Hlavní obsah

Výzkum překvapil: Chcete být nevěrní? Raději se rozejděte!

Foto: THINKSTOCK

Podle výzkumů se společnost vrací pomalu k tradičním hodnotámFoto: THINKSTOCK

Reklama

Milenec? Milenka? Tohle slovo se v naší společnosti slušně zabydlelo. Američanům se ale začíná hnusit! Mít poměr je morálně nepřijatelné – stejně jako sebevražda, tvrdí lidé z výzkumu. Souhlasíte?

Článek

Nevěra všude, kam se podíváš! Postihuje dlouholeté a bohužel i novomanželské páry po celém světě, jak se dočtete zde. Nicméně Američané nejspíš dozrávají, aspoň co se pohledu na podvádění týče. Z nového výzkumu vyplynulo, že jejich tolerování nelegálních milostných poměrů se blíží ke konci.

Totální prohřešek? Bokovka!

Vědci Gallupova ústavu požádali 1535 dospělých Američanů, aby z dvaceti různých typů chování vybrali úplně to morálně nejhorší. Co myslíte, které se umístilo na první příčce? Hazardní hry? Polygamie? Klonování zvířat či lidí? Ne! 91 % respondentů považuje za absolutní fiasko začít si s někým mimo oficiální vztah. Milostný poměr je prý mimořádně špatná volba, která se dá přirovnat k sebevraždě.

Před časem však Američané tvrdili něco jiného a na shodnou otázku odpovídali shovívavěji, což ukazuje stejný průzkum realizovaný před čtyřiceti lety. Tehdy Američané víc akceptovali rostoucí míru rozvodovosti, nemanželský sex i nemanželské děti, a především podvádění partnerů jako takové. A teď? Lidé za „velkou louží“ dospěli ke konzervativnějšímu postoji, tvrdí odborníci.

Foto: THINKSTOCK

Příliš volné svazky nejsou trendem dnešní dobyFoto: THINKSTOCK

To radši rozvod!

Politolog John Sides z Washingtonu podrobně analyzoval změnu postojů k cizoložství. „Američané, a zejména ti lépe vzdělaní, postupem času méně přijímají cizoložství, a pokud žijí v nešťastném manželství, zvolí k jeho ukončení spíš rozvod než románek,“ říká odborník s tím, že průzkumy veřejného mínění ukazují nárůst počtu osob, které chtějí mít právo opustit manželství stejně snadno, jako do něj vstoupí.

Však taky 68 % respondentů výzkumu považuje rozvod na nejvíce morálně přijatelné chování. Podle Sidese se jedná o jakýsi moderní pocit, názor, že manželství je spíš o individuálním štěstí. Zdá se tak, že lidé nemají problém vztah ukončit.

Působí to na vás dojmem, že se tento rodinný status v současnosti bere na lehkou váhu? Že se před problémy utíká, místo toho, aby se řešily, a pak je výsledkem onen rozvod či nevěra? Možná to tak je, možná není. V každém případě všechno je v současné zrychlené digitální době dostupnější – i to podvádění. A ohroženou skupinou jsou vlastně všichni!

Foto: THINKSTOCK

Věrnost se cení čím dál vícFoto: THINKSTOCK

Prevence je základ

„Myslím, že hodně záleží na povaze a výchově. A taky na nešťastných souhrách okolností, které však nikoho z románků neomlouvají,“ myslí si čtenářka Martina o nevěrnících. Tak je sice pravda, že partner se především musí „ohlídat“ sám, ale víte vy, jak „neujet“?

„Nepijte víc alkoholu, než zvládnete, a vyřešte si vztah doma. Alkohol totiž pouze uvolní to, co v sobě dusíte,“ radí Lenka Černá, odbornice na mezilidské vztahy, která apeluje, že pokud vztah funguje a je o něj pečováno, k nevěře nemusí dojít vůbec. V opačném případě se partnerství řítí do záhuby, která se opravdu může přirovnat k sebevraždě ze zmiňovaného průzkumu. K té osobní, morální určitě.

A co vy, máte na nevěru stejný názor?

Reklama

Načítám