Hlavní obsah

Vztahy v ohrožení: 8 věcí, kvůli kterým lidi podvádějí!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Nevěra? Byla, je a bude. Někdo ji omlouvá slovy, že se mu partner nevěnuje, nebo že se vytratilo kouzlo vášně a lásky... I když důvodů může být víc, motivace k podvádění se dělí na osm kategorií, z nichž některé ovlivňuje i samotná osobnost člověka. Poznáte, jestli máte doma sukničkáře?

Článek

Loňská studie zveřejněná v časopise Journal of Sex Research, na níž se podílel psycholog Dylan Selterman z americké Marylandské univerzity, určila osm odlišných motivací, kterými jsou lidé hnáni do náruče nevěry. Data od 495 dospělých odhalila prokazatelné faktory, které se na záletech podílejí – ale také ukázala, jak spolu souvisí nevěra, lidská osobnost, styl života a kvalita současného vztahu. Zde je stručný přehled hlavních zjištění, který vás možná znepokojí.

Motivace sexuální touhy

Choutky na „vyhození si z kopýtka“ se častěji objevují u mužů, stejně jako u lidí s vyšším stupněm úzkosti a pocitem těsné „připoutanosti“ ke stávajícímu partnerovi. Roli sehrává i strach ze samoty. Sklony k nevěrám prý mají také velmi obezřetní jedinci, kteří se bojí sbližovat s ostatními. Zní to jako protimluv, ale je to tak, jedná se u nich asi o zakázané ovoce, které nejlépe chutná. Co si z těchto informací odnést? Konkrétních osm širších témat, která charakterizují motivaci k nevěře. A která asi budou povědomá i vám.

1. Pomsta

Podvádění vyvolané touhou pomstít se partnerovi, který si „začal jako první“, nebo byl jen zařazen do kolonky s nápisem „podezřelý“ z pletek například s kolegyní z práce... Tak to je přesně ten případ, kdy zatmění mysli jedná rychleji než rozum.

2. Sexuální touha

Jeden z dvojice chce konečně vyzkoušet fisting, výprask bičem nebo skupinový sex. Jenže co když se jeho oficiální partner na něco takového netváří moc nadšeně? Pak se nabízí možnost najít si někoho, kdo dané sexuální touhy splní. A nevěra je na světě.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Nový partner může splnit touhy, které zatím jen nosíte v soběFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

3. Nedostatek lásky

Je on tím pravým? Nezasloužím si víc? A co mám dělat, když se ke mně sexy soused chová tak mile a ochotně? Chybí-li ve vztahu úcta i něha, vytváří se podhoubí nejistoty i emoční vyprahlost. Pak stačí, aby se objevil někdo pozorný a milý, kdo navíc naslouchá… Na druhé straně hřiště je tráva zelenější. Nebo aspoň se to takhle říká.

4. Zanedbání

Další motivací k nevěře je příliš málo času se stávajícím partnerem, časté konflikty s ním nebo problémy ve vztahu jako takovém. Neustálé výmluvy na práci, koníčky nebo únavu mohou vést k tomu, že si on nebo ona najdou milence.

5. Uvíznutí na mrtvém bodě

Manžel děti nechce, žena po nich touží. Nebo obráceně. Vztah se nikam neposouvá, dny jsou pořád stejné, stereotypní. Zpestřením se může stát románek s kolegou, bývalým partnerem nebo osobou na inzerát.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Nové začátky jsou vždycky vzrušujícíFoto: nd3000, Shutterstock.com

6. Situační faktory

Dovolená, večírek, příliš mnoho drinků, uvolněná nálada, žádné zábrany. Přesně tohle je podle některých ideální příležitost (a motivace) k nevěře. Mnoho lidí se navíc domnívá, že se dovolenkové románky nemohou provalit. Vážně?

7. Posílení vlastního sebevědomí

Přijde z práce a jen kritizuje. Pořád mu (nebo jí) vadí vaše názory, postava, plány, módní vkus a tak dále. Co uděláte? Ať se k situaci postavíte jakkoli, pravděpodobně vaše sebevědomí utrpí četné šrámy. Ty se často hojí v náruči někoho jiného, citlivějšího a tolik okouzleného vaší krásou. Nezní to jako důvod k nevěře?

8. Nuda

Větší potřeba rozmanitosti, neustálý sexuální náboj či adrenalin. Horkokrevná povaha dobrodruha dotyčnou osobu vyloženě předurčuje k aktivitám mimo vztah, protože ona si přece zaslouží, aby svůj život prožila naplno. A vůbec, co doma? Tam to člověk „zná“…

A co zrovna vás vedlo k nevěře?

Reklama

Načítám