Hlavní obsah

Z čeho se vyrábí drahý nábytek?

Foto: Hanák nábytek

Předností lakovaného nábytku je jeho trvanlivostFoto: Hanák nábytek

Reklama

Je krásné, je čistě přírodní, voní, dlouho vydrží – to jsou přednosti, kterými se může v bytě či domě pochlubit jen masivní dřevo. Není proto divu, že ho mnozí stále považují za ten nejlepší materiál jak pro výrobu nábytku, tak třeba podlah. Rozhodně ale o něm nelze říct, že je nejdražší a nejžádanější. Víte, co je ještě lepší?

Článek

Pokud se chystáte vybírat třeba novou kuchyň či nábytek do obývacího pokoje, nabídnou vám firmy pět typů materiálů či povrchů: lamino, dekorativní fólii, dýhu, masivní dřevo a určitě v současnosti nejmodernější a nejdražší – lakované skříňky. Jaký je v nich rozdíl, tedy kromě ceny?

Lak lepší než dřevo?

Lesk, hladký povrch a zároveň stovky možných barevných odstínů – to jsou hlavní důvody, proč je tento lak tak oblíbený. I když svou cestu mezi nejoblíbenějším materiály měl u nás o něco složitější než ve světě.

Lakovaný nábytek se totiž masivně prodával už za socialismu. A mnozí pak později dali přednost jiným materiálům, než aby si domů pořizovali, co už jednou měli a vlastně tak trochu z donucení, protože moc variant na výběr nebylo. Jenže časem převážila pozitiva tohoto materiálu. Několik vrstev laků působí jako ochrana povrchu, proto má delší životnost, je stálobarevný a ani v místech, kde na něj celé léto svítí slunce, nešisuje. A hlavně je vítaný jeho vysoký lesk, kterého u jiných povrchů nelze dosáhnout.

Konečnou cenu nábytku ovlivňuje základ, na který se vrstvy laku nanášejí. Mohou to být klasické dřevotřískové desky, nejčastěji se setkáte s takzvanými mdf deskami, ale na přání vám firmy vyrobí lakovaný nábytek i z masivního dřeva. Pro tuto variantu se ale rozhodne málokdo, protože pod vrstvami laku se skryje přirozená barva a struktura dřeva. Pokud někdo investuje do masivu, chce, aby jeho přirozená krása zůstala zachovaná.

Foto: Dýha a masiv - IKEADřevo a dýha přijdou nastejno

Na druhé místo se v cenovém žebříčku šplhá právě masiv a dýha. „Pokud byste si vybrali například stejnou kuchyň v provedení lak a dřevo, vyjde ta druhá zhruba o patnáct procent levněji. Rozdíl v ceně mezi masivním dřevem a dýhou prakticky není,“ říká Vít Šimeček z kuchyňského studia Koryna.

Dýha je také čistě přírodní materiál, protože vzniká loupáním nebo krájením dřeva na plátky silné půl až tři milimetry. Výhoda dýhy je především v tom, že olepená plocha je tvarově stálá, čímž eliminuje největší nevýhody masivního dřeva. To vlivem změn teploty a vlhkosti „pracuje“, což se třeba u nábytku může projevit tím, že začnou „drhnout“ dvířka. Ale i to už výrobci umí odstranit. Místo masivního nábytku z jednoho kusu volí několik k sobě slepených profilů. Tím odstraní největší nevýhodu dřeva, ale zároveň mu ponechají jeho původní krásu.

Foto: Lamino - KorynaNa první pohled rozdíl nepoznáte, ale…

Mezi cenově dostupný, a proto i nejrozšířenější, patří nábytek z lamina a fólie. Pokud opět budete porovnávat ceny kuchyně, přijde folie a lamino o třicet až čtyřicet procent levněji než lak .

Základem laminovaných desek jsou opět mdf desky, na povrchu ošetřené melaminovou folií. Také ty se vyrábějí v mnoha vzorech od imitace dřeva a dalších přírodních materiálů až po jednobarevné či různé fantazijní vzory. Na výběr máte matné i lesklé provedení. K výhodám těchto desek opět patří vysoká odolnost vůči vodě i mechanickému poškození stejně jako snadná údržba.

Podobné vlastnosti mají i kuchyně s fólií na povrchu. Fólie mohou nejen imitovat přírodní materiály, jako je dřevo či kámen, ale také být ve výrazných barvách. „Rozdíl mezi laminem a fólií je hlavně v základu. Zatímco v prvním případě ho tvoří dřevotřísková deska, v druhém je to mdf deska, kterou lze různě frézovat a opracovávat. Z fólie tak jdou vyrábět i rustikální kuchyně s různými rámečky a ozdobnými prvky. Laminovaná dvířka mohou být jen rovná a hladká," vysvětluje rozdíl Tomáš Barbořík ze společnosti Hanák nábytek. I když rovná a hladká je trochu nadnesené, protože lamino není dokonale vyhlazené, na povrchu je znát nepatrná struktura.

Foto: IKEA

Rám z masivu, uvnitř dýhaFoto: IKEA

Jak poznat rozdíl

U fóliových dvířek je to jinak. Ta mohou být díky způsobu zpracování dokonale hladká, skoro jako lak. A také se více lesknou, dosahují zhruba šedesáti až sedmdesáti procent lesku laku. Je otázka, jestli je to hodně, nebo málo. Laik zpravidla pozná rozdíl jen těžko. Ale nemusíte se bát, že by vás při nákupu napálili a místo dražšího laku zkoušeli prodat levnější fólii. Zatímco na první pohled rozdíl poznáte jen těžko, po otevření dvířek je to snadné. Fólieje nanesená pouze na čelní stranu dvířek a zásuvek, lak je i zevnitř. Zvolíte-li si tedy červenou kuchyň, dvířka budou u fólie barevná jen zvenku, u laku pak venku i uvnitř.

Tip na závěr pro ty, co se vysokého lesku bojí s tím, že je velmi náročný na údržbu: Je to přesně naopak. Lesklé povrchy, jsou dokonale hladké, na rozdíl od těch matných. A na dokonale hladké ploše se nemá špína kam „zažrat“. Proto k úklidu lesklého nábytku stačí jen vlhký hadr. A krásná kuchyň je přece ta, ve které nemusíme trávit moc času.

Reklama

Související témata:

Načítám