Hlavní obsah

Čím zabavit dítě? Zkuste naše tipy!

Foto: Thinkstock

Většinu dětí pohyb ve vodě bavíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ideální vánoční dárek pro dítě? Výbava na jeho oblíbený sport nebo kroužek! Jak ale poznat, která „zábava“ je pro dítko v určitém věku vhodná? Připravili jsme pro vás přehled, v němž různé aktivity rozdělujeme podle věku. Kdy dítě poprvé zapsat do nějakého kroužku, aby ho to bavilo a zároveň se něco naučilo či rozvíjelo svou fyzickou zdatnost?

Článek

Od 4 měsíců – kojenecké plavání

Voda je pro malá miminka nejpřirozenější prostředí, které jim můžete nabídnout. Vždyť v takovém „minibazénu“ strávila devět měsíců. Proto většina dětí plavání miluje, baví je a navíc je to skvělá aktivita, která je zábavnou formou nutí k pohybu. Tak si nejen posilují svaly, ale je to dobré i pro jejich trávicí systém. A navíc, odborníci se shodují, že společný pobyt v bazénu posiluje i vztah mezi matkou a dítětem. To se totiž učí, že maminka pro něj představuje jistotu, která ho vždy „drží nad vodou“.

Od 6 až 8 měsíců – „Zpívánky“

V tomto věku je možné s miminky začít navštěvovat takzvané zpívánky, kde se mohou poprvé více seznámit s hudbou. Navíc jsou většinou tyto kurzy spojené s jednoduchými hrami, které zlepšují motoriku dětí. A pro mnohé děti je to také první větší kontakt s vrstevníky, který jim pomáhá s uvědomováním si okolí, ale také své jedinečnosti.

Od 12 až 14 měsíců – cvičení pro batolata

Je to vlastně takové „náročnější“ pokračování zpívánek. Je určeno dětem, které už zvládají chůzi, a víc než na hudbu je zaměřeno na rozvoj pohybových schopností. Formou hry děti zlepšují koordinaci, zvyšují si kondici, ale také budují své první kamarádské vztahy, učí se férovému jednání, budují si zdravou soutěživost a zvyšují si sebevědomí.

Od 3 let – plavání, tanečky, sportovní hry, jóga, výtvarný kroužek

V tomto věku je už dítě možné zapsat do opravdového kroužku, kde stráví určitý čas bez rodiče. Z nátury dítěte lze také vypozorovat, co zhruba by ho mohlo bavit. Pro klidnější povahy je ideální například dětská jóga či výtvarný kroužek. Pro ty aktivnější pak aerobik pro děti či sportovní hry. Ještě ale nečekejte, že si budou nahrávat míčem a dávat góly nebo vám domů přinesou obraz jak od da Vinciho. V tomto věku se děti v kroužcích učí soustředění, kolektivní zábavě a také faktu, že existují i jiné autority než jen rodiče.

Foto: Thinkstock

Hra na flétnu je mezi dětmi oblíbenáFoto: Thinkstock

Od 4 let – zobcová flétna, angličtina a jízda na kole

V tomto věku už jsou děti zase o stupínek výš a tomu odpovídají i pro ně vhodné aktivity. Je možné například začít s prvním hudebním nástrojem, a to zobcovou flétnou. Je to první opravdový styk s hudbou, naučí se vnímat rytmus, melodii a také se soustředit. Ve čtyřech letech je možné poprvé zkusit i výuku angličtiny, ale jen velmi specifickou „hravou“ metodikou, díky níž se naučí pár základních slovíček a pochopí, že existují i lidé, kteří nemluví česky. A poslední příklad vhodné aktivity je jízda na kole. Ta představuje nejen zábavu a posílení fyzické zdatnosti, ale i velký posun v oblasti udržení rovnováhy a koordinaci pohybů.

Od 5 let – keramika, fotbal, balet

Pro klidnější děti je v tomto věku skvělý keramický kroužek. Nejenže je zabaví, ale rozvíjí jemnou motoriku a posiluje prstíky, a tak připravuje děti na psaní, které je brzy čeká. Pro děti, které naopak potřebují „vypustit“ přebytečnou energii, tu pak jsou speciální sportovní přípravky či kluby. Kluci mohou zkusit fotbal, holčičky pak třeba balet. Kromě posílení fyzičky a získání nových dovedností také možná poprvé zjistí, že existuje výhra, ale i prohra.

Od 6 let – bojové sporty, lehká atletika, divadlo a dramatika

V tomto věku jsou už děti schopné učit se různým bojovým sportům, třeba karate. Vhodné je to jak pro aktivní děti, tak i pro ty klidnější a bojácnější. Bojové sporty totiž zvyšují kondičku, ale zároveň pomáhají posílit sebevědomí dítěte a víru ve vlastní schopnosti. Co se týče sportů, je možné v tomto věku zkusit něco náročnějšího, například lehkou atletiku. A zároveň už mají předškoláci dostatek schopností na to, aby se poprvé seznámili s divadlem či dramatickým kroužkem. Tato činnost rozšiřuje slovní zásobu a rozvíjí fantazii.

Foto: Thinkstock

Malé slečny mají rády taneční a baletní kroužkyFoto: Thinkstock

Od 7 let – kolektivní míčové sporty

Jakmile děti začnou chodit do školy a chápou, že existuje jistý řád a k životu patří i povinnosti, je možné zkusit je zapsat na nejrůznější kolektivní sporty, které vyžadují nejen pravidelné tréninky a trochu té „dřiny“, ale i dobrou koordinaci. Sedmileté děti už jsou natolik fyzicky zdatné, že mohou začít například s volejbalem, basketem či házenou. Míč už pro ně není jen ta věc, co se kutálí, ale dovedou ho chytit, hodit, zkrátka ho dostat, kam chtějí. Navíc kolektivní sporty v nich budují schopnost spolupracovat a ukazují, že když se síly spojí, dá se toho hodně dokázat.

A co vy, milé čtenářky? Co baví vaše ratolesti? Jakou aktivitu byste dítěti naopak nikdy nepovolily? A jaký je váš názor na tvrdé tréninky i těch nejmenších dětí? Podělte se o své zkušenosti v naší diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám