Hlavní obsah
3,3
(106)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Když si v Mexiku objednáte "chiles rellenos de queso", dostanete velkou papriku plněnou čerstvým sýrem a celou osmaženou ve vajíčku. S rýží, voňavou tomatovou omáčkou a nezbytným avokádem jsou skvělou alternativou našich masem plněných paprik.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Papriky plněné sýrem
  • 2 ks paprik
  • 1 ks mozzarelly
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 dl oleje
Rajčatová omáčka
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 plechovka rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 ks limetky
Článek

Postup

01.

Papriky nasucho na pánvi, na hořáku nebo pod grilem ze všech stran zprudka opečte, aby zčernaly a vytvořily se na nich puchýřky. Uzavřete je do sáčku nebo plastové krabičky a nechte 15 minut zapařit.

02.

Mezitím se pusťte do omáčky (v Mexiku ji připravují z čerstvých rajčat – asi 500 g na dvě porce –, které spolu s česnekem a cibulí nasucho z obou stran na pánvi opečou a poté jen rozmixují s kuřecím vývarem). My použijeme rajčata drcená v plechovce, protože mají výraznější chuť než zimní dovážená.

03.

Nahrubo pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na troše másla, přidejte nasekaný česnek a po asi 10 vteřinách, když začne vonět, přilijte rajčata. Osolte a opepřete, případně přidejte kuřecí bujon pro bohatší chuť, 10 minut povařte a poté rozmixujte na hladkou omáčku. Dochuťte trochou limetové šťávy.

04.

Spařené papriky oloupejte, nožíkem na boku nakrojte a vyndejte z nich semínka. Naplňte je natrhaným sýrem (mozzarellou nebo jiným vámi oblíbeným, pokud jako já zrovna nemáte po ruce mexický sýr Oaxaca) a stáhněte párátky.

05.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Vmíchejte žloutky a trochu soli a čerstvě mletého pepře. V pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje. Papriky obalte v troše mouky a poté ve vajíčku a z obou stran dozlatova smažte. Špachtlí můžete přidávat trochu těstíčka, kdyby z paprik stékalo.

06.

Podávejte s rýží a připravenou omáčkou.

Tip: I když není loupání paprik zrovna nejzábavnější záležitostí, odolejte pokušení ho vynechat – slupka je nejhůře stravitelná část paprik. Opečením navíc také trochu změknou, takže nebude třeba další dlouhá tepelná úprava.

Máte rádi mexickou kuchyni? Vyzkoušejte i tuto fazolovou polévku, tacos s trhaným hovězímkuře s rýží nebo avokádové guacamole!

Reklama

Načítám