Hlavní obsah

Záchránáři rostlin. I vy můžete být jedním z nich!

Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Reklama

Tchynin jazyk míjeli žáci na školních chodbách, gigantická monstera nenápadně vytlačovala zaměstnance z kanceláří a pruhovaná voděnka zdobila téměř každou domácnost. Pokojové rostliny evokující éru socialismu zažívají nečekaný comeback do moderních interiérů. O květiny z hobby marketu už nikdo nestojí. Dnes se vyměňují nebo zachraňují z popelnic!

Článek

Vypadá to, že problémy rychlé módy se dotýkají i světa flóry. Masová produkce upřednostňuje kvantitu před kvalitou a i těm největším milovníkům zeleně už dochází trpělivost.

Pokojovky z obchodních řetězců vypadají sice pěkně na pohled, často jsou však plné škůdců nebo se po náročném dovozu a neustálých přesunech nezvládnou aklimatizovat. I zkušenému pěstiteli mohou po pár týdnech doma uhynout. Jsou ale rostliny z druhé ruky lepší volbou? A po kterých je největší sháňka?

Pokojovky v centru pozornosti

Těžko říct, co způsobilo vzrůstající zájem o džungli v květináči, ale nemalý podíl na tom bezpochyby má Lenka Hrubá, majitelka kouzelného obchodu Zahrada na niti.

„Myslím, že pokojové rostliny se stávají trendem díky vzrůstající ekologické vlně. Naše civilizace je přetechnizovaná, žijeme čím dál rychleji a mladým lidem začíná chybět příroda. Možná je to ale jen kvůli momentálně populárnímu trendu zvanému urban jungle. Džungloidní obývák zaplněný po strop roztodivnými pokojovkami je totiž krásný a cool,“ zamýšlí se Lenka.

Ve svém květinářství prodává kromě pokojovek i vlastnoručně vyrobené kokedamy. Levitující kvítí učaruje každému, kdo se na ně podívá. Jenže přišla ještě s dalším originálním nápadem!

Foto: Archiv Lenky Hrubé

Lenka Hrubá vyrábí nádherné kokedamy a v České republice způsobila květinovou revoluci. Rostlinná štafeta, na které se vyměňují pokojovky i semínka je hojně navštěvovanou akcíFoto: Archiv Lenky Hrubé

Květinový baby box? 

Jakmile se oteplí, postaví Lenka před krámek provizorní stůl a zpravidla jednou do měsíce pořádá Rostlinnou štafetu. Dočasné útočiště zde najdou rostliny, o které už jejich majitelé nestojí nebo se jen chtějí podělit o své výpěstky. Těch se mohou ujmout jiní návštěvníci akce i obyčejní kolemjdoucí, a to zcela zdarma. Podmínkou účasti není květinu přinést, ale alespoň jednu si odnést.

„Tento nápad mi asi před třemi lety vnukla rostlina jménem Pilea. Má za sebou neuvěřitelný štafetový příběh a po světě se rozšířila právě díky tomu, že si ji lidé předávali. Tehdy se u nás nedala koupit, museli jste ji od někoho dostat. Poptávka byla ale veliká a k tomu mi ještě zákazníci nosili přebytky svých rostlin. Bylo jim líto jen tak je vyhodit, a tak jsem uspořádala první Rostlinnou štafetu, kde se navíc losovalo o jednotlivé exempláře pilei peperomioides,“ vzpomíná Lenka Hrubá.

Dnes už roztomilou rostlinku s palačinkovými listy seženete skoro všude, stále je však považována za jednu z nejslavnějších sběratelských trofejí.

Foto: Archiv Lenky Hrubé

Pražská Rostlinná štafeta má už svoje skalní příznivce. Lenku Hrubou dokonce oslovují lidé z dalších měst po České republice. Letošní první kolo se uskuteční před Zahradou na niti 8. dubna, tak přijďte. K rostlince, kterou chcete poslat dál, připíchněte cedulku s příběhemFoto: Archiv Lenky Hrubé

Pro někoho odpad, pro jiného poklad

Rostlinná štafeta funguje také online. Stejnojmenná facebooková skupina nabízí členům možnost darovat, vyměňovat nebo „lovit“ pokojovky po celý rok. Právě na Facebooku můžete kromě vytoužené zeleně získat i cenné informace od ostřílených pěstitelů. Na stránce Pokojové rostliny – rady, akce, výměny či ve skupině Green Swap se tu a tam dozvíte přesné souřadnice kontejnerů nebo popelnic, u kterých stojí smutná pokojovka, jíž se někdo zbavil. Vyzvednout ji může každý, kdo si příspěvku všimne.

Foto: Luoxi, Shutterstock.com

O pokojovky se poslední dobou strhl velký zájem. Možná je to i tím, že lidé nemají tolik času, který by mohli strávit v přírodě, a tak si to vynahrazují alespoň rostlinami v květináčích. Mezi nejoblíbenější rostlinky patří i štafetová královna s palačinkovými listy pilea peperomioides (na snímku dole). Největší cenu má, pokud ji od někoho dostaneteFoto: Luoxi, Shutterstock.com

Veřejné tajemství

Píše se i o nenápadných, veřejnosti utajených či nepříliš známých místech, kde seženete vzácné rostlinky doslova za pár korun. Jedním z nich je i Stanice přírodovědců na pražském Smíchově. Nejenže se podíváte do krásných skleníků, ale můžete si odnést také impozantní suvenýr. Některé exempláře nabízejí totiž k prodeji.

Foto: Jirapa339, Shutterstock.com

Ve Stanici přírodovědců se občas podaří ulovit opravdové botanické skvosty, jako je například Caladium bicolor. Narazit na podobnou vzácnost chce ale velké štěstí Foto: Jirapa339, Shutterstock.com

Mladí touží po zeleni

„Chodí k nám spousta lidí kolem třiceti let. Tato věková skupina se o pokojovky začala opravdu hodně zajímat. Největší poptávka je po čeledi áronovitých, pak po rostlinách panašovaných (vícebarevných, skvrnitých), které jsou zajímavé listem. Těch míst, kde by se takové zvláštnosti daly sehnat, je ale málo. Většinou se pořizují třeba v zahradnických školách, na burzách a nebo u nás. Máme otevřeno tři dny v týdnu a vždycky tu najdete nějakou zajímavou rostlinu, někdy i raritu,“ prozrazuje Alena Žbirková, vedoucí zahradnice Stanice přírodovědců.

Foto: Eva Zuy, Shutterstock.com

Do čeledi áronovitých patří například lopatkovec (na snímku vpravo). Ten se hodí i pro naprosté začátečníky, protože přežije skoro všechno. Pokud ho zapomenete zalít, jednoduše svěsí listy a zálivku vám připomene. Navíc snese i tmavější kout a vypadá skvěle na fotkách! Foto: Eva Zuy, Shutterstock.com

Drahá investice

Panašované druhy rostlin se těší velké oblibě a právě za tyto kultivary neváhají zákazníci zaplatit nemalé peníze. Pouhý řízek netradiční monstery deliciosy stojí od 1000 Kč výš, malinkatá bílozelená monstera adansonia klidně i 500 eur.

Foto: denise1203, Shutterstock.com

Panašovaná, tedy vícebarevná Monstera deliciosa (skvostná) patří mezi nejvzácnější úlovky a její cena se za pouhý řízek pohybuje zhruba od tisícikoruny výšFoto: denise1203, Shutterstock.com

Oživlé trendy

Jaké další trendy nelze přehlédnout? „Do domácností se vracejí monstery, tchynin jazyk i filodendrony. Mají velké listy, hezkou barvu a hlavně jsou nenáročné na péči,” vysvětluje Alena Žbirková. Poptávku po nejrůznějších variantách monster potvrzuje i Lenka Hrubá, ale zároveň dodává: „Zahrada na niti se specializuje na závěsné rostliny, takže ty se prodávají nejvíc. Z pokojových rostlin v květináči je kromě monstery nejoblíbenější pilea a aktuálním hitem je také řasokoule zelená, sladkovodní řasa původem z Japonska, kterou si lidé oblíbili jako takového rostlinného mazlíčka.”

Foto: VDB Photos, Shutterstock.com

Tchynin jazyk zdobil školní chodby, třídy i domácnosti. Dnes se květina se žlutými okraji (i když existuje mnohem více druhů) vrací do interiérů Foto: VDB Photos, Shutterstock.com

Reklama

Načítám