Hlavní obsah

Vypěstovat chilli papričky doma v květináči? Žádný problém!

Foto: subin pumsom; Shutterstock.com

Foto: subin pumsom; Shutterstock.com

Reklama

Chilli papričky jsou pověstné tím, že jsou háklivé na prostředí a ne všude se jim daří. Při troše snahy je však vypěstujete i doma, dokonce v případě, že nejste zrovna zkušení pěstitelé.

Článek

Chilli papričky ke zdárnému růstu vyžadují optimální podmínky i poměrně hodně péče, ale jsou zdravé a existuje minimálně devět důvodů, proč je jíst každý den. Pokud sáhnete po odrůdě, která je určená k pěstování v květináči, a budete pečlivě dodržovat instrukce a rady zkušených, budete se za pár měsíců radovat z úrody barevných pálivých minipapriček. Představíme vám ty nejdůležitější zásady.

1. Výběr odrůdy

Semínka různých druhů chilli papriček seženete jak v zahradnictvích, tak v e-shopech, to není problém. Základem budoucího úspěchu je však správný výběr. Zkusit můžete odrůdy Capsicum annuum nebo Capsicum chinenses, které poměrně rychle rostou a nejsou tak náročné. Obě nabízejí mnoho variant barev i tvarů plodů. Semínka raději kupujte od doporučených pěstitelů, protože budoucí úroda ve značné míře zavisí na jejich kvalitě.

Foto: R_Szatkowski; Shutterstock.com

Foto: R_Szatkowski; Shutterstock.com

2. Výsev

Pokud chcete pěstovat papričky doma, aniž byste je dávali ven, tak si můžete dobu výsevu zvolit podle libosti. Počítejte s tím, že po zasazení semínka uběhne šest až devět měsíců, než se dočkáte prvních plodů. Semínka potřebují ke klíčení teplo a vlhko. Vysejte je rovnou do půdy, respektive na povrch sterilního speciálního substrátu. Pokud chcete použít vlastní substrát, dejte jej asi na půl hodiny péct do trouby, aby se zlikvidovaly nežádoucí organismy, a po vychladnutí jej můžete použít.

Semínka pak přikryjte jen asi třímilimetrovou vrstvou zeminy. Využít můžete i rašelinové tablety či minerální vatu. K zálivce použijte rozprašovač, půda má být vlhká, ale ne přemokřená. Vhodná teplota pro naklíčení většiny odrůd je přibližně 24 °C. Jakmile vyklíčí, dopřejte jim dostatek světla, ideálně na okně orientovaném na jih.

3. Přesazování a výživa

Malé sazeničky jsou velmi křehké, proto se jich raději nedotýkejte. Jakmile se objeví první opravdové listy, přesaďte je opatrně do květináčku. Pozor, prvním párem jsou takzvané semínkové listy, teprve další řada jsou skutečné listy. Rostlinky přesazujte s celým kořenovým balem, snažte se je netahat za kořínky, abyste je nepoškodili.

Většině rostlin stačí rovnoměrný přísun světla, přiměřená vláha a kvalitní zemina, a to zásaditá, hlinitopísčitá, humózní a dobře provzdušněná. Pokud chcete rostlinku přihnojit, můžete použít hnojivo s obsahem dusíku, draslíku a fosforu. Jen mějte na paměti, že příliš mnoho dusíku papričkám vadí.

Foto: puhhha; Shutterstock.com

Foto: puhhha; Shutterstock.com

4. Opylení květů

U většiny rostlin se při prvních květech můžete začít radovat, u chilli papriček je to však signál k tomu, abyste se pustili do práce a zahráli si na včeličky. Květy je totiž potřeba opylovat. Štětečkem třete kolem střední části květu tak, abyste zachytili pyl, a zopakujte to několikrát u všech květů. Pyl se tak dostane k okvětní tyčince, což zahájí chemickou reakci, která je potřeba k vytvoření plodů. Pokud jste byli úspěšní, okvětní lístky začnou opadávat a střed květů se bude zvětšovat.

5. Péče o dospělé rostliny

Chilli papričky jsou světlomilné, tak pro ně vyberte místo, kde je denní světlo co nejdéle. V letních měsících však buďte obezřetní, aby rostlinu sluneční žár nespálil. Papričky jsou také teplomilné, tedy náchylné na mrazíky a dlouhodobější nízké teploty. Ideální teplota pro růst je kolem 25 °C, ale horko nad 35 °C už jim škodí. Důležitá je také zálivka, voda by měla být vlažná, odstátá. Špatnou zálivkou můžete rostlině ublížit, stejně tak trvalým přemokřením zeminy.

Pěstování chilli papriček sice není úplně jednoduché, ovšem pikantní výsledek za vaši snahu rozhodně stojí! Plody mají široké možnosti využití. Potřebujete rozpálit? Zkuste třeba tři super recepty s chilli.

Reklama

Načítám