Hlavní obsah

Pomáhají, ale i ohrožují! Na jaké pokojovky si dát pozor?

Foto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Foto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokojovky dělají váš domov útulnější, příjemnější a zdravější. Co když ale mohou i uškodit? Představíme vám druhy, na které byste si měli dát pozor!

Článek

Rostliny přispívají k pozitivní atmosféře a výrazně zvyšují kvalitu vzduchu. Některé druhy z okolního prostředí navíc odstraňují nebezpečné škodliviny, například oxid uhelnatý. Jenže i přes veškeré výhody mohou být některé pokojovky nebezpečné, hlavně pro malé děti a domácí mazlíčky. Obsahují v sobě totiž jed, který nemusí nutně působit jen při vnitřním užití – ublížit může už pouhý vnější kontakt s pokožkou. Na jaké rostliny si dát pozor, co způsobují a jak jednat v případě jejich požití?

Amarylkovité ohrožují nervovou soustavu

Rostliny čeledi amarylkovitých, například amarylka, hvězdník, řemenatka nebo klívie, jsou oblíbené hlavně pro svou vytrvalost a krásné květy. Obsahují toxické alkaloidy působící převážně na nervovou soustavu, z nichž nejvíce zastoupený je lykorin. Nachází se hlavně v cibulích a plodech, jedovatá je nicméně celá rostlina.

Požití menších dávek způsobuje podráždění kůže, zvýšené pocení, slinění, zvracení a průjem. Větší množství má toxické účinky na centrální nervovou soustavu a může způsobit až celkový kolaps.

Foto: M. Volk, Shutterstock.com

Klívie obsahuje nervové jedy, které mohou při požití způsobit i kolapsFoto: M. Volk, Shutterstock.com

Áronovité mohou způsobit i dušení

Rostliny čeledi áronovitých, například anturie, kaládium, monstera, filodendron, difenbachie či scindapsus, patří mezi nenáročné pokojovky. Obsahují ale šťavelan vápenatý a látky s toxickými vlastnostmi, které ohrožují lidi i zvířata.

Silně jedovatá je hlavně jejich šťáva, po jejímž požití dochází k podráždění pokožky, otoku jazyka, rtů, hltanu a následným potížím s dýcháním či dušením. Objevuje se také průjem, a v horším případě zánět žaludku a střev.

Foto: LarisaL, Shutterstock.com

Anturie je jedovatá pro lidi i zvířata, způsobuje například zhoršené dýchání a zánět žaludkuFoto: LarisaL, Shutterstock.com

Chřestovité jsou nebezpečné pro trávicí trakt

Neškodné nejsou ani rostliny z čeledi chřestovitých, například dračinec a tchynin jazyk. Sice zvládnou poměrně dobře vyčistit vzduch, obsahují ale saponiny a alkaloidy, které nepříznivě působí na trávicí trakt. Jedovaté jsou celé rostliny a jejich požití způsobuje nadměrné slinění, zvracení, bolesti břicha a hlavy. Nebezpečí hrozí i zvířatům, hlavně psům.

Foto: Vladyslav Lehir, Shutterstock.com

Požití tchynina jazyka způsobuje podráždění trávicího traktu a s ním spojené zvraceníFoto: Vladyslav Lehir, Shutterstock.com

Pryšcovité a prvosenkovité dráždí pokožku

Pryšcovité rostliny, například vánoční hvězda, pryšec nebo kroton, vylučují mléčnou či bezbarvou šťávu s nebezpečnými nervovými jedy. Kontakt s pokožkou způsobuje ekzémy až poleptání. Při pozření dochází k otravě, tvoření puchýřů, podráždění sliznice, zvracení a průjmu.

Podobně na lidské tělo působí i brambořík z čeledi prvosenkovitých. Nebezpečná je hlavně jeho hlíza obsahující saponiny. Ty po požití způsobují průjem a křeče, při kontaktu s kůží podráždění.

Foto: DariaRen, Shutterstock.com

Mléčná šťáva krotonu při kontaktu s pokožkou způsobuje ekzémy a po požití dráždí slizniciFoto: DariaRen, Shutterstock.com

Co dělat při zasažení?

Podařilo se vašemu dítěti i přes veškerou opatrnost ochutnat některou z jedovatých rostlin? Neváhejte a okamžitě volejte do Toxikologického informačního střediska (TIS) či lékaři. Budete muset sdělit několik důležitých informací, jako kdy se nehoda stala, komu (hlavně věk a přibližná váha) a co otrávený snědl (druh a množství). Jestli se raději rozhodnete vyrazit rovnou do nemocnice, vezměte s sebou část rostliny nebo její fotografii.

Bez rady lékaře nevyvolávejte zvracení ani nepodávejte mléko či šumivé nápoje. Vhodná je voda či čaj v menších doušcích, nabídnout můžete také drcené tabletky aktivního uhlí (3 až 8 tablet dle hmotnosti). Pokud došlo ke konzumaci difenbachie, aglaonemy, scindapsusu nebo syngonia, podávejte zmrzlinu nebo kostky ledu k cucání, čímž zabráníte otoku sliznice.

Máte některou z rostlin doma? Hlídáte si její dostupnost pro děti a domácí mazlíčky? Klidně si pořiďte i nějaké netradiční pokojovky. A jestli máte pocit, že vám všechno vadne pod rukama, zkuste pěstovat tyhle rostliny, které zvládnou snad cokoli!

Reklama

Související témata:

Načítám