Hlavní obsah

Flan de queso: karamelová bábovka bez mouky

Hodnocení:
(292)
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
nízká

Variací na crème caramel sice najdete po světě desítky, ale mně nejvíce učaroval středoamerický flan de queso (tedy sýrový pudink či nákyp) s krásně krémovou konzistencí. Není moc sladký, takže o to víc potěší karamelová vrstvička. A jeho příprava vám zabere jen pár minut.

Ingredience pro:
1 bábovku
Na karamel
  • 3/4 hrnku cukru krupice
Na krém
  • 5 vajec
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 200 g čerstvého krémového sýru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Článek

Postup

Krok 1: Jediné, co v receptu vyžaduje chvilku úsilí, je karamel: cukr nasypejte do rendlíku s tlustým dnem a za občasného míchání ho zahřívejte tak dlouho, až vznikne zlatavý karamel. Dávejte pozor, abyste ho nepřepálili a nezhořkl. Zaručeně hladký karamel pak získáte, když k cukru přidáte asi 1/4 hrnku vody. Trvá sice o chvíli déle, ale nehrudkuje.

Krok 2: Karamel pak ihned nalijte do koláčové nebo mělké bábovkové formy a trochu ho rozetřete i do stran.

Krok 3: Formu vložte do větší kulaté formy nebo hlubšího plechu, abyste kolem mohli nalít vodu, jako se to občas dělá při pečení cheesecaku.

Krok 4: Všechny suroviny na krém rozmixujte a nalijte na připravený karamel. Okolo formy nalijte vodu a pečte asi 45 minut při 180 °C, nebo dokud není povrch zlatavý a pevný.

Krok 5: Nechte 15 minut vychladnout ve formě, nožem uvolněte okraje a vyklopte.

Krok 6: Před krájením dejte alespoň dvě až tři hodiny nebo i do druhého dne do chladu zatuhnout. My jsme to samozřejmě nevydrželi...

Milujete dezerty se slazeným kondenzovaným mlékem? Připravíte z něj i perfektní náplň do cheesecaku, vláčné ananasové řezy a samozřejmě skvělý domácí likér.

ynezorPumanzeSaNyknalC