Hlavní obsah

Z děsivého holobytu vykouzlili praktický apartmán. A stálo to jen 200 tisíc!

Foto: Closerdesign, Robin Rezek (11x)

Bydlení v centru Prahy je velmi malé. I tak je to 2+kk se třemi plnohodnotnými lůžkyFoto: Closerdesign, Robin Rezek (11x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také byty určené k pronájmu mohou vypadat skvostně, obzvláště po zásahu bytového designéra. Navštívili jsme miniaturní byt v centru Prahy, který si může dovolit každý.

Článek

Soukromí investoři se rozhodli zrekonstruovat několik malých holobytů ve starém domě u pražského u Anděla a dát jim novou podobu, která by vyhovovala budoucím nájemníkům. Aby se vyhnuli interiérovým přešlapům, oslovili architektku Hanu Medkovou z ateliéru Closerdesign. Cílem bylo za rozumnou cenu vytvořit z jednoho z bytů o velikosti 39 m2 útulné apartmá se zachováním původních prvků.

Rekonstrukce za 206 tisíc

Do bytečku se podařilo vměstnat velkou postel, kuchyňský kout, jídelní stůl i další samostatný pokoj a koupelnu. Obě místnosti mají původní dřevěnou parketovou podlahu a v chodbě je nová levná keramická dlažba. Architektka se totiž snažila vejít do omezeného rozpočtu a nakonec se jí celý byt podařilo kompletně zrekonstruovat a vybavit za 206 tisíc korun.

Foto: Archiv firmy

Byt prošel kompletní rekonstrukcí, nebylo zde zcela nic. Tyto prostory byste dnes nepoznaliFoto: Archiv firmy

„Povedlo se zachovat i dvoukřídlé dveře, které jsme repasovali. Ostatní dveře bylo zapotřebí nechat udělat nové,“ říká architektka. „Chodba je vcelku prostorná a díky tomu hned při vstupu dodává nevelkému bytu vzdušnost. Opticky prostor zvětšují také vysoká okna,“ dodává Hana Medková.

Foto: Archiv firmy

Chodba, ze které se vchází do hlavní místnosti, druhé ložnice i koupelny, je celkem prostorná. Na podlahu byla použita levná keramická dlažba, která dobře vypadá a nezatíží rozpočetFoto: Archiv firmy

Tmavá klidová zóna

Největší místnost má 24 m2 a propojuje kuchyni, jídelní kout a ložnici. Kuchyňská linka od firmy Katalpa, která stála polovinu vynaložených prostředků na celou realizaci, je ve světlých barvách bílého lamina s dřevodekorem. O světlých barvách se totiž ví, že mají sílu opticky zvětšit prostory, proto také v tomto mini bytě převládají.

Foto: Archiv firmy

Největší pokoj v bytě má 24 m^2. Na kuchyňské lince se nešetřilo, protože měla co nejvíce korespondovat se stářím domu a zároveň přiznat moderní ráz. Dodavatelem byla firma KatalpaFoto: Archiv firmy

Výjimkou je jakási klidová zóna postele. Ta se nese v tmavě modré barvě společně s výraznou tapetou Cole na stěně, navíc podsvětlenou LED páskou. Celek tohoto nočního prostoru dolaďují jednoduché noční stolky a lampičky z Ikea. Všimněte si také, jak na útulnosti prostoru přidá vhodně použitá textilie v podobě dlouhých jednoduchých záclon a závěsů od stropu až k zemi.

Síla je v detailech, a proto nelze nezmínit zajímavý textilní lustr, který centrálně osvětluje celou místnost. Je od firmy Rendl Light Studio a lze ho sehnat v několika barevných variantách. Židle u jídelního stolu jsou značky TON a reprezentují tradici českého ručně ohýbaného dřeva.

Foto: Archiv firmy

Architektka v bytě zachovala původní prvky starého domu a ponechala zde původní parkety i dvoukřídlé dveře vedoucí do hlavní místnostiFoto: Archiv firmy

Zazděné okno bylo obnoveno

Druhý pokoj je podstatně menších rozměrů, má totiž pouhých 7,1 m2. Přesto to stačilo na jednolůžko a velkou vestavnou skříň, kam se v tomto bytě schová většina věcí. Střídmý nábytek z Ikea nechává prostor pro výraznější doplňky a doladění budoucími nájemníky.

Foto: Archiv firmy

Nábytek v pokoji je z Ikea – postel Duken (rám postele cena 2889 Kč) a nočním stolkem Usberg (cena 699 Kč)Foto: Archiv firmy

Zajímavostí je v tomto pokoji okno, které bylo po desetiletí zazděné. Přestože okno směřuje ke schodišti, architektka se rozhodla ho znovu obnovit, aby místnost nevypadala jako šatna. Z okna žádný výhled není, proto je zde použito mléčné sklo, ale díky horní ventilaci se jím dá místnost větrat.

Koupelna je malinká a zůstala opět v jednoduché bílé barvě. Vešel se sem sprchový kout se záchodem a umyvadlem od Jika. Retro šmrnc koupelně dodávají keramické dlaždičky s tmavým spárami.

Foto: Archiv firmy

V koupelně nic nechybí. Dlaždičky jsou od firmy 1ceramica a dodávají koupelně retro vzhledFoto: Archiv firmy

Jak by se vám líbil pronájem takového skromného, ale vyladěného bytu v centru města?

Reklama

Načítám