Hlavní obsah

Vyzrajte na trávicí potíže!

Foto: thinkstock

Trávicí potíže mají mnoho příčin. Jednou z nich je i stresFoto: thinkstock

Reklama

Trávicí potíže, mezi něž patří zácpa, průjem i nadýmání umějí hodně zkomplikovat život, nejen v létě. Jak se projevují, to asi většina z vás ví, ale co proti nim opravdu zabere? Pátrali jsme, a známe odpovědi. Čtěte!

Článek

Problémy s trávením nejsou příjemné, když vás potkají zřídka či výjimečně, natož pokud vás začnou trápit pravidelně. „Trávicí potíže nemusejí být jen následek jednoho zkaženého jídla, ale projevem celkově špatného životního stylu,“ uvádí MUDr. Jan Hlusička a má na mysli konzumaci příliš tučného nebo sladkého jídla, nedostatek vlákniny a vitaminů, málo pohybu. To vše pak může zapříčinit nejen chronická onemocnění či záněty žaludku, střev, konečníku, ale i vážné problémy žláz: jater a slinivky břišní.

Na zácpu zkuste více zeleniny a pohyb

Jak se projevuje: Při zácpě jde o nepravidelné, mnohdy bolestivé vyprazdňování tvrdé stolice.

Co byste měli vědět: Pokud ji nemáte z důsledku vážnějšího onemocnění, je ve většině případů (jak u dětí, tak dospělých) zácpa způsobena nevhodným životním stylem (to, jak jíte, stresujete se, pijete, hýbete se). Jestliže vaše potíže nezmizí do týdně maximálně dvou, bude vás bolet břicho či najdete ve stolici krev, je nutná návštěva lékaře.

Foto: thinkstock

Při zácpě pomohou i cviky na rozhýbání trávicí soustavyFoto: thinkstock

Zabírá na ni:

  • Změna jídelníčku: místo sytých a těžkých jídel přidejte více zeleniny i ovoce, i dalších potravin bohatých na vlákninu – celozrnné pečivo, luštěniny, pšeničné otruby, vločky...
  • Zvyšte také přirozený pohyb.
  • V počátcích potíží fungují volně prodejné léky – změkčující, projímající, například Guttalax, Regulax, Bicacodyl, Fenolax.
  • Z bylin jsou pak účinná senna, len, jitrocel a z nich připravované projímavé či čisticí čaje, či rozpustná vláknina.

Na průjem funguje více vody a speciální dieta

Jak se projevuje:Neobvykle častým vyprazdňováním velmi řídké stolice. Příčin může být mnoho od zkvašeného jídla přes vodu, výrazné koření, špatnou kombinaci potravin až po nadměrnou zátěž či stres.

Co byste měli vědět: „Při průjmu dochází velmi často k rychlejší dehydrataci organismu a ztrátě důležitých minerálů, například draslíku, kterou jsou ohroženi zejména starší lidé a malé děti,“ uvádí MUDr. Marek Beneš, gastroenterolog z IKEM Praha. Proto je podle něj potřeba při průjmech hlídat dostatečný příjem tekutin (u dospělého jsou to až 4 litry tekutin denně) a doplňovat minerály.

Foto: thinkstock

Při průjmu pijte hodně vodyFoto: thinkstock

Zabírá na něj:

  • Zvýšení pitného režimu a vynechání některých potravin: syrové zeleniny, luštěnin, mléka, všeho celozrnného a kynutého i kyselého ovoce (rybíz, švestky, angrešt, ostružiny, kiwi…).
  • Naopak vsadit byste měli na bílé pečivo, vařenou rýži a potraviny bohaté na draselné a sodné ionty (banány, vařená mrkev), polévky z mrkve, celeru, petržele.
  • Pomůžou vám také různé léky: pro dospělé (Hylak forte kapky, Endiaron), jiné mohou i těhotné ženy (Smecta, Carbosorb), dětem pak rehydratační roztok Kulíšek, též Smecta a k podpoře léčby či jako prevence Lactobacillus.

Nadýmání se zbavíte detoxem a bylinkami

Jak se projevuje:Nafouklým břichem i jeho bolestí. Vzniká v důsledku požití nadýmajících potravin (luštěniny, zelí...), zadržováním plynů a opět celkově špatnou skladbou stravy, nedostatkem pití, či pohybu, ale také stresem, spěchem. Příčinou ale mohou být i používání antibiotik, nevhodná hormonální antikoncepce či onemocnění a špatná funkce trávicích orgánů.

Co byste měli vědět: Pokud nadýmání neprobíhá jen jako jednorázová záležitost a opakuje se častěji, jde o potíže zvané plynatost. Jakmile vám nezaberou níže uvedené tipy a vaše potíže pokračují či vás společensky diskreditují, obraťte se na specialistu gastroenterologa.

Zabírá na ně:

  • Změna jídelníčku – z luštěnin si vybírejte takové, které vám nadýmání nezpůsobuje: klasickou čočku třeba vyměňte za červenou, fazole nebo cizrnu za adzuki (druh fazolí).
  • Více se hýbejte, zkuste cviky na zlepšení peristaltiky střev.
  • Léčivý je detox, zkuste absolvovat masáž břicha.
  • Dobře funguje i pití bylinných směsí s obsahem fenyklu, heřmánku, meduňky, máty...
  • Z léků pak třeba Spumex, Lefax, Orenzym.

Proč byste nemohli vedle léků vyzkoušet i další tipy. Nikdy nevíte, co zabere! Co vy na to?

Reklama

Načítám