Hlavní obsah

Vyrobte si šperk. Ukážeme vám jak!

Foto: Ondřej Kroutil

Eliška Hájková je specialistka na ruční výrobu šperkůFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Byl vrcholem vaší umělecké tvorby okamžik, když jste si v páté třídě navlékla korálky na nit a prohlásila dílo náhrdelníkem? Nebo jste naopak vynikala v „pracovkách“ a jste poměrně zručná? Ať patříte do jedné či druhé skupiny, dokážeme vám, že vyrobit krásný šperk zvládnete i vy. Jediné, co k tomu potřebujete, je materiál, chuť tvořit a… šikovný návod. Tady je!

Článek

Výroba vlastního šperku má několik nesporných výhod. Ušetříte (ano, materiál něco stojí, ale zdaleka ne tolik jako šperk z obchodu), zabavíte se tvořivou činností a hlavně – to, co vytvoříte, nebude mít nikdo jiný! A uvidíte, že si vlastnoručně vyrobeného dílka budete i více cenit!

Foto: Ondřej Kroutil

Začněte správným výběrem korálkůFoto: Ondřej Kroutil

Na to, jak si originální doplněk vyrobit, jsme se zeptali Elišky Hájkové. Ta se výrobě šperků věnuje již šest let a sama je také prodává. A protože je každá žena jiná a ne všechny máme tolik trpělivosti, abychom s tvořením ozdůbek strávily hodiny, vymámili jsme z ní rovnou několik různých postupů. Některé jsou vhodné pro začátečnice, s jinými si budete muset trošku vyhrát. Chcete-li se pustit do výroby, podívejte se nejprve na podrobnou instruktáž:

Kde nakoupíte potřebné propriety?

Pokud nemáte v místě bydliště přímo nějaký obchod s korálky, zabruste na internet. Stránek, kde si můžete objednat korálky i speciální nástroje, je totiž spousta. Nebo si, jak radí Eliška Hájková, udělejte výlet do Jablonce nad Nisou. Tam se můžete pořádně předzásobit a následně se při tvorbě „vyřádit“.

Začínáte? Découpage je nejsnazší

Découpage je u nás také známá jako ubrousková metoda a patří k těm snadnějším postupům. Přestože je u nás poměrně známá, na špercích se bohužel příliš nepraktikuje. Proč „bohužel“? Podívejte se samy.

Foto: koralkovani.net

Chcete si zkusit Decoupage? Bez těchto věcí se neobejdeteFoto: koralkovani.net

Foto: koralkovani.net

Pomocí ubrouskové techniky vyrobíte originální náušniceFoto: koralkovani.net

Co budete potřebovat: samotvrdnoucí hmotu, ubrousek, lepidlo na ubrouskovou techniku, lak, váleček, štětec, nůžky, tužku, vykrajovátko, kleštičky na ketlování, štípačky, 2 ketlovací jehly, 2 spojovací kroužky, 2 afroháčky a korálky.

Postup: Ze samotvrdnoucí hmoty vyválejte placku asi dva milimetry silnou. Vykrojte tvar, který se vám líbí, a navlhčeným prstem zahlaďte okraje. Ketlovací jehlou udělejte do hmoty dírku, položte na papír a nechte na topení zatvrdnout. V průběhu hmotu několikrát otočte, aby tvrdla rovnoměrně. Na ubrousku si vyberte motiv a pomocí vykrajovátkaa tužky udělejte obrys. Z vystřižených tvarů odstraňte dvě spodní strany ubrousku. Na zatvrdlá kolečka položte vystřižený ubrouskový motiv. Naneste na ubrousek opatrně lepidlo, začněte ze středu. Stejně postupujte ze všech stran. Nechte zaschnout a přelakujte lakem. Až lepidlo i lak zaschnou, připevněte kolečko s motivem na ketlovací jehlu s korálkem a zavěste na afroháček. Hotovo!

Tip: Samotvrdnoucí hmota je cenově dostupná a prodává se v několika barvách. Eliška Hájková doporučuje bílou, na které je motiv nejlépe vidět.

Foto: Ondřej Kroutil

Raději brož, nebo náušnici?Foto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej KroutilKravatu z černých korálků si odnesla redaktorka Míša domůBrož s korálkovou výšivkou také zvládnete

Co budete potřebovat: filc, knoflík, lepidlo (vteřinové nebo dvousložkové), nit, jehlu, rokajl různých barev, brožový špendlík, nůžky.

Postup: Ozdobný knoflík přilepte lepidlem na filc. Navlékněte si nit na jehlu, na konci udělejte uzlík. Nit protáhněte filcem přímo u knoflíku a začněte navlékat korálky – nejlépe po třech. Pokud budete navlékat po více korálcích, urychlíte si práci, ale brož nebude vypadat tak precizně. Jehlu s navlečenými korálky provlečte skrz filc, poté se s jehlou vraťte a na závěr všemi třemi korálky provlečte ještě jednou nit. Tento postup opakujte, dokud neobšijete celý knoflík. Poté provlékněte ještě jednou všemi korálky nit, aby se vám výšivka hezky uhladila. Úplně stejně začněte tvořit další řady korálků. Kolik jich bude, je na vás. Hotové kolečko vystřihněte a podle jeho tvaru si vystřihněte ještě jedno, na které našijte brožový špendlík. Obě kolečka pak přilepte k sobě, konce pak k sobě ještě přišijte. Návod na brož najdete i ve videu.

Foto: Ondřej Kroutil

Z obšívaných kuliček si můžeme vytvořit krásné náušnice a nejen je!Foto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej KroutilEliška vyrábí krásné šperky už šest letObšívané kuličky – pro znalkyně!

Z obšívaných kuliček si můžete vytvořit originální náramek, náhrdelník nebo náušnice. Líbí se vám? Zkuste si je taky! Možná vám dají trochu zabrat, ale vypadají skvěle!

Co budete potřebovat: nit nymo (nylonová nit), perlovou jehlu, hrstku rokajlů, větší perličku.

Postup: Cílem je vytvořit dvě půlky kuličky, které pak k sobě sešijete. Každá polovina se tvoří z osmi řad. V první řadě navlékněte 4 korálky na nit a udělejte uzlík, v druhé řadě přidejte po jednom korálku do mezery, ve třetí řadě přidávejte po dvou korálcích, ve čtvrté a páté řadě opět přidávejte po jednom korálku, v šesté střídavě jeden a dva korálky, v sedmé i osmé zase po jednom korálku. Takto vytvoříte jednu polovinu. Až si vyrobíte i druhou, dejte doprostřed větší perličku, přitiskněte k sobě a přišijte. Zbytek nitě ustřihněte.

Tak co, pustíte se do výroby i vy? Na které šperky byste si troufla?

Reklama

Související témata:

Načítám