Hlavní obsah

Vyzkoušeli jsme za vás: Prodej bytu v čase koronaviru

Foto: Freepic.com

Jak probíhá prodej bytu v době koronaviru?Foto: Freepic.com

Odložili jste prodej bytu kvůli koronaviru? Pak zpozorněte! Vše se pomalu vrací do normálu i na realitním trhu. Jaký je zájem o byty? Půjdou ceny dolů? A jak probíhají prohlídky v rouškách? Vyzkoušeli jsme za vás!

Článek

Jestli vám karanténa překazila plánovaný prodej bytu, nyní je čas se probudit a vyvěsit inzerát. To samé platí, pokud musíte prodávat kvůli krizi. Možná jste pronajímali byt turistům, kteří zmizeli, nebo vám chybí peníze na záchranu podnikání. V každém případě se dá vše vyřídit velmi rychle.

Vyplatí se prodat do léta

Jaké rady teď zaznívají od expertů? Pospěšte si. Jinak na prodeji možná proděláte. Ceny bytů se mají brzy propadnout o cca 15 %. A to není málo. Vezměte si třeba byt, který můžete dnes prodat za 5 milionů. Když vše odložíte na podzim, cenu zřejmě budete muset snížit zhruba o 750 000 Kč.

Jak tedy bezpečně zjistit, jaká je tržní hodnota bytu, když se ceny kvůli krizi pořád mění? Doporučujeme tento on-line odhad. Je to bezplatná služba, kde vyplníte údaje o vašem bytu a do druhého dne vám profi odhadci stanoví tržní cenu. K ničemu se nezavazujete, ani k prodeji, a nic neplatíte.

Foto: Freepic.com

Lepší je byt prodat nyní než na něm později prodělatFoto: Freepic.com

Na prohlídku v roušce

„Prodej bytu v čase koronaviru má svá pravidla, ale dá se zvládnout bez větších starostí,“ říká Vladimír Zuzák, ředitel pražské MAXIMA REALITY. Právě sem jsme se vydali vyzkoušet, jak prodej probíhá. Makléři si zájemce o koupi zvou na prohlídky po jednom. Nosí roušky, ničeho se nedotýkají. Vše se dezinfikuje. Majitelé bytu ve většině případů zůstávají doma, aby neriskovali.

Co naopak nefunguje, to jsou virtuální prohlídky. „Už je neděláme. Vy byste si koupili byt za několik milionů, kdybyste ho neviděli naživo?“ ptá se Vladimír Zuzák. Řadu zájemců podle něj virtuální prohlídka naopak odradí. „Něco se jim nezdá a vůbec nezavolají. Když se přijdou podívat osobně, dopadne vše mnohem líp.“

Foto: Freepic.com

Prodej bytu v čase koronaviru má svá pravidla, ale dá se zvládnout bez větších starostíFoto: Freepic.com

Nový trik: on-line aukce

Koronavirus změnil na realitním trhu ještě jednu věc. Kupujících je mnohem míň. Ještě letos v lednu volali první zájemci do hodiny od vyvěšení inzerátu. Dnes se na první telefonát čeká i několik dní. A když máte jediného zájemce o koupi, často začne požadovat slevu. Jak se s tím vyrovnat?

Pro radu jsme šli opět do MAXIMA REALITY. „Od začátku celé této krize se nám osvědčují tzv. on-line aukce,“ prozrazuje tajemství úspěšného prodeje Vladimír Zuzák. Byty v Maximě záměrně inzerují za trochu nižší cenu, aby přilákali lidi na prohlídky. Jakmile je více vážných zájemců, vyhlásí se aukce. Byt nakonec kupuje ten, kdo přihodí nejvíc. „Naši klienti tak vydělají o cca 15 % víc,“ uvádí Vladimír Zuzák.

Chcete se o prodeji poradit s experty? Využijte bezplatnou linku 800 111 555, kde během koronavirové krize radí zdarma právníci, finanční poradci i makléři.

Reklama

Načítám