi 10 vteřinách, když začne vonět, přilijte rajčata. Osolte a opepřete, případně přidejte kuřecí bujon pro bohatší chuť, 10 minut povařte a poté rozmixujte na hladkou omáčku. Dochuťte trochou limetové šťávy.

Krok 4: Spařené papriky oloupejte, nožíkem na boku nakrojte a vyndejte z nich semínka. Naplňte je natrhaným sýrem (mozzarellou nebo jiným vámi oblíbeným, pokud jako já zrovna nemáte po ruce mexický sýr Oaxaca) a stáhněte párátky.

Krok 5: Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Vmíchejte žloutky a trochu soli a čerstvě mletého pepře. V pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje. Papriky obalte v troše mouky a poté ve vajíčku a z obou stran dozlatova smažte. Špachtlí můžete přidávat trochu těstíčka, kdyby z paprik stékalo.

Krok 6: Podávejte s rýží a připravenou omáčkou.

Tip: I když není loupání paprik zrovna nejzábavnější záležitostí, odolejte pokušení ho vynechat – slupka je nejhůře stravitelná část paprik. Opečením navíc také trochu změknou, takže nebude třeba další dlouhá tepelná úprava.

Máte rádi mexickou kuchyni? Vyzkoušejte i tuto fazolovou polévku, tacos s trhaným hovězímkuře s rýží nebo avokádové guacamole!

ynezorPumanzeSaNyknalC