Hlavní obsah
3,0
(428)
 

Variací na crème caramel sice najdete po světě desítky, ale nás nejvíce učaroval středoamerický flan de queso (tedy sýrový pudink či nákyp) s krásně krémovou konzistencí. Není moc sladký, takže o to víc potěší karamelová vrstvička. A jeho příprava vám zabere jen pár minut.

10 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Karamel
  • 3/4 hrnku cukru krupice
Krém
  • 5 ks vejce
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 200 g čerstvého krémového sýru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Článek

Postup

01.

Jediné, co v receptu vyžaduje chvilku úsilí, je karamel: cukr nasypejte do rendlíku s tlustým dnem a za občasného míchání ho zahřívejte tak dlouho, až vznikne zlatavý karamel. Dávejte pozor, abyste ho nepřepálili a nezhořkl. Zaručeně hladký karamel pak získáte, když k cukru přidáte asi 1/4 hrnku vody. Trvá sice o chvíli déle, ale nehrudkuje.

02.

Karamel pak ihned nalijte do koláčové nebo mělké bábovkové formy a trochu ho rozetřete i do stran.

03.

Formu vložte do větší kulaté formy nebo hlubšího plechu, abyste kolem mohli nalít vodu, jako se to občas dělá při pečení cheesecaku.

04.

Všechny suroviny na krém rozmixujte a nalijte na připravený karamel. Okolo formy nalijte vodu a pečte asi 45 minut při 180 °C, nebo dokud není povrch zlatavý a pevný.

05.

Nechte 15 minut vychladnout ve formě, nožem uvolněte okraje a vyklopte.

06.

Před krájením dejte alespoň dvě až tři hodiny nebo i do druhého dne do chladu zatuhnout.

Milujete dezerty se slazeným kondenzovaným mlékem? Připravíte z něj i perfektní náplň do cheesecaku, vláčné ananasové řezy a samozřejmě skvělý domácí likér.

Reklama

Načítám