Hlavní obsah

Vztah v ohrožení: Tohle jsou 4 nejčastější problémy

Foto: Profimedia

Alespoň nějaké neshody a problémy se ve vztahu nevyhnou snad nikomuFoto: Profimedia

Vztahové problémy se vyhnou málokomu. Každý řeší něco jiného, ale některé věci se objevují nejčastěji. Jaké jsou ty nejběžnější trable, které ale leckdy končí rozchodem? A existuje nějaké řešení?

Článek

Na lásku a vztahy neexistuje žádná šablona, přesto jsou věci, které se v partnerství objevují až příliš často. Lidé se ve vztahu trápí z různých důvodů, ale tyhle čtyři jsou nejběžnější.

1. Samozřejmost

Jste spolu už dlouho, v podstatě vše funguje a vám to nepřijde nijak zvláštní. Vzájemně se s partnerem vnímáte jako samozřejmost. Neprojevujete si lásku, neoceňujete se, něžná slůvka u vás doma nezazněla léta. Jenže po čase se jeden z vás (nebo oba) začnete cítit emočně prázdní, to teplo vám začne chybět.

„Tohle se stává opravdu velmi často. Partneři vklouznou do rutiny, o vztah se nestarají, dochází k jejich odcizení, vzájemná pouta chladnou a je to to nejlepší podhoubí pro nevěru,“ varuje koučka partnerských vztahů Hana Wolf ze Školy pro ženy.

Foto: Profimedia

Velmi často se stává, že se partneři pokládají za něco samozřejmého, o co není potřeba pečovatFoto: Profimedia

Řešení: Potřebujete do vztahu vrátit teplo, ale to nepřijde samo. Musíte se o vztah začít starat, naučit se ocenit i to, co pokládáte za samozřejmé. Pochválit večeři, kterou vám žena připravila, obejmout muže a projevit radost, že přišel z práce dřív, najít si čas jen pro sebe, říct „miluji tě“. To jsou drobnosti, které mají velkou moc.

2. Nulová komunikace

Tohle, prosím, nedělej. Tohle mi opravdu vadí. Mohl(a) bys tohle udělat příště jinak? Tak jednoduché věty, které ale mnozí nejsou schopni vyslovit. A tak se naštvanost a nespokojenost hromadí, doma houstne atmosféra, a pak přijde exploze.

Řešení:Je to jednoduché. Musíte spolu prostě mluvit. „Váš partner nikdy nebude číst vaše myšlenky. A očekávat, že ano, vede vždy ke zklamání. Svá přání a touhy raději partnerovi řekněte,“ radí Kateřina Matláková.

3. Sex

Nejčastějším problémem bývají rozdílné potřeby partnerů, kdy jeden by si vystačil s milováním jednou za měsíc, druhý by rád dováděl dvakrát denně. Jeden se tak cítí neustále pod tlakem a nucen k intimnostem, druhý je zase frustrovaný z toho, že je odmítán.

Řešení:Vztah jsou zejména kompromisy a platí to i pro sexuální život. Každý z vás musí trochu slevit ze svých představ a částečně se přizpůsobit tomu druhému. Základní je opět komunikace a upřímnost. Musíte o svých potřebách mluvit, vysvětlit, proč třeba nemáte na sex chuť tak často, zkusit zapracovat na blízkosti, dotýkat se jeden druhého i jinak než v souvislosti se sexem, navodit erotickou atmosféru třeba tím, že si řeknete, jak se milujete.

Foto: Profimedia

Mnoho potíží se týká oblasti sexu a milostného životaFoto: Profimedia

4. Názorová rozdílnost

Každý se v průběhu života nějak vyvíjí, mění se, někam se posouvá. A ve vztahu pak lidé mnohdy mají pocit, že každý jde vlastně jiným směrem. Najednou se nemůžete shodnout na představách o budoucnosti, máte rozdílné názory na život, na práci, na výchovu dětí. A nakonec to vede k té obligátní větě na rozvodových papírech „nepřekonatelné rozpory“.

Řešení:Je to smutné, ale může to tak opravdu být. „Někdy se stává, že se vztah prostě naplní, partneři si předali, co měli, ale dál už spolu žít nedokážou a nemá cenu to lámat přes koleno,“ přiznává Hana Wolf.

Zároveň je ale potřeba si uvědomit, že to, že se na některých věcech neshodnete, neznamená, že se k sobě nehodíte. „Síla vztahu nevyplývá z toho, co vše máte stejné, ale jak se stavíte k tomu, co stejné není. Tolerance k názorům toho druhého je skutečným tmelícím prvkem ve vztahu,“ tvrdí Kateřina Matláková.

Zásadní představy by měly být alespoň podobné, nikdo z vás by neměl mít pocit, že ho partner brzdí, ale pořád mějte na paměti, že názorová uniformita je spíš utopie. Nehoňte se za ní, spíš se učte kompromisům a toleranci.

Týká se některý z těchto problémů i vás?

Reklama