Hlavní obsah

Vysavač se sáčkem, nebo bez? Známe výhody i nevýhody obou typů

Foto: Rowenta

Který vysavač vám bude víc vyhovovat? Poradíme, na co dát pozorFoto: Rowenta

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla doba, kdy ke každému vysavači nutně patřil i sáček – buď papírový, či látkový. Moderní vysavače ale přinesly i možnost vysávat bez něj. Jaké výhody a nevýhody to obnáší?

Článek

Stojíte právě před rozhodnutím, jaký vysavač koupit? Pak asi nutně dojdete k dilematu, zda zvolit model sáčkový, nebo bezsáčkový. Usnadníme vám rozhodování, protože představíme klady i zápory obou možností.

Sáčkové vysavače

Sáčkové vysavače měly v minulosti výhodu lepší filtrace, ale ta postupně mizí, protože nové technologie ji zvládnou i u těch nesáčkových. Proto stále častěji vystupuje do popředí spíš nevýhoda – a tou je ekonomika provozu a to, že když nemáte nový sáček na výměnu, tak prostě nevyluxujete.

Sáčkové vysavače také nemohou zaručit stabilní sací výkon, protože ten je právě zásadně ovlivněn tím, jak naplněný sáček je. Navíc se mohou v uskladněném vysavači s plným sáčkem tvořit plísně a nepříjemný zápach, který pak při vysávání šíříte bytem.

Foto: rowenta

Bezsáčkové vysavače nabízejí skvělou filtraci a ocení je ti, kteří často vysávají, takže by i často měnili a dokupovali sáčkyFoto: rowenta

Bezsáčkové vysavače

Chcete-li ušetřit za sáčky, pak zvolte vysavače, které místo nich mají odnímatelnou nádobu na nečistoty. Tu byste měli po každém vysátí vysypat a občas i vymýt.

Péči musíte věnovat filtru či filtrům, je nutné je pravidelně čistit, pak se ale odmění dlouhou životností. Výhodou je, že bezsáčkové vysavače mají stále stejný sací výkon – neovlivňuje ho množství nečistot, jako u sáčkových.

V minulosti byly bezsáčkové vysavače brány spíš jako „technické“, určené spíš na hrubší nečistoty, to ale už rozhodně neplatí. „Většina bezsáčkových jich dnes už využívá takzvanou cyklonovou separaci prachu, dražší modely i zdvojenou, při které odstraní až devadesát devět procent všech prachových částic,“ vysvětluje Iva Pavlousková z Datartu.

Srovnatelné jsou i co se týče energetické třídy, účinnosti vysávání koberců i tvrdých podlah. „Odlišujícím prvkem je s ohledem na jinou konstrukci úroveň hlučnosti, která je u bezsáčkových vyšší. Existují ale výjimky, takže při výběru sledujte údaj o hlučnosti. Rozhodně bych po bezsáčkové variantě sáhla v případě, že hodně často vysáváte, tedy spotřeba sáčků by byla velká,“ radí Denisa Čarná, produktová manažerka Rowenta.

Mezi bezsáčkové vysavače patří i vodní. Mokré sání nejen nabízí možnost vyprat koberec a vytřít podlahu, ale zcela mizí riziko, že se nadýcháte prachu při vysypávání odpadní nádoby – nečistoty vylejete spolu s vodou po každém vysátí. Nevýhodou vodního vysavače je vyšší pořizovací cena, náročnější manipulace při vylévání nádoby a nutnost ji řádně vymývat. Tento typ vysavačů má nižší sací výkon, aby se voda nenasála do motoru.

Jaké vysavače jsou na trhu?

Zajímalo by vás, jaké typy vysavačů bez sáčku jsou v nabídce obchodů? Několik jsme jich pro vás našli.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Rowenta Silence Force Extreme Multicyclonic Animal Care PRO, RO8370EA, High Efficiency Filter, extrémně tichý, nádoba 2 l, kabel 8,4 m, univerzální sací trubice na všechny povrchy, cena: 8499 Kč. Vax Silence Powerhead, multi-cyklón, HEPA filtr 12, antibakteriální filtr, kabel 8 m, nádoba 2,5 l, výkon 800 W, cena: 9950 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): ETA Sabine 1478 90010, HEPA filtr 12, sací výkon 400 W, vzduchová turbo hubice, kabel 5 m, sběrná nádoba 2 l, cena: 1999 Kč. Zanussi ZAN1920EL, bez HEPA, podlahová hubice DustPro, kabel 4,5 m, omyvatelný mikrofiltr, cena na Zboží.cz od 1699 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Sencor SVC 610RD, omyvatelný HEPA 12, kabel 8 m, cyklón 5. generace, teleskopická trubice z nerezu, nádoba 0,7 l, ECO motor, výkon 700 W, cena: 1999 Kč. Kärcher DS 5.800, vícestupňpový filtrační systém s HEPA 12, čistí i vzduch, nádrž 1,7 l, kabel 6,5 m, příkon 900 W, cena: 6999 KčFoto: archiv firem

Jak vybrat vysavač?

Obecně je vhodné při nákupu vysavače sledovat energetický štítek, konkrétně třídu emisí čili filtraci a účinnost vysávání na koberci a na tvrdé podlaze. Nejlepší je vždy třída A.

„Důležitá je i konstrukce vysavače – tvarování hubice pro tvrdé podlahy a koberce i celého těla vysavače. A jestli se sáčkem, nebo bez? Když to shrneme, pak sáčkový bude mít dražší provoz, protože budete muset kupovat stále nové sáčky, ale je méně pracný na údržbu. Bezsáčkové vysavače je potřeba pravidelně vysypávat, čistit omyvatelný filtr a dle potřeby vymývat nádobu na prach,“ říká Iva Pavlousková.

Jaký vysavač máte doma vy? Napište nám své zkušenosti!

Reklama

Načítám